Talak Suresi; Aile kurumunun dinî, ahlâkî ve hukukî temelini oluşturan nikâh akdinin ve evlilik birliğinin keyfî biçimde sona erdirilemeyeceği temasına ağırlık verilerek böyle bir zorunlulukla karşılaşıldığında uyulması gereken başlıca hükümler işlenmekte, bu arada iyi niyet ve hakkın kötüye kullanılmaması gibi bazı temel ilkelerin altı çizilmekte; aile ilişkilerinin sağlıklı yürüyüp yürümemesinde çoğu zaman etkili bir role sahip bulunan harcamalar konusunda ölçülü olmanın önemine dikkat çekilmekte; meşrû, mâkul ve dengeli olmayan, sonunda Allah’ın buyruklarına isyan etmeye varan isteklerin toplumların perişan olmasına ve medeniyetlerin çökmesine yol açabileceği ima edilmekte; her hâlükârda olup biten her şeyin, evrendeki bütün varlıkları yaratan Allah’ın gücü ve bilgisi dışında kalamayacağı hatırlatılmaktadır.
Talak Ne Demektir?
Talak suresi; Medine döneminde inmiştir. 12 âyettir. Sûre, adını işlediği konudan almıştır. “Talâk“ boşamak demektir. Sûrede talâk ile ilgili diğer bazı hükümler konu edilmektedir.
Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim, Talâk sûresini (vird llah’ın peygamberinin sünneti üzere vefât
olarak) okursa, Allah’ın pey eder.”(Beyzâvî)
Talak suresini 3 defa okuyan, eşi ile güzel geçinir.
Kötü kadının şerrinden korunmak için 7 defa okunur.
Her türlü hastalık, sihir ve büyü, borç ve fakirlikten kurtulmaya Allah’ın izni ile fayda verir.
Geçim sıkıntısından kurtulmak isteyen, tövbe istiğfar edip, sadaka verir ve Cuma günü seher vaktine kadar 100 defâ istiğfardan sonra, işrak vaktine kadar Talâk sûresinin 7. âyetini okumaya devam etmelidir.
Tahrîm Sûresinin Gizemi, Anlamı, Sırları ve Faziletleri
Tahrim Ne Demektir?
Tahrim Suresi; Medine döneminde inmiştir. 12 âyettir. Sûre, adını Hz. Peygamber’in, helâlolan bir şeyi kendisine haram kıldığından söz eden ve “Tahrîm Âyeti” diye adlandırılan birinci âyetten almıştır. Tahrîm, haram kılmak demektir. Sûrede başlıca, Hz. Peygamber’in eşleriyle olan bazı münasebetleri ile, mutlu bir aile yuvasının oluşturulmasının temel prensipleri konu edilmektedir.
Resülullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim, Tahrîm sûresini okursa. Allah-u Teâlâ, kendisine nasuh tövbesi ihsân eder.” (Bevzavi)
Tahrim suresini; 21 defâ okuyanın düşmanı dost olur
Eşlerin dâimâ iyi geçinmeleri için, karşılıklı okunur.
Kocasından zulüm gören bir Müslüman kadın, Tahrîm sûresinin 11. âyetini okumaya devam ederse, Allah-u Teâlâ, Asiye vâlidemizi firavundan kurtardığı gibi onu da kurtarır.