enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Diş eti kanaması nedir? Diş eti kanaması neden olur? Diş eti kanamasını durdurabilir miyim?

Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken biraz kan görüyor musunuz? Diş etlerinden hafif kanama normal görünse de, kanama düzenliyse altta yatan bir sorun olduğunu düşündürebilir.

Diş eti kanaması nedir? Diş eti kanaması neden olur? Diş eti kanamasını durdurabilir miyim?
26 Temmuz 2022 08:58 | Son Güncellenme: 26 Temmuz 2022 09:03
A+
A-

Kanama, dişlerinizi yanlış fırçalamak gibi basit bir şeyin sonucu olabilir. Bununla birlikte, periodontal hastalık gibi daha ciddi bir sağlık durumunun sonucu da olabilir. Sebebi ne olursa olsun diş etleriniz kanıyorsa bunu göz ardı etmeyin. Diş etlerinizin neden kanamasının bazı nedenleri ve bunu durdurmak için neler yapabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

DİŞLERİM NEDEN KANIYOR?

Diş etlerinizin kanamasının birçok nedeni vardır. Bazı nedenler ağız bakımı rutininizle ilgili olabilirken, diğerleri daha şiddetlidir ve daha fazla araştırmayı garanti eden altta yatan bir sağlık durumu önerebilir.

• Yanlış fırçalama tekniği
• Diş fırçasının çok sert kullanılması
• Diş ipi kullanmaya yeni başladım
• Kan sulandırıcı gibi bazı ilaçlar
• Diş eti iltihabı
• Hamilelikte hormonal değişiklikler
• Düzgün oturmayan protezler
• Hatalı diş restorasyonları
• Periodontal hastalık
• Tip 1 veya 2 diyabet
• Hemofili  hastalığı
• C vitamini eksikliği
• K vitamini eksikliği

DİŞ ETLERİMİ KANAMADAN NASIL DURDURABİLİRİM?

Diş etlerinizin kanadığını fark ederseniz, kanamayı durdurmak için alabileceğiniz birkaç önlem vardır. Bununla birlikte, semptomlarınız yedi ila 10 gün içinde düzelmezse, sorunun kaynağını bulmak için mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizden randevu almalısınız.

Diş eti kanaması nedir? Diş eti kanaması neden olur? Diş eti kanamasını durdurabilir miyim?

Uygun Diş Hijyeni Uygulayın

Plak oluşumu diş eti kanamasının en yaygın nedenidir. Diş eti çizginizdeki plakları düzenli fırçalama ve diş ipi ile temizlemezseniz diş taşı haline gelir. Bu, diş etlerinizin iltihaplanmasına   ( diş eti iltihabı olarak bilinir ) neden olabilir ve diş çürümesine ve diş eti hastalığına yol açabilir .

Plak oluşumunu azaltmanın en başarılı yolu dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmaktır. Amerikan Diş Hekimleri Birliği , dişlerinizi günde iki kez iki dakika fırçalamanızı ve plak ve yemek artıklarını temizlemek için günde bir kez diş ipi kullanmanızı önerir.

Dişlerinizi fırçalarken, diş fırçanızı 45 derecelik bir açıyla yerleştirin ve kısa hareketlerle hafifçe ileri geri hareket ettirin. Dişlerinizin dış yüzeylerini, iç yüzeylerini ve çiğneme yüzeylerini fırçalamayı unutmayın.

Doğru Diş Fırçasını Kullanın

Dişlerinizi yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla fırçalamalısınız  daha sert olan herhangi bir şey, orta kıllı bir diş fırçası bile diş minenizi aşındırabilir. Yumuşak kıllı diş fırçaları da daha iyi temizler çünkü diş eti çizgisinin altına girebilir ve dişlerinizin ve diş etlerinizin etrafındaki plakları gevşetebilir. Diş fırçanızı her üç veya dört ayda bir veya kıllar yıpranmışsa daha erken değiştirmeyi unutmayın. Yıpranmış bir diş fırçası dişlerinizi temizleme konusunda yetersizdir!

Diş eti kanaması nedir? Diş eti kanaması neden olur? Diş eti kanamasını durdurabilir miyim?

Sağlıklı beslen

Yaptığınız beslenme seçimlerinin ağız sağlığınızı etkilediğini biliyor muydunuz ? Yediğiniz yiyecekler ve tükettiğiniz içeceklerin tümü diş ve diş etlerinizle temas eder ve şeker içeriği yüksek olanlar plak için mükemmel bir ortam oluşturur. ADA , diş çürümesi ve diş eti hastalığı riskinizi azaltmak için bol su içmenizi ve diyetinize meyve ve sebzelerin yanı sıra kalsiyum ve fosfor oranı yüksek yiyecekleri dahil etmenizi önerir.

Sigara içmeyi bırak

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre , sigara içmek Amerika Birleşik Devletleri’nde diş eti hastalığı için önemli bir faktördür. Sigara içmek bağışıklık sisteminizi zayıflatır ve vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırır buna plaktan kaynaklanan hasar da dahildir.

Diş eti kanaması nedir? Diş eti kanaması neden olur? Diş eti kanamasını durdurabilir miyim?

• Sigara içmeyenlere göre diş eti hastalığı riskiniz iki kat daha fazladır.
• Her sigara içtiğinizde diş eti hastalığı riskiniz artar
• Diş eti hastalığı riskiniz ne kadar uzun süre sigara içerseniz o kadar artar
• Sigara içiyorsanız diş eti hastalığı tedavileri sizin için de işe yaramayabilir

Ağız sağlığı sorunlarının yanı sıra, akciğer kanseri, kalp hastalığı ve felç dahil olmak üzere sigaranın neden olduğu birçok sağlık riski vardır. Sigarayı bırakmak zor olabilir, ancak uzun süreli sağlığınız için gereklidir. Sigarayı bırakmanın en iyi yolları hakkında herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuza danışın.

Stresinizi Azaltın

Periodontal hastalık ile duygusal stres arasında bir bağlantı olabilir. Bu araştırmaya göre , çok fazla duygusal stres bağışıklık sisteminize zarar verebilir ve vücudunuzun diş eti enfeksiyonuyla savaşamamasına neden olabilir. Yine de bu alanda yapılacak daha çok araştırma var.

Bazı insanlar stresli olduklarında dişlerini fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı atladıkları veya sağlıksız yemekler yemeyi tercih ettikleri için duygusal stres de ağız sağlığının ihmal edilmesine yol açabilir. Ek olarak, stres vücutta iltihaplanmaya neden olur ve bu da diş etlerinizin daha kolay kanamasına neden olabilir.

DİŞÇİNİZİ ZİYARET EDİN

Bu değişiklikleri uyguladıktan sonra diş etlerinde kanama, şişme, çekilme, hassas veya koyu kırmızı dişler fark ederseniz, diş hekiminizi ziyaret etmenin zamanı gelmiştir. Diş hekiminiz dişlerinizi ve diş etlerinizi muayene edecek ve derin bir diş temizliği için bir periodontisti ziyaret etmenizi veya altta yatan başka bir sağlık probleminden şüpheleniliyorsa birinci basamak doktorunu ziyaret etmenizi önerebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.