enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Şuarâ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Şuarâ Sûresi; Mekke döneminde inmiştir. 227 âyettir. Sûre, adını 224. âyette geçen “eş-Şu’arâ” kelimesinden almıştır. “Şu’arâ” şairler demektir. Sûre de başlıca Mûsâ, İbrahim, Nûh, Hûd,Salih ve Şu’ayb peygamberlerin kıssaları dile getirilmekte; müşriklerin, Kur’an’ın vahiy dışı bir kaynağa dayalı olduğu iddialarına karşılık, onun bir vahiy eseri olduğu vurgulanmakta, söz konusu kaynakların Kur’an üzerinde hiçbir etkisinin bulunamayacağı ifade edilmektedir.

Şuarâ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
2 Aralık 2022 13:20 | Son Güncellenme: 1 Aralık 2022 13:30
A+
A-

Şuarâ Sûresinin Konusu

Mushaftaki sıralamada yirmi altıncı, iniş sırasına göre kırk yedinci sûredir. Vâkıa sûresinden sonra, Neml sûresinden önce Mek­ke’de inmiştir. 197. âyeti ile son dört âyetinin (224-227) Medine döneminde indiğine dair rivayetler de vardır.

Ağırlıklı olarak Allah’ın birliği, peygamberlik, vahiy ve âhiret inancı gibi konular ele alınmaktadır. Ayrıca Kur’an-ı Kerîm’den, onun kaynağından, şanının yüceliğinden ve müşriklerin Kur’an karşısındaki tutumundan bahsedilmekte, örnek ve ibret alınması için bazı peygamberlerin kıssaları ve tebliğlerinden kesitler verilmektedir.

Bu kıssalarda tarih sürecinde insan karakterinin değişmediğine, bu sebeple insanda gerçeği inkâr etme eğiliminin her dönemde görülebileceğine, insanoğlunun zenginlik, iktidar, nüfuz ve şöhret düşkünlüğüne, kitlesel kültür ve ideolojilere körü körüne bağlılığına dikkat çekilmektedir. Kur’an’ın bir şair tarafından meydana getirildiği iddiaları çürütülmekte; gerçeği kabul etmeyen dönemin şairleri yerilmekte, ancak mümin ve makbul şairlerin de bulunduğu ifade edilmektedir.

Şuarâ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim, Şuarâ sûresini okursa, Nuh (a.s.), Hud (a.s.), Sâlih (a.s.), Şuayb (a.s.), İbrâhim (a.s.) ve Muhammed’e (s.a.v) imân edenlerin ve yalanlayanların sayısınca sevâb verilir.” (Beyzâvî)

Şuarâ sûresini, yedi defâ okuyan kimseye, Allah-u Teâlâ, bütün insanların sevgisini kazandırır, muhabbet ettirir ve hepsi ile hoş sohbet olur, herkes gözünde sevimli olur.

Bu sûre, her türlü zarardan korunmak için okunur. Kendimizi ve âilemizi küfür, şirk ve cinsel sapkınlıktan korumak için Şuarâ sûresinin 169. âyeti çokça okunmalıdır.

 

Şuarâ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.