enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Sinop Ayancık ilçesinin gezilecek ve görülecek yerler

Ayandon, şimdiki Türkeli ilçesine bağlı Hamamlı köyünün eski adıdır. Tarihi kayıtlarda bir balıkçı köyü olduğu yazılıdır. O zamanlar bir kıyı köyü olan yer, daha sonraları gelişmiş, önce nahiye, ardından da ilçe merkezi olmuştur.

Sinop Ayancık ilçesinin gezilecek ve görülecek yerler
19 Nisan 2024 12:54 | Son Güncellenme: 25 Nisan 2024 15:49
A+
A-

Ayancık İlçesinin tarihi ilk çağlara kadar uzanır. Ayancık ve çevresinde yaşayan ilk kavimler Paflogonyalılar, Amazonlar, Akalar ve Dorlardır. İlk çağda Paflogonya Batı Karadeniz bölümünde Biritanya, Pontusya ve Galatya arasında kalan yerdir. Pafogonyalılar bu bölgede bilinen ilk yerli halktır. M.Ö. 1200 yıllarına kadar Etiler’e bağlı, onların korumaları altında yaşamışlardır.

 

Adını veren Ayancık Tepesi ve Ayancık Çayı eteklerinde süzülen Ayancık; tabiat ve tabiat yönünden en zengin Sinop bölgelerinin birinde, ilkçağlara kadar uzanan köklü bir tarihe ev sahipliği yapıyor. Bu sayede çok zengin bir gezi rotasının sahibi olabilen Ayancık’ta erişebileceğiniz popüler bazı lokasyonları şunlar oluşturuyor:

l Masalsı güzelliği ve aktivite olanaklarıyla Ayancık tatil yerleri arasına da dahil olan Akgöl

l Akgöl, Çangal Orman Müzesi ve pek çok mesire alanına ev sahipliği yapan Çangal Dağı

l Ayancık’ın en ünlü tabii güzellikleri arasında gelen, sayısız şelalesiyle muhteşem bir gezi ve seyir olanağı sunan İnaltı Kanyonları

l Tabiata uzun geziler düzenlemeyi sevenlerle safari tutkunlarının ortak alanı; Sarıkum Köyü ve Sarıkum Gölü Kuş Cenneti

l Ayancık hakkında tarihi bilgiler sunan, ayrıca ilçenin en eski limanlarından olan İstifan Limanı

l Tarihin mezar mimarisi hakkında detaylı izlenimler sunmayı başaran İstifan Kaya Mezarları

l Türk mimarisinin en güzel örneklerinden birini sunan Ayancık Yalı Camii

l Ayancık ilçe merkezinin en bilindik tarihi yapıları arasında gelen Ayancık Arkhangelos Kilisesi

l En geniş Karadeniz manzaralarından birini sunan İnceburun Feneri

Erfelek, Boyabat ve Türkeli ilçelerinin tam ortasında yer alan Ayancık, aynı zamanda Sinop’un en popüler turizm bölgesinde merkez rolü üstleniyor. Tarihinde ilçesi olduğu Kastamonu kentiyle de komşuluk eden ilçe, bu bağlamda iç içe yer aldığı diğer popüler bölgeleri de kolay ziyaret imkanı sunuyor. Bu bağlamda kısa sürede erişebileceğiniz ünlü lokasyonlar arasına Tatlıca Takım Şelaleleri, Deli Kızın Şelalesi, Gebe Güneyi Yaylası, Akliman, Kılıçlı Şelalesi, Bazalt Vadisi ve daha pek çok noktayı dahil edebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.