enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Şimşir Kaşık Nedir (Kastamonu’nun Hangi İlçelerinde Şimşir Kaşık Yapılır?)

Kastamonu ilçelerinde halk tarafından kaşık yapımı oldukça yaygındır. Hatta bazı aileler geçimini sadece bu yolla karşılamaktadırlar. Özellikle Şenpazar ilçesinde kaşık yapımı yaygındır. Ayrıca Cide, Pınarbaşı, Şenpazar ilçelerinin köylerinde Anadolu şimşiri odunundan küçük ölçülerde süs eşyalarının üretimi yapılmaktadır.

Şimşir Kaşık Nedir (Kastamonu’nun Hangi İlçelerinde Şimşir Kaşık Yapılır?)
1 Ocak 2022 15:30 | Son Güncellenme: 1 Ocak 2022 15:45
A+
A-

Şimşir Nedir?

Şimşirgillerden, taşlık ve çorak bölgelerde kendiliğinden yetişen, bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilen, yapraklarını hiç dökmeyen, kerestesinden yararlanılan bir ağaç ya da ağaççıktır.

Şimşir Ağacından neler yapılır?

Şimşir ağacı genellikle süs bitkisi olarak kullanılsa da kerestecilik, tornacılık, ahşap oymacılığı gibi işlerde de yer alır.

Kastamonu’nun Hangi İlçelerinde Şimşir Kaşık Yapılır?

Kastamonu ilçelerinde halk tarafından kaşık yapımı oldukça yaygındır. Hatta bazı aileler geçimini sadece bu yolla karşılamaktadırlar.

Şimşir, ülkemizde özellikle Kuzey Anadolu Dağları boyunca Karadeniz’ e dönük kuzey yamaçlarında, derin vadiler arasındaki akarsu düzlüklerinde yayılmaktadır. Kuzey Anadolu’ da yapılan polen analizlerinde, günümüzden 11000 yıl öncesinde ormanlarda yaşadığı saptanmıştır. Genel olarak, 1 metre kadar boylanan çalı, az olarak’ da 8 metre, bazen de 16 metreye kadar boylanabilen ağaççık ya da ağaç formunda yazın ve kışın yaprağını dökmeyen, her dem yeşil bitkilerdir. Sürgünleri dört köşelidir, yaprakları derimsi, tam, kenarlı ve tüysüzdür. Gölgeye dayanıklı, yavaş büyüyen, nemli ve besin maddelerince zengin toprakları tercih eder.

Anadolu şimşirinin park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen bir takım varyete ve formları da bulunmaktadır.

Kastamonu ilçelerinde halk tarafından kaşık yapımı oldukça yaygındır. Hatta bazı aileler geçimini sadece bu yolla karşılamaktadırlar. Özellikle Şenpazar ilçesinde kaşık yapımı yaygındır. Ayrıca Cide, Pınarbaşı, Şenpazar ilçelerinin köylerinde Anadolu şimşiri odunundan küçük ölçülerde süs eşyalarının üretimi yapılmaktadır. Kastamonu köylerinde şu anda bu işle uğraşan 20-25 kişi bulunmaktadır. 20-25 yıl öncesine kadar her köyden 40-45 civarında kişi bu işle uğraşıyordu. Bölgenin ana geçim kaynağı olan ormancılık, Küre Dağları Milli Parkı’nın ilan edilmesi ile sınırlandırılmıştır.

Yorumlar
  1. Yağmur dedi ki:

    Kastamonu ilimizi tanıtmaya yönelik Şimşir kaşık vb.yazılarınızı çok beğeniyoruz. Aynen devam ediniz. Teşekkürler