Sigaranın Sağlığa Zararları Nelerdir?
Nasıl içtiğiniz önemli değil, tütün sağlığınız için tehlikelidir. Aseton ve katrandan nikotin ve karbon monoksite kadar hiçbir tütün ürününde güvenli madde yoktur. Soluduğunuz maddeler sadece ciğerlerinizi etkilemez. Tüm vücudunuzu etkileyebilirler.
Sigara içmek vücutta çeşitli devam eden komplikasyonlara ve vücut sistemleriniz üzerinde uzun vadeli etkilere yol açabilir. Sigara içmek, birkaç yıl içinde çeşitli sorunlara yakalanma riskinizi artırabilirken, bazı bedensel etkiler hemen ortaya çıkar. Tütün dumanı sağlığınıza inanılmaz derecede zararlıdır.
Sigara içmenin güvenli bir yolu yoktur. Sigaranızı puro, pipo veya nargile ile değiştirmek sağlık risklerinden kaçınmanıza yardımcı olmaz.
Sigaralar, çoğu puro ve nargilede de bulunabilen yaklaşık 600 bileşen içerir ve bu bileşenler yandığında 7.000’den fazla kimyasal üretirler. Bu kimyasalların çoğu zehirlidir ve en az 69’u kanserle bağlantılıdır.
İşte sigaranın sağlığa zararları;
Solunum sistemimize zarar verir
Dumanı teneffüs ettiğinizde, ciğerlerinize zarar verebilecek maddeler alıyorsunuz. Zamanla, bu hasar çeşitli sorunlara yol açar. Artan enfeksiyonlarla birlikte, sigara içen kişiler, aşağıdakiler gibi kronik geri dönüşü olmayan akciğer rahatsızlıkları için daha yüksek risk altındadır. Tütün ürünlerinden çekilme, akciğerleriniz ve solunum yollarınız iyileşmeye başladığından geçici tıkanıklığa ve solunum rahatsızlığına neden olabilir. Sigarayı bıraktıktan hemen sonra artan mukus üretimi, solunum sisteminizin iyileştiğinin olumlu bir işaretidir.
Cildimize zarar verir
Sigara içmenin daha belirgin belirtileri cilt değişikliklerini içerir. Tütün dumanındaki maddeler aslında cildinizin yapısını değiştirir. Yakın tarihli bir çalışma, sigara içmenin cilt kanseri riskini önemli ölçüde artırdığını göstermiştir.
Sindirim sistemimizde ciddi hasarlara yol açabilir.
Sigara ağız, boğaz, gırtlak ve yemek borusu kanseri riskini artırır. Sigara içenlerde ayrıca pankreas kanseri oranları daha yüksektir. “Sigara içen ama nefes almayan” insanlar bile ağız kanseri riskinin artmasıyla karşı karşıyadır.
Kalp Hastalığı
Aktif ve pasif sigara içiciler kardiyovasküler hastalık geçirme riski altındadırlar. Tütün dumanındaki zararlı kimyasallar kan hücrelerine zarar vererek kalp ve damarların işleyişini etkiler. Bu da, kalp krizi veya inme olasılığını artıran ateroskleroz riskini artırır.
Bağışıklık Sistemini Zayıflatır
Pasif içiciliğe maruz kalma, bağışıklık sisteminiz için de kötüdür. Toksik kimyasallar, bağışıklık sistemini baskılar ve bağışıklık sistemini tahrip eder. Zehirli kimyasal maddeleri teneffüs ederseniz, çeşitli bağışıklık hücrelerinin sayısını değiştirirler ve bu da diğerlerinin işleyişini bozar. Sigara dumanı solunum yolu enfeksiyonlarına, alerjilere neden olur ve hatta soğuk algınlığına daha yatkın hale getirebilir.