enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Selülit Neden Olur? Selülit Nasıl Geçer?

Selülit, cilt yüzeyinin hemen altında biriken yağ birikintilerini cepler halinde toplar. Bu, cildin çukurlu veya topaklı bir görünüme sahip olmasına neden olabilir. En sık görülen alanlar kalça, uyluk ve kalça çevresidir.

Selülit Neden Olur? Selülit Nasıl Geçer?
27 Kasım 2022 12:11
A+
A-

Selülit Nedir?

Selülit, cildin yüzeyine buruşuk, çukurlu bir görünüm veren lifli bağ dokusu ile çevrili yağ birikintileridir. Uyluklarda, kalçalarda ve kalçalarda en yaygın olanıdır.

Cildin yüzeyinin altında enerji depolayan yağ katmanları vardır. Güçlü kollajen lifleri ve septalar(zarlar) onları cilde bağlar. Zamanla lifler ve septalar gerilir veya parçalanır ve yağ hücreleri büyür. Yağ hücrelerini tutan bölmeler kalabalıklaşır ve lifler deriyi aşağı doğru çeker. Selülitin pürüzlü yüzeyini yaratan da budur. 

Selülit neden olur?

Kilo aldıkça selülit görünümü kötüleşme eğilimindeyken, zayıf olanları da etkileyebilir. Bunun nedeni, yağın kendisinin birincil neden olmamasıdır. Selülite katkıda bulunan temel faktörler, cilt yapısı, hormonlar, genetik ve yaş dahil olmak üzere kontrol edemediğiniz şeylerdir.

Selülitten Nasıl Kurtulunur?

Selüliti şiddetlendiren faktörler üzerinde bir miktar kontrole sahip olduğunuz için, bu faktörlerin karşıtlarının selülitin görünümünü azaltabileceği mantıklıdır.

Sebeplerin ve şiddetlendiren faktörlerin birçoğunun dört şeyle ilgisi var:

  • Yağ depoları
  • Dolaşım
  • iltihaplanma
  • Cilt ve bağ dokusu sağlığı

Yaşam tarzı değişiklikleri yalnızca bu şeyleri geliştirmenize yardımcı olmakla kalmaz, bazı değişiklikler aynı anda bunlardan birkaçını hedefler.

Selülit, cildin yüzeyine buruşuk, çukurlu bir görünüm veren yağ birikintileridir. En sık görülen alanlar kalça, uyluk ve kalça çevresidir.

Selülite katkıda bulunan faktörlerin çoğu, cilt yapısı, hormonlar, genetik ve yaş dahil olmak üzere kontrol edemediğiniz şeylerdir. Bununla birlikte, kilo değişiklikleri, yetersiz beslenme, dehidrasyon, kas tonusu eksikliği, sigara ve zayıf cilt sağlığı, üzerinde biraz kontrol sahibi olduğunuz ve selüliti kötüleştirebilecek faktörlerdir.

Egzersiz yapmak ve iyi yemek yemek, sağlıklı bir kilo ve kas tonusunu korumanıza yardımcı olur. Bol su içerek nemli kalın ve iyi bir cilt sağlığı için kollajen takviyelerini düşünün. Cilt sağlığı için yapabileceğiniz en iyi yaşam tarzı değişikliklerinden biri sigarayı bırakmaktır (eğer sigara içiyorsanız).

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.