enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Sarımsak Festivali Tasarruf Tedbirlerine takıldı: Demek ki neymiş festivaller İSRAFMIŞ!

2014 Yılında Taşköprü Belediye başkan adayı olunca, Sarımsak festivalinin artık demode olduğunu, bu zamanda böylesi festivallerin faydası olamayacağını belirtmiş ve festival için harcanan yüksek miktarların israf olduğunu belirtmiştim.

Sarımsak Festivali Tasarruf Tedbirlerine takıldı: Demek ki neymiş festivaller İSRAFMIŞ!
7 Haziran 2024 08:38 | Son Güncellenme: 7 Haziran 2024 12:15
A+
A-

1990’larda Taşköprü Sarımsağının tanıtılması için Sibel Can, İbrahim Tatlıses vb. meşhur sanatçıların katılımıyla başlanan sarımsak festivalleri, o günün şartlarına göre doğru olduğunu, ancak artık bu anlayışın yanlış olduğunu hem o zaman hem de o günden beri zaman zaman yazmaya ve söylemeye gayret ediyorum.

Soma faciası ve deprem vb. felaketler nedeniyle iptal edilen festivaller, bu yıl da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan tasarruf tedbirleri nedeniyle iptal edildi. Bakın tekrar yazıyorum! TASARRUF TEDBİRLERİ nedeniyle iptal edildi. Demek ki bugüne kadar Taşköprü’de İsraf yapılıyormuş. Onca sanatçılara milyonlar paralar boşa veriliyormuş. Biz bunları söylediğimizde bizi festivallere karşı diye eleştirenlere önemle duyurulur.

Taşköprü Belediyesinin açıklamasına göre;

“Bu yıl düzenleyeceğimiz 35. Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali’ni tasarruf tedbirleri nedeniyle iptal etme kararı aldık. Önceliğimiz ilçemizde ki hizmetlerimiz ile daha güzel bir Taşköprü için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz. İlerleyen senelerde Taşköprü’ye ve sarımsağımıza yakışan bir festival yapacağımızdan hiçbir hemşerimizin şüphesi olmasın” ifadelerine yer verildi.

Demek ki neymiş; ilçedeki hizmetler daha öncelikliymiş, festival değil. Başta söylediğimi gibi, 90’lı yıllarda bu festivaller, sarımsağın ve şehrin tanıtımına katkı sağlamış olduğundan doğru olabilir. Çünkü o zamanlar sosyal medya yok, hatta televizyonlar bile yok. Şimdilerde ise durumlar çok farklı. Çünkü Taşköprü Sarımsağını artık dünya tanıyor. Yani 90’lı yıllardaki gibi tanıtıma ihtiyacı yok. Artık farklı stratejilere ihtiyaç var. Çünkü digital çağdayız. Sosyal medya ve Youtubeler dönemindeyiz. Tv’lerin bile çok önemi kalmadı anlayacağınız. Biz tüm bu gelişmelere rağmen hala 90’lı yıllarda olduğu gibi aynı formatlarda festival yapıyoruz ve milyarları adeta çöpe atıyoruz. Çöpe attığımızı da Cumhurbaşkanımızın tasarruf tedbirine takılmasından anlamış oluyoruz. Tabi inşallah anlamışızdır.

Bundan 6-7 yıl önce yılan hikayesine dönen Taşköprü’nün su ihtiyacını karşılayacak Hasanlı göletinin niçin yavaş gittiğini soruşturduğumda, bütçenin yetersiz olduğunu öğrenmiştim. İşin ilginç tarafı ise, o yıl Hasanlı göletine gerekli paraya yakın bir paranın ise aynı yıl festivalde sanatçılara verildiğini biliyorum.

Sarımsak festivallerinin sarımsağa ne kadar faydası oldu bilemiyorum. Elbette olmuştur ama ahlaki olarak Taşköprümüze çok daha zararları olduğuna yüzde yüz eminim…

Tekrar ediyorum ben illa festival yapılmasın demiyorum. Elbette yapılabilir. Tarım fuarı, yemek, buzağı, kuzu, sarımsak vb. yarışmalar ve günümüze uygun bir konseptle yapılsın diyorum. Festivalde harcanan paraların kaymağı sanatçılara, güzellik yarışmalarına vb. şeylere verilmesin yazıktır günahtır diyorum. Hatta her yıl bir Avrupa ve Dünya ülkesinde fuar tarzı bir organizasyon bile yapılabilir. Yani artık bakış açımızı değiştirelim diyorum.

Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali iptal edildi!

Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali iptal edildi!

 

Sarımsak Güzellik Yarışması Caiz değildir

Benim en çok eleştirdiğim bir konu da sarımsak güzellik yarışması idi. Bu da 90’lı yıllardan kalan bir gelenek ve bu gelenek hiç bir şekilde terkedilmiyor nedense!

Bu vesile ile tekrar belirtmek isterim ki; Güzellik yarışmaları kesinlikle CAİZ değildir. Ve hatta günahtır. Ben haram diyecek konumda değilim. Ancak güzellik yarışına katılan her kişiyi ve seçenleri de Allah yaratmıştır. Allah yarattığına çirkin veya güzel demek, yarattıklarına düşmez. Yaratılanın, Yaratılana, sen çirkinsin veya sen daha güzelsin yarışması ya ustayı beğenmediğini ya da malzemeyi beğenmediğini gösterir. Hatta bunun sonucu şirke bile gidebilir Allah korusun. Bu konuları da defalarca belirtmiş, hatta yetkili insanlara mektup yazmış birisi olarak tekrar belirtmiş olayım. İsteyen ilçe veya il müftüsüne veya da bu konuda ehil hoca efendilere sorup öğrenebilir. Caizdir diyorsalar yapmaya devam etsinler, çünkü vebali diyenlerin üzerinedir.

Ayrıca güzellik yarışmaları da 90’lı yıllarda kalmıştır. O yıllarda Türkiye, Avrupa, Dünya vb., Yerellerde ise, Karpuz, Kavun, Çilek, Sarımsak, Domates vb. güzellik yarışmaları yapılıyor ve ilgi görüyordu. Tv’ler saatlerce canlı yaynlıyordu. Artık bu yarışmalar sadece yerellerde kaldı. Onun için bu tür yarışmaların biran önce terkedilmesi hem inancımızın hemde diğital çağın bir gereğidir.

Festivallerde harcanan paralar sarımsağa bir değer katsın

Bu festivallerde harcanan paralarla Taşköprü sarımsağın ın rekoltesini, kalitesini, raf ömrünü ve pazarlama çeşitlerini nasıl artırabiliriz projelerine harcasak çok daha faydalı olacağından hiç şüphem yoktur.

Kıssadan Hisse

Askerde bir komutan iki askere bir oturağı boyatmış, ve başına 2 -3 askeri koyarak kuruyana kadar sırayla nöbet tutacaksınız diye emretmiş. Olacak ya tam sırada bir emir gelmiş ve komutan başka bir görev için oradan ayrılmış. Onun yerine gelen komutan, bakmış orada nöbet tutan bir asker var. Oraya sürekli bir askere nöbet yazmaya devam etmiş.

Gel zaman git zaman derken bir gün; ya biz buraya nöbet yazıyoruz ama acaba neden nöbet yazıyoruz diye düşünüp hemen önceki komutanı aramış. Önceki komutan; Orada bir oturak vardı, çok kirlenmişti boyattım ve kuruyana kadar kimseler oturmasın diye 2-3 askere sırayla nöbet yazdım demiş. Komutan yaptığının ne kadar yanlış olduğunu anlamış ama iş işten geçmiş oldu.

Onun için bazı şeyler veya festivaller geçmişte yapılmış olabilir. En azından niçin yapıldığını öğrenin de boşa israf yapmaya devam etmeyin bari.!

Vesselam

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.