enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Sağlıklı Cilt İçin Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir? (Cilt Sağlığı İçin Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?)

Beslenme sağlık için çok önemlidir. Sağlıksız bir diyet metabolizmanıza zarar verebilir, kilo almanıza ve hatta kalbiniz ve karaciğeriniz gibi organlara bile zarar verebilir. Ancak yedikleriniz başka bir organı da etkileyebilir, cildinizi…

Sağlıklı Cilt İçin Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir? (Cilt Sağlığı İçin Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?)
8 Ekim 2022 22:40
A+
A-

Doğal yaşlanma sürecini durduramasak da, yaşam tarzı seçimlerimiz sağlıklı ve parlak bir cildi korumada önemli bir rol oynayabilir. Aşırı güneşe maruz kalmaktan kaçınmak, güneş kremi kullanmak, daha az alkol tüketmek ve sigara içmemek cildinizi korumak ve iyileştirmek için atılacak en önemli adımlardır.

Düzenli egzersiz yapmak ve susuz kalmamak gibi sağlıklı alışkanlıklar, genel sağlık ve zindeliğin yanı sıra güzel, parlak bir cildin desteklenmesine de yardımcı olabilir. Ancak erken yaşlanmayı yavaşlatmanın en tatmin edici yollarından biri, cildin günlük işlevlerini desteklemek ve sürdürmek için birlikte çalışan besinlerle dolu lezzetli yiyecekler yemektir.

Sağlıklı bir cilt için en iyi yiyecekleri tüketmek söz konusu olduğunda genel bir kural, daha çok Akdeniz tarzı bir diyet yemeye yönelmektir. Antioksidan bakımından zengin gıdalara verdiği önemle bilinen Akdeniz diyeti, cilt hücrelerine koruma görevi görebilen ve onları hasardan koruyan çeşitli faydalı besinleri içerir.

Akdeniz diyetinde bol miktarda bulunan meyve ve sebzeler gibi suyla dolu yiyecekler cildin nemlenmesine yardımcı olabilir. Yoğurt gibi probiyotik açısından zengin besinler, sağlıklı bir cildi korumak için hayati önem taşıyan sağlıklı bir bağırsağı desteklemek için faydalı bakteriler sağlayabilir.

 

İşte sağlıklı bir cilt için tüketilmesi gereken 7 besin

1-) Keten tohumu

Bu minik kahverengi tohumlar, bitkilerde bulunan bir tür omega-3 yağ asidi olan ALA (alfa-linolenik asit) bakımından zengindir. Omega-3’ler, UV radyasyonunun, sigaranın ve kirliliğin zararlı etkilerini azaltabildikleri için sizin için iyi olan yağlardır.

Ayrıca cildinizdeki kırışıklıkları azaltabilir ve kuru cildi iyileştirebilirler. Sıkıştırılmış keten tohumlarından elde edilen keten tohumu yağının cildi daha pürüzsüz hale getirdiği ve daha az pullu göründüğü bilinmektedir.

2-) Kivi

Kivinin portakaldan daha fazla C vitamini içerdiğini biliyor muydunuz? Kivi cilt sağlığı için faydalı besinlerdir çünkü C vitamini hücrelerdeki serbest radikalleri zapt etmeye yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. C vitaminini cildi UV hasarına karşı koruyabildiği gibi, kolajen üretimine yardımcı olarak  cildi daha nemli hale getirebileceğini gösteriyor.

Sağlıklı Cilt İçin Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir? (Cilt Sağlığı İçin Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?)

3-) Avokado

Avokado, hücreleri hasardan korumaya yardımcı olan birçok antioksidandan ikisi olan C ve E vitaminleri açısından oldukça zengindir. Avokado ayrıca vücudunuzun A, D, E ve K dahil olmak üzere belirli vitaminleri emmesine yardımcı olan tekli doymamış yağ bakımından zengindir.

4-) Karalahana, Lahana, Ispanak

Gerçekten, herhangi bir koyu yapraklı yeşil, çok yönlü bir beslenme merkezidir. Onlardan cilt dostu birçok antioksidan da dahil olmak üzere sanal bir vitamin alfabesi alacaksınız. Bazı araştırmalar, haftada iki ila üç porsiyon koyu yeşil yapraklı sebze yiyenlerin cilt kanserine yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu gösteriyor.

Sağlıklı Cilt İçin Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir? (Cilt Sağlığı İçin Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?)

5-) Su

Su, özellikle kuru cilde yatkınsanız, cildinize sağlıklı bir parlaklık vermenin kolay bir yoludur. Günde 8 bardağa ihtiyacınız olduğunu duymuş olabilirsiniz, ancak ne kadar içmeniz gerektiğine dair kesin bir tavsiye yoktur. Yemekten biraz su alacaksın. Karpuz, salatalık ve kerevizin hepsi yüksek su içeriğine sahiptir.

6-) Havuçlar

İyi bir atıştırmalık seçeneği olan havuç, cildinizi güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyan beta-karoten bakımından zengindir. Beta-karoten bitkilere turuncu rengini veren şeydir ve kayısı, kavun, mango, papaya, balkabağı ve tatlı patates gibi diğer meyve ve sebzelerde bulunur.

Havuç ayrıca sinirleri ve kasları gevşeten iyi bir magnezyum kaynağıdır. Yeterince magnezyum almamak kötü uykuya neden olabilir.

Sağlıklı Cilt İçin Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir? (Cilt Sağlığı İçin Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?)

7-) Fındık

Badem, yer fıstığı ve fındık gibi E vitamini yüksek gıdalar cildimizin yaşlanma yollarından bazılarına karşı yardımcı olur. E vitamini bunu, cilt desteği için gerekli olan kolajen yıkımını önlemeye yardımcı olarak yapar. E vitamini aynı zamanda serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarına karşı savaşan güçlü bir antioksidandır.

Bonus: Daha İyi Bir Cilt İçin Daha Fazla İpucu

İyi beslenme, vücuda içten dışa bakmanıza yardımcı olur. Ama harika bir cilt için yediklerinden daha fazlası var. Ayrıca iyi bir gece uykusu aldığınızdan emin olun. Fiziksel olarak aktif kaldığınızdan, stresi yönettiğinizden ve sigara içmediğinizden emin olun.

Bu sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları cildinizi parlatır ve korur. Ve belirli bir cilt probleminiz veya endişeniz varsa kesinlikle, bir dermatoloğa görünün.

Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye verme amacı taşımamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.