enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Sağlığımız İçin Kanıta Dayalı 10 Öneri Nedir

Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı konusunda insanların kafası kolayca karışabiliyor. Sadece uzmanları dinleyelim dediğinizde bile uzmanların aynı konuda farklı fikirler beyan ettiğini görüyoruz. Biz de kafaları karıştırmadan, ayrıntılarda takılmadan sağlığımız için önemli ve kanıta dayalı 10 öneride bulunacağız.

Sağlığımız İçin Kanıta Dayalı 10 Öneri Nedir
2 Ocak 2022 19:34
A+
A-

Kardiyolog Doçent Doktor Muhammet Keskin “Sağlığımız için daha önce Kanıtlanmış 10 Önerisini bizler için paylaştı.

1- Şekerli içeceklerden uzak durun

Meyve suları, kola, soğuk çaylar ve aromalı maden suları gibi şekerli içecekler vücudumuza girebilecek en zararlı gıdalardan biridir. Çünkü vücudumuz katı yiyeceklerden gelen kalorileri kullanmak için bazı mekanizmalara sahip olsa da şekerli içeceklerin kalorisini kullanmak ve vücutta bu kalorilere rol vermekteki başarısı yetersizdir. Bu yüzden bir kola içtiğinizde aldığınız enerjinin aynı kalorideki yemekten aldığınız enerjiye göre vücuda yükü ve maliyeti daha fazladır. Şekerli içecekler; obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve diğer birçok sağlık problemiyle güçlü bir şekilde ilişkilidir.

Bazı meyve sularının, bazen aynı miktarda şeker içerdiklerinden, bu bakımdan neredeyse kola kadar kötü olabileceğini unutmayın. İçeriğinde bolca reklamı yapılan fakat az miktarda bulunan antioksidanlar, şekerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmaz.

2- İşlenmiş abur cuburdan kaçının (bunun yerine gerçek yiyecekler yiyin)

İşlenmiş abur cubur inanılmaz derecede sağlıksızdır. Bu yiyecekler zevk merkezlerinizi tetiklemek için tasarlanmıştır ve bu yüzden beyninizi aşırı yemeye teşvik eder. Genellikle lif, protein ve mikro besinler bakımından düşüktürler, ancak ilave şeker ve rafine tahıllar gibi sağlıksız içerikler bakımından yüksektirler. Bu nedenle, çoğunlukla boş kalori yüküne neden olurlar.

3- Uygun Miktardaki Kahveden Korkmayın

Kahve çok sağlıklı içecektir. Fakat önerdiğimiz kahve türü filtre kahve veya Türk kahvesidir. Antioksidan bakımından zengindir ve araştırmalar düzenli filtre kahve tüketiminin ömrümüzü uzattığını göstermektedir. Ayrıca Tip 2 diyabet, Parkinson ve Alzheimer hastalıklarına ve diğer birçok hastalığa yakalanma riski azaltır.

4- Yağlı Balık ve Yumurta Tüketin

Balık, yüksek kaliteli protein ve sağlıklı yağ için harika bir kaynaktır. Bu, özellikle omega-3 yağ asitleri ve diğer çeşitli besinler ile yüklü somon gibi yağlı balıklar için geçerlidir. Araştırmalar, en çok balığı yiyen kişilerin kalp hastalığı, bunama ve depresyon gibi çeşitli rahatsızlıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir

Bütün yumurtalar o kadar besleyicidir ki genellikle “doğanın multivitamini” olarak adlandırılırlar. Araştırmalar, yumurtanın insanların çoğunda kan kolesterolü üzerinde hiçbir etkisi olmadığını göstermektedir. Ek olarak, 263.938 kişide yapılan büyük bir inceleme, yumurta alımının kalp hastalığı riski ile hiçbir ilişkisi olmadığını buldu. Yumurta, gezegenin en besleyici gıdalardan biridir. Özellikle, yumurta sarısı neredeyse tüm sağlıklı bileşikleri içerir.

5- Yeterince Uyuyun

Yeterince kaliteli uyku almanın önemi büyüktür. Kötü uyku, insülin direncini artırabilir, iştah hormonlarınızı bozabilir ve fiziksel ve zihinsel performansınızı azaltabilir. Dahası, zayıf uyku, kilo alımı ve obezite için en güçlü bireysel risk faktörlerinden biridir. Çalışmalarda yetersiz uykunun çocuklarda ve yetişkinlerde sırasıyla % 89 ve% 55 artmış obezite riskine neden olduğu gösterilmiştir.

6- Özellikle yemeklerden önce biraz su için

Yeterince su içmenin birçok faydası vardır. Şaşırtıcı bir şekilde, yaktığınız kalori miktarını artırabilir. Çalışmalarda su içildikten sonra metabolizmanın 1–1,5 saat içinde % 24–30 oranında hızlanabileceği belirtilmektedir. İçmek için en uygun zaman yemeklerden öncedir. Çalışmalar, her yemekten 30 dakika önce 500 ml su içmenin kilo kaybını % 44 artırdığını göstermektedir.

7- Uyumadan önce parlak ışıklardan kaçının

Akşamları parlak ışıklara maruz kaldığınızda uyku hormonu melatonin üretiminiz bozulabilir. Bir strateji, akşam mavi ışığın gözlerinize girmesini engelleyen mavi ışık filtreli gözlük kullanmaktır. Bu, melatoninin tamamen karanlıkmış gibi üretilmesini sağlayarak daha iyi uyumanıza yardımcı olur.

8- Sebze ve meyve yiyin. Baharatlara diyetinizde yer verin.

Sebzeler ve meyveler prebiyotik lif, vitaminler, mineraller ve bazıları güçlü biyolojik etkilere sahip birçok antioksidan ile yüklüdür. Araştırmalar, en çok sebze ve meyveyi yiyen insanların daha uzun yaşadığını ve kalp hastalığı, tip 2 diyabet, obezite ve diğer hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.

İnanılmaz derecede sağlıklı birçok bitki ve baharat var. Örneğin, zencefil ve zerdeçalın güçlü antienflamatuvar ve antioksidan etkileri vardır.Güçlü faydaları nedeniyle, diyetinize mümkün olduğunca çok bitki ve baharat eklemeye çalışmalısınız.

9– Egzersiz yapın

Kardiyo olarak da adlandırılan aerobik egzersiz yapmak, zihinsel ve fiziksel sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Özellikle organlarınızın etrafında oluşan zararlı yağ türü olan göbek yağını azaltmada etkilidir. Azaltılmış göbek yağı metabolik sağlığımızın temellerinden biridir.

Ağırlık kaldırmak, kaslarınızı güçlendirmek ve vücut kompozisyonunuzu geliştirmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Ayrıca, insülin duyarlılığının artması da dahil olmak üzere metabolik sağlığımızda büyük iyileşme sağlar.

10- İlişkilerinize iyi bakın

Sosyal ilişkiler sadece zihinsel sağlığınız için değil aynı zamanda fiziksel sağlığınız için de inanılmaz derecede önemlidir. Araştırmalar, yakın arkadaşları ve ailesi olan kişilerin, olmayanlara göre daha sağlıklı ve daha uzun yaşadığını göstermektedir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.