enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Rûm Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Rûm Sûresi; Mushaftaki sıralamada otuzuncu, iniş sırasına göre seksen dördüncü sûredir. İnşikak sûresinden sonra, Ankebût sûresinden önce Mekke’de inmiştir. 17. âyetinin Medine’de nâzil olduğuna dair bir rivayet de vardır

Rûm Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
8 Aralık 2022 06:08 | Son Güncellenme: 6 Aralık 2022 12:21
A+
A-

Mekke döneminde inmiştir. 60 âyettir. Sûre, adını ikinci âyette geçen “erRûm” kelimesinden almıştır. Sûre de başlıca kıyametin hâllerinden, Allah’ın kudretine ve birliğine delalet eden kevnî meseleler ile Kureyş kabilesinin İslâm’a karşı olumsuz tutumu konu edilmiştir.

Sûreye, Ehl-i kitap olan Bizanslılar’ın ateşperest olan İran­lılar’a –daha önce mağlûp olmuşken bir süre sonra– galip gelecekle­ri ve müslümanların sevinecekleri bildirilerek başlanmakta; geçmişteki inkârcı toplumların durumlarından ibret alınması öğütlenmekte; yüce Allah’ın varlığı, birliği, kudreti ve evrendeki mutlak egemenliğinin kanıtları, insan fıtratının önemi ve insanların yapıp ettikleri yüzünden ortaya çıkan olumsuzluklar üzerinde durulmakta; kıyamet günü inkârcıların karşılaşacakları bazı hallere değinilip Hz. Peygamber’in şahsında bütün müminlerden, tevhid inancına bağlı kalarak, âhiret hayatına hazırlığı ihmal etmeden, darlıkta da bollukta da Allah’a olan saygı ve itaatlerini devam ettirmeleri ve inançsızların tutumlarından etkilenmemeleri istenmektedir.

Rûm Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim, Rûm sûresini okursa, yerde ve gökte Allah’ı tesbih eden tüm meleklerin sayısı ile beraber, o kişiye on sevâb verilir.” (Beyzâvî)

“Her kim, Rûm sûresinin 17-19. âyetiyle, Saffat sûresinin son 3 âyetini, her namazdan sonra okursa, gökteki yıldızların, yağmur damlalarının, ağaç yapraklarının, yerdeki toprakların sayısınca kendisine sevâb yazılır. Öldüğünde ise kabrinde, her iyiliğine karşı, on sevâb dâimâ kendisine ihsân edilir.” (Ruhu’l Beyân)

“Allah-u Teâlâ’nın Halîl’ine, niçin vazifelerini tastamam yapan İbrâhim diye isim verdiğini size haber vereyim mi? Çünkü o, her sabah-akşam Rûm sûresinin 18-19. âyetlerini okuyordu.” (Heysemî)

Rûm Sûresinin Faydaları nelerdir?

“Her kim, sabahladığında Rûm sûresinin şu 3 (17-18-19) âyetini okursa, o gün yapamayacağı bütün hayırların sevâbına ulaşmış olur. Akşamladığında, bu âyetleri okuyan kimse ise, o gece yapamayacaklarına yetişmiş olur.” (Ebû Dâvud)

Düşmana karşı zafer kazanmak için okunur. Bu sûre yazılıp, şişeye konur, zâlimin evine konulursa, o evdekiler hastalanır.

Rûm sûresi, savaş zamanında, zafer niyeti ile üç defa okunursa, İslâm askerine Allah-u Teâlâ’nın yardımı yetişir ve düşmanlarını mağlub eder.

Düşmana gâlib olmak ve kalbine korku salmak için Rûm sûresinin 59-60. âyeti yazılır ve sık sık okunur.

 

Secde Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.