enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Prof. Dr. Naci Görür’den deprem ile ilgili yeni uyarı!

Profesör Dr. Naci Görür, Adıyaman’da düzenlenen ‘Depreme Dirençli Kentler’ sempozyumunda yaptığı konuşmada, Bitlis Zağros Bindirme Kuşağı’nın başlangıcında bulunan Adıyaman’ın, 6 Şubat depremleri sırasında stres biriktirdiğini vurguladı.

Prof. Dr. Naci Görür’den deprem ile ilgili yeni uyarı!
6 Şubat 2024 11:06
A+
A-

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Adıyaman’ın Bitlis Zağros Bindirme Kuşağı’ndaki konumunu ve 6 Şubat depremleriyle ilgili uyarısını yaparak, vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.

Prof. Dr. Naci Görür, Adıyaman’ın kuzeyinden geçen geniş bir levhanın mevcudiyetini vurgulayarak, bu levhaların devamlı bir hareket içinde olduğunu ifade etti ve “Adıyaman, levha sınırına son derece yakın bir konumda yer alıyor. Bu sebeple, Doğu Anadolu Fayı’nın zamanı geldiğinde deprem üreteceği kesindir. Şimdi, bu deprem ne sıklıkla meydana gelir? Bu, 500 yılda bir tekrarlanan bir periyottur.” şeklinde konuştu.

Adıyaman’ın doğrudan bir deprem yaşamamış olsa da, çevresindeki depremleri hissettiğini belirten Görür, bu durumu şu sözlerle açıkladı: “Siz komşunun depremini duydunuz. O deprem nereden geldi? Bu Doğu Anadolu Fayı kırıldığı için siz de yakın olduğunuz için duydunuz. Yakınsınız diye sizi de yıktı.”

Depremlerin meydana geldiği anda, bir fayın kırılmasıyla içindeki enerjinin yüzde 20’sinin diğer kırılmamış faylara veya komşu faylara aktarıldığını belirten Görür, “Bu fay kırıldığında ortaya çıkan enerji, tam 5 milyon ton dinamitin aynı anda patlamasına denk gelir. Olağanüstü bir enerji.” dedi.

Görür, bu enerjinin önemli bir bölümünün Bitlis Zağros Kuşağı’na aktarıldığını ve bu nedenle deprem oluşma periyodunun öne çekildiğini ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.