enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Otomobilde ÖTV Limitleri Değiştirildi: Fiyatlar Düşecek Mi?

Otomobilde ÖTV limitleri değiştirildi. Sektörün uzun süredir gündeme getirdiği, ara baramler eklenirken fiyatların ise düşmesi bekleniyor.

Otomobilde ÖTV Limitleri Değiştirildi: Fiyatlar Düşecek Mi?
13 Ocak 2022 09:45
A+
A-

Otomobil pazarının tamamını oluşturan 1.600 cc’nin altındaki motorlu binek araçlar için iki ÖTV dilimi getirildi. Ayrıca vergi matrahları da yükseltildi.

Ayrıca bazı hibrit araçların da ÖTV matrahı artırıldı. Karar Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

ÖTV matrah limitlerinin değiştirilmesi araba fiyatlarının bir miktar gerilemesine yol açması bekleniyor. Karar kapsamında ÖTV’ye esas yeni matrah dilimleri de listeye girdi.

Yeni karar ile 150,000-170,000 TL arası fiyata sahip araçların ÖTV oranı %60, 175,000-200,000 arası fiyata sahip araçların ÖTV oranı %70, 200,000 TL’nin üzerinde fiyata sahip araçların ÖTV oranı ise %80 oldu.

“YENİ ÖTV DÜZENLEMESİ EKSİK VE YARIM”

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni ÖTV düzenlemesi ile ilgili EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, “Bu güncellemenin yüksek enflasyon ve kur karşısında erimesinin uzun sürmeyeceği aşikar. Yine eksik, yine yarım bir düzenleme oldu.” dedi.

“ÖTV matrahları yüzde 25,9 – yüzde 34,1 arası güncellenirken, fiyatlara yansıması yüzde 3,33-yüzde 16,67 arasında değişiyor.” diye açıklamada bulunan Şahin, şu ifadeleri kullandı:

“Güncellemenin yüksek enflasyon ve kur karşısında erimesinin uzun sürmeyeceği aşikar. Yine eksik, yine yarım bir düzenleme oldu. ÖTV uygulamasına getirilen iki yeni dilim dışında bu matrah düzenlemesi ilk çeyreği atlatamaz.

Bu oranlar vergi tahsilatını arttırmak, kısa vadeli enflasyon rakamını küçük göstermek dışında uzun ömürlü olmayacak. Matrah dönemsel olarak mutlaka güncellenmeli.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.