enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Otomobil Almak İsteyenler Dikkat

Ticaret Bakanlığı’nın otomobilde taksit sınırlarını yeniden düzenlemesinden sonra gözler tekrardan satışlara çevrildi. Peki bu karar sıfır otomobil satışlarını artıracak mı?

Otomobil Almak İsteyenler Dikkat
18 Mart 2021 15:39
A+
A-

Haber Global’den Merthan Sümbelli’nin haberine göre; araç üretiminde yaşanan sıkıntı ve araçlara olan talebin artmasıyla birlikte fiyatlarda da yükseliş meydana geldi. Ancak talep ağır basarak ocak ve şubat ayları özelinde tarihin en iyi araç satışı gerçekleşti. Bunu göz önüne alan Ticaret Bakanlığı da hareket geçti ve otomobilde taksit sınırlarını düzenlendi.

 

26 Şubat 2019 Salı günü Resmi Gazete’de yayınlanan BDDK yönetmeliğine göre;

Fatura değeri 120 bin TL altı taşıtlara 60 ay vade

Fatura değeri 120 bin TL üstü taşıtlara 48 ay vade

27.12.2020 Pazartesi günü Resmi Gazete’de yayınlanan BDDK kararına göre;

2019 tarihine yayınlanan kararlara ek olarak şu ifadelere yer verildi:

Fatura değeri 300 bin TL üstü taşıtlara 36 ay vade

Fatura değeri 750 bin TL üstü taşıtlara 24 ay vade

Ticaret Bakanlığı’nın 16 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan kararına göre araç satışlarında sunulan taksit imkanları şu şekilde:

120 bin TL ve altı 60 ay vade

120 bin TL – 300 bin TL arası 48 ay vade

300 bin TL – 750 bin TL arası 36 ay vade

750 bin TL ve üstü 24 ay vade

Peki Ticaret Bakanlığı’nın bu kararı ne tür yenilikler getirdi? Bundan sonra ne gibi değişiklikler olacak? Otomobil fiyatlarında bir değişiklik meydana gelir mi? Türkiye’nin tanınan otomotiv yazarlarından Emre Özpeynirci, konuyla ilgili merak edilenleri açıkladı.

Otomobil Almak İsteyenler Dikkat

Otomobil Almak İsteyenler Dikkat

“OTOMOBİLDE TAKSİT OLMADIĞI BİR DÖNEM YOK”

Emre Özpeynirci taksit imkanının daha önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 2019 yılında sunulduğunu aktardı ve 120 bin TL’ye kadar olan araçlarda 60 ay vade, 120 TL üzerindeki araçlarda 48 ay vade uygulandığı söylüyor. Geçtiğimiz yıl bu kararın tekrar düzenlendiğini ifade eden Özpeynirci, 300 bin TL ve 750 bin TL baremi getirildiğini anlatıyor.

Sözlerine, “Otomobilde taksit olmadığı bir dönem yok. Ticaret Bakanlığı’nın mevzuatında BDDK’nın yaptığı güncelleme mevzuata eklenmiş oldu” diyen Özpeynirci, taksitli satışın da her zaman var olduğunu ve bundan sonra da devam edeceğini söyledi.

 

KREDİSİZ VEYA FAİZSİZ KONUSU SORU İŞARETİ

Kredisiz ve faizsiz satışın senet usulü kişiler arasında yapılabildiğini belirten Özpeynirci, otomobil bayileri nezdinde ya da diğer şekilde senet yolunun uygulanıp uygulanmayacağının soru işareti olduğunu söyleyerek, sözlerine şu şekilde devam ediyor:

Bayiler de böyle bir şeye giremez. Zaten otomobil bayileri araçları distribütörlerden alıyorlar. Bunların hepsinin ödemeleri yapılıyor. Dolayısıyla da siz bunun ödemesini yaparken müşteriye bunu senetle satıp bu riske girmezsiniz. Galeriler için de tamamen aynı şey geçerli.

“TAKSİT KONUSUNU GEÇEN SENE BDDK YAPMIŞTI”

Mevzuatta yalnızca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yapmış olduğu değişikliğin yenilendiğini aktaran Özpeynirci, onun dışında bir yenilik görünmediğini belirtiyor. Diğer bir yandan ‘Eminevim’ gibi faizsiz uygulamaların altyapısına uygun olarak ‘Benimarabam’ gibi bir şirketleşme olup olmayacağının da soru işareti olduğunu söyledi.

“Taksit konusunun baremlere ayrılmasını geçen sene BDDK yapmıştı” diyen Özpeynirci, otomobil satışlarının çok büyük bir kısmının taksitle yapıldığını ifade ederek, “Geçtiğimiz yıl pandemi sürecin de bir dönem peşin alım öne çıktı. İnsanlar acil bir şekilde otomobil ihtiyacını karşılamak istediler. Ancak birçok markaya baktığımız zaman kredili satım yüzde 70’ler civarındadır. Bu kredileri alırken vatandaşlar taksitli olarak alıyorlar. Otomobil satışlarında da ortalama vade sayısı 36 aydır” değerlendirmesinde bulundu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.