enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Nisan Yağmurlarının faydaları nelerdir (Nisan yağmuru ne zaman başlıyor?)

Nisan ayının gelmesiyle bahar kendisini hissettirmeye başlar. Soğuk havalar geride kalır, yerini serin, zaman zaman da ılık, güzel havalar alır. Tabiatta canlılık başlar. Bütün canlılar yeni bir hayata başlamanın hazırlı­ğı İçindedir. Tabiat kışlık beyaz elbiselerini çıkarır, yerine yeşil elbiseler gi­yer.

Nisan Yağmurlarının faydaları nelerdir (Nisan yağmuru ne zaman başlıyor?)
1 Nisan 2023 05:54 | Son Güncellenme: 1 Nisan 2023 12:59
A+
A-

Nisan yağmurları sağlıklı mı? Nisan yağmurları neden faydalıdır? 2023 Nisan Yağmurları, Nisan yağmuru ne zaman başlıyor? Nisan yağmuru hadis, Nisan yağmurları ne zaman başlar 2023, Nisan Yağmuru, Nisan yağmuru faydaları, Nisan yağmurları ne zaman başlar 2023,

Nisan ayında yağmur çok yağar. Buna halk arasında “Nisan Yağmurla­rı” denir. Bu ayda yağmur sık sık yağar, ama kısa sürer. Nisan ayı bütün canlılara yaşama sevinci verir, insanı hayata bağlar. Sabah erkenden kalkıp pencereyi açıp kuşların şarkılarını dinlemek insanı mutlu eder. Her yanda bahar kokusu ve bahar temizliği vardır

 

Nisan yağmuru ne anlama gelir?

Kimisi kocakarı masalı deyip geçse de gerçekler hiçte öyle değil.. Hem tıp bilimi hem de dinimiz Nisan yağmurlarının faydaları noktasında adeta fikir birliği içinde… Aslında kocakarı masalı dediğimiz bir çok şeyin alt yapısında aslında bilim yatıyor. Bugün dün kocakarı masalı denilen bir çok şey bilim tarafından alternatif olarak tartışılmaya başlandı..

Bugünkü konumuz ise Nisan Yağmurları hakkında olacak..

“Nisan yağmurları demir içeriyor”

Nisan ayında yağan yağmurların, vücuda zindelik ve enerji kazandıran kullanılabilir demir maddesi içerdiğini belirten Meteoroloji Mühendisi Ahmet Köse, “Nisan yağmurlarıyla, kış boyunca en alt seviyeye inen vücudun demir miktarı, en doğal yoldan geri kazanılabilir” dedi. Ancak bir de uyarıda bulundu: Havası kirli yerlerde yağmur suları zararlı.

İlkbaharda tabiatın canlanmaya başlamasıyla bitki ve ağaçların çiçek tozu, reçine, bitki kaynaklı yağ ile polenlerin, rüzgar ve hava akımlarıyla atmosfere karıştığını dile getiren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, nisan yağmurlarının, diğer aylarda düşen yağışlardan farklı olduğunu anlatarak şunları söyledi:

“Nisan yağmurları sırasında, havadaki bu zerrecikler yağışla yeryüzüne düşer. Ancak hava kirliliğinin yoğun olduğu kentlerde, havada asılı bulunan çeşitli karbon ve kükürt partikülleri ile çok sayıda zararlı kimyasal madde parçacıkları da yağmur sularına karışacağından, havası kirli yerlerde yağmur suları faydadan çok zarar veren bir durumun ortaya çıkmasına neden olabilir. Havanın temiz olduğu ve kirletici unsurların bulunmadığı yerlerde, nisan yağmurlarının temiz kaplarda toplanarak kullanılması, sağlık açısından son derece faydalıdır.”

“YAŞLILAR EL, YÜZ VE SAÇLARINA YAĞMUR SUYU SÜREBİLİR”

Nisan yağmurunun altında durulması önerisinde bulunan Köse, “Nisanda yağan yağmurlar, vücuda zindelik ve enerji kazandıran kullanılabilir demir maddesi içermektedir. Nisan yağmurlarıyla, kış boyunca en alt seviyeye inen vücudun demir miktarı, en doğal yoldan geri kazanılabilir.” ifadelerini kullandı.

Yaşlıların el, yüz ve saçlarına yağmur suyu sürülmesinin de faydalı olacağını belirten Köse, “Mümkünse yağmur öncesinde kanınızdaki demiri ölçtürün, ıslana ıslana dolaştıktan sonra kanınızdaki demiri tekrar ölçtürün. Aradaki farkı net olarak göreceksiniz” dedi.

Selçuklulara başkentlik yaptığı dönemde Konya’da nisan yağmurlarının kaplarda toplanıp hastalara şifa olarak dağıtıldığını, yemeklere katıldığını anlatan Köse, şöyle konuştu:

HASTALARA ŞİFA OLARAK DAĞITILIYORDU

“O dönemde Konya’da bulunan Mevlana dergahında Mevleviler, ‘nisan tası’ adı verilen kaplara topladıkları nisan yağmurlarını, gelen misafirlere ikram ediyorlar, bu suyun bazı dertlere şifa olacağına inanıyorlardı. Nisan yağmuru biriktirme geleneği azalsa da özellikle Konya’nın kırsal bölgelerinde çeşitli şekillerde yaşatılmaktadır. Nisan yağmurlarının şifalı olduğuna inananlar, yağmur yağarken leğen benzeri geniş ağızlı kapları açık alanlara bırakarak, içine yağmur sularının dolmasını sağlıyor. Bu kaplarda biriken sular, daha sonra bidonlara aktarılarak çeşitli şekillerde kullanılıyor. Saçları uzamayanlar başlarını bu nisan yağmuruyla yıkarken, temiz kaplarda toplanan suları, baharın bolluk ve bereket getirmesi ya da hastalıklardan arınılması düşüncesiyle de içenler oluyor.”

NİSAN YAĞMURLARI HAKKINDA HADİSLER

Peygamberimiz (sav) efendimiz Nisan yağmurları hakkında şöyle buyurduğu rivayet edilir.

‘’Cebrail as Bana öyle bir ilaç öğretti ki, (o ilaç sayesin de,insanların) doktorların ilaçlarına hiç ihtiyacı kalmaz’’
Eshab-ı Kiram : (o ilaçtan) Bize de haber ver, Ya Rasulullah dediler, Rasulullah (sav):
‘’Nisan yağmurunu alınız (toplayınız) Ona; 70 defa Fatiha-i şerife, 70 defa İhlâs-ı şerif, 70 defa Felak suresini, 70 defa Nâs suresini, 70 defa Tesbih duasını (Sübhan Allahi vel-hamdüLillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vâllahü ekber ve lâ havle velâ kuvvete illâ billâhil-aliyyıl-azîm) okuyunuz Sonra, 7 gün devamlı olarak sabah akşam birer bardak içiniz Beni hak Peygamber olarak gönderen Cenâb-u Hakk’a yemin ederim ki, Cebrâil Bana dedi ki ; “Bu sudan içen kimsenin, cesedinden, damarından, sinirinden, etlerinden, o kimseye ağrı, acı veren rahatsızlığını Cenâb-u Hakk giderir ve o kimseye sıhhat ve afiyet verir’’

Başka bir Hadis-i Şerif’te ise;

‘’Beni hak Peygamber olarak gönderen Cenâb-u Hakk’a yemin ederim ki, çocuğu olmayan bir erkek, bu sudan hanımına içirirse, Cenab-ü Teala’nın izni ile hanımı hamile kalır Hanımının başı ağrıyan bir erkek bu sudan hanımına içirirse, bu su ona (sıhhati için) yeterlidir İçen kimsenin balgamını keser Rüzgar ona zarar vermez, çirkin haller kendisine isabet etmez Bel ağrısından, karın ağrısından, şikayeti kalmaz Alaca hastalığından korkmaz Göğüs ağrısı çekmez Kalbine gelen vesvese (evhâm), gönlünden çıkar gider Kendini çok beğenmek, hased, kibir, düşmanlık, gıybet ve koğuculuk (gibi manevi hastalıklar dahil), dünyada yaşayan her fani (geçici) olanlar için ü Teala’nın izni ile fayda vericidir’’

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.