enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Mide Bulantısı Nedir? Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Mide bulantısı yediden yetmişe herkesin başına gelebilen ve oldukça yaygın olan bir rahatsızlıktır. Kişilerin mide bölgesinde rahatsızlık verici bir süreç olarak ifade edilebilir. Aslında mide bulantısı bir problem olduğuna işaret eder. Peki, mide bulantısı nedir? Mide bulantısını ne iyi gelir?

Mide Bulantısı Nedir? Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
28 Nisan 2023 00:05 | Son Güncellenme: 27 Nisan 2023 13:12
A+
A-

Mide bulantısı insan vücudunun dışarıdan gelen uyarılar neticesinde midede bulantı hissini meydana gelmesi ve bunun kusmaya kadar giden bir tepki olarak tanımlanabilir. Mide bulantısı genel itibari ile ağrısız bir süreç olmasına rağmen kişinin günlük yaşam kalitesini oldukça düşürür. Mide bulantısı ile ortaya çıkan en büyük belirti kusmadır. Bulantıya bağlı olarak baş dönmesi, baygınlık, ağız kuruluğu, ishal, ateş, karın ağrısı, gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir.

 

Mide Bulantısı Neden Olur?

İnsanlarda meydana gelen mide bulantısının nedenleri tek bir olarak tek bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmaz. Farklı sebepleri bulunmaktadır. Mide bulantısı geçiren kişilerin bu süreci hafif atlatabildiği gibi ileri düzeyde de olabilmektedir. Özellikle mide bulantısı ve hatta bunun sonucunda kusma meydana gelmiş ise zaman kaybetmeden doktor muayenesi olunması faydalı olacaktır. Mide bulantısına neden olan sebepler şunlardır;

l Mide enfeksiyonları

l Besin zehirlenmeleri

l Araç tutmaları

l Kemoterapi ilaçları

l Alkol

l Stres

l Gebelik

l Kulak çınlaması

l Migren

l Tansiyon

l Akut gastrit

l Mide hastalıkları

l Beyin tümörü

l Çölyak hastalığı

Mide Bulantısına Ne İyi Geliyor?

Genel itibari ile mide bulantısı çok ciddi bir hastalık belirtisi olmamakla birlikte yine de hafife alınacak bir süreç olarak görülmemelidir. Lakin mide bulantılarının geneli hafif atlatıldığından dolayı bazı önlemler alınarak bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkündür. Sürekli hale gelmiş mide bulantıları mutlaka bir doktor tarafından muayene edilmelidir. Mide bulantısına ne iyi gelir? Sorusuna cevap olabilecek en iyi yöntemler şunlardır;

 

l Açık havada derin bir nefes alıp vermek,

l Ferahlık veren kokuların koklanması

l Mide bulantısıyla baş dönmesi aynı anda oluyorsa vücut dinlendirilmelidir. Bu durumlarda en yararlı davranış biçimi yarım saat kadar sırtüstü yatmak faydalı olacaktır.

l Yaşanılan ya da bulunan ortam kötü kokuyorsa kokudan derhal kurtulmalı ya da o ortamdan hemen uzaklaşmalıdır.

l Yemek yedikten sonra yatılmamalıdır, aksi halde reflüye de davetiye çıkarılmış olunur.

l Yenen lokmalar küçük ve yavaş yenmelidir.

l Yemekten hemen sonra egzersiz ya da sportif faaliyetlerden kaçınılmalıdır. Aradan en az 1 saat geçmelidir.

l Doktorunuzun size tavsiye edeceği bir karışım ya da ilaç kullanılabilir.

Mide Bulantısında Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Mide bulantısı yaşıyorsanız ve şikayetleriniz artıyorsa ve aşağıdaki belirtiler varsa zaman kaybetmeden doktorunuza muayene olmanız faydalı olacaktır.

 

l Bayılma,

l Göğüs ağrısı,

l Karın ağrısı,

l Şiddetli ishal,

l Soğuk beden,

l Zihin bulanıklığı,

l Yüksek ateş,

l Kusmuğa eşlik eden kanlı kusmuk,

l Hızlı nefes alıp verme ya da çarpıntı ve şiddetli karın krampları olduğu zamanlarda vakit kaybetmeden bir doktora muayene olunması faydalı olacaktır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.