enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Meşhur Sırık Kebabı Nasıl ve Nerede Yapılıyor? (işte Sırık Kebabının Hikayesi)

Eskiden herkeste koyun kuzu varken, köy odalarında mutlaka sırık kebabı çevrilirdi. Kuzu veya koyun kesilir, yüzülür, içi boşaltılıp dikilir ve sırığa bir güzel takılırdı. Kuzu veya koyunun içine soğan, domates, tuz, biber konulur, Kuyruk yağı kuşbaşı şeklinde doğranır ve hazırlanan sığlara çöp şiş usulü takılırak gövdeye uzunlamasına tek tek takılırdı.

Meşhur Sırık Kebabı Nasıl ve Nerede Yapılıyor? (işte Sırık Kebabının Hikayesi)
9 Aralık 2023 22:00 | Son Güncellenme: 9 Aralık 2023 22:48
A+
A-

Kastamonu Haber ekibimiz Kastamonu Taşköprü’de uzun yıllardır yapılan Yöresel bir lezzet olan Sırık Kebabının hikayesini araştırdı.

SIRIKTA KUZU ÇEVİRME KEBABI NASIL YAPILIR?  (ÇEVİRME SIRIK KEBABI NASIL YAPILIR?)

Ocak yakılır ve iki kişi nöbetleşe değişerek çevirmeye başlardı. Büyük odunlarla yakılan ocağa sağlı sollu iki kişi geçer ve ağaçtan yapılan çatala sırık ve sırığa takılan kuzu nöbetleşe ağır ağır çevrilirdi.

Tahmini 6-7 saat çevrilince kebap pişmiş olurdu. Sığa takılan yağlar kızarır ve yemesi çok güzel olurdu. Kebaptan önce içindeki tuz suyu çıkarılır ve haziruna en fazla birer kaşık ikram edilirdi.

 

GRİP VE ENFEKSYON İÇİN TUZ SUYU

Gribe, enfeksiyona bire birdi, ancak fazlası da motora zarar verir derlerdi. Eriyen yağa, soğan, domates, biber bütünce konularak eritilir ve banarak yenirdi. İşte buna serit yağı denirdi. Daha sonra Ocaktan inen kebap ortaya servis yapılır ve afiyetle yenirdi. Bazen de tartılarak almak isteyenlere satılırdı.

Sırık kebabı yapıldığı gece yarılarına kadar sohbet muhabbet edilirdi. Ocakta yanan ateşin aydınlığı ve sıcaklığıyla ve de içilen çayların etkisiyle ve birde külde pişirilen gumpirinin lezzeti ile hiç uyku gelmezdi. Çoluk çocuk oynar, büyükler ise nerde ne var ne yok sohbetin beline vururlardı. Özellikle kış aylarında yapılan Sırık Kebabı Ekim ve Kasım ayında başlar ve Nisan ayına kadar devam ederdi.

Hatta eskiden İstanbul’a tedavi, gezmek veya ziyaret maksadıyla gelenler mutlaka ama mutlaka kebap çevirirlerdi. Kebap soğutulup sepete doldurulur ve İstanbul’daki akrabalara getirilirdi. Eğer kebap İstanbul’a gelecekse bizler sadece serit yağını ve çöp şişteki yağarı yiyebilirdik.

 

Büyük ocaklarda iki sırık bile çevrilirdi. Tabi elektrik falan olmadığından hep elle yapılan aparatlarla çevrilirdi. Artık teknoloji ilerledikçe elektrikli aparatlarla bir ocakta 3 hatta 4 kebap çok rahat çevrilebiliyor.

Artık köylerde koyunda kalmadı, kuzu da kalmadı. Hatta evlerde ocakta kalmadı. Sırık Kebabı yapanlar ise çok azaldı. Bizim Kirazcık Tilkilerde, Köçekli’de vb. köylerde siparişle yapılıyor.

Kastamonu Taşköprü’de ise genelde kuyu kebabı olsa da Adem Acar Usta uzun yıllardır sırık kebabı yapmaya ve de çok şahane yapmaya devam ediyor. Sırık kebabının bir özelliği de yağlarının erimesi dolasıyla yağsız olması ve sırf etinin kalmasıdır.

 

#Kebap #Sırık #Çevirme #Köy #keşfet #Taşköprü #Kuzu #Koyun #Kuyu #Yap #Serit #Sığ #Lezzet #Taşköprü #Kastamonu #AdemAcar #Et #Yöresel #Tiktok #Grip #Enfeksiyon #Şiş #Çöpşiş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.