enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Meâric Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Meâric Sûresi; Mushaftaki sıralamada yetmişinci, iniş sırasına göre yetmiş dokuzuncu sûredir. Hâkka sûresinden sonra, Nebe’ sûresinden önce Mekke’de inmiştir. 24. âyetinin Medine’de indiğine dair rivayet genel kabul görmemiştir

Meâric Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
18 Ocak 2023 06:44 | Son Güncellenme: 14 Ocak 2023 12:55
A+
A-

Meâric ne demek?

Mekke döneminde inmiştir. 44 âyettir. Sûre, adını üçüncü âyetteki “elMe’âric” kelimesinden almıştır. Me’âric, yükselme yolları demektir. Sûrede başlıca, Mekke müşriklerinin inkâr, inat ve azgınlıkları, insan tabiatının bazı yönleri, ölüm ötesi hayatın gerçekliği konu edilmektedir.

Huzuruna yükselmenin birçok yolu diye çevirdiğimiz meâric (tekili: mi‘rec, mi‘râc) “yükselme vasıtaları” demektir. Bazı müfessirler bu kelimeye, “meleklerin yükseldiği gökler, Allah’ın mahlûkata lutfettiği nimetlerin mertebeleri, cennetteki dereceler, mânevî ve ruhanî mertebeler” gibi açıklamalar getirmişlerdir (Elmalılı, XIII, 5352). Bir kısım müfessirler ise meârici mecaz olarak insanı Allah’ın varlığını kavramaya ve O’nunla mânevî yakınlık kurmaya götüren yollar olarak yorumlamışlardır

Meâric Sûresinin Konusu

Meâric sûresinde kıyamet halleri, öldükten sonra dirilme, hesap gününün sıkıntıları, cehennem azabı, âhiret hayatı ve peygamberlik gibi İslâm’ın inanç esasları ele alınmaktadır. Sûrede cömertlik ve cimrilik konularından bahsedilir; müminlerin güzel vasıfları, iyi işleri ve üstün ahlâkı anlatılır; inkârcıların Hz. Peygamber’e karşı tutumları değerlendirilir.

Meâric Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Faydası, Gizemi ve Sırları

Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim Meâric sûresini okursa, Allah-u Teâlâ, ona emanete riâyet eden, verdiği sözde duran kişilerin sevâbıyla, namazlarını muhafaza edenlere (vereceği) sevâbi ihsân eder.” (Beyzâvî)

Başarıya ulaşmak için, 180 defâ okunur. Her kim, akşam yatarken bu sûreyi okumayı âdet hâline getirirse, Allah-u Teâlâ, o kimseyi, korkulu rüya görmekten ve ihtilam olmaktan muhafaza eder.

Kıyamet korkularından emin olmak için 10 kere okunur.

“Allah Seele sâilün sûresini okuyan kimseye emanetlerini ve ahidlerini gözeten kimselerin sevabını verir” şeklindeki hadisin (Zemahşerî)

Hâkka Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.