Kurban Nasıl Kesilir ve Kurban Vekaleti Nasıl Verilir? (Anadolu’da / Köyde Kurban Nasıl Kesilirdi?)
Kurban Bayramının en önemli anı kurban kesimidir. Kurban kesimi tam bir curcuna ve heyacanın olduğu bir andır. İslami usullere göre kurban keserken veya kesmek için vekalet verirken dikkat etmemiz gereken hassasiyetler vardır.
Kurban Nasıl Kesilir ve Kurban Vekaleti Nasıl Verilir?
Kurban Bayramının en önemli anı kurban kesimidir. Kurban kesimi tam bir curcuna ve heyecanın olduğu bir andır. İslami usullere göre kurban keserken veya kesmek için vekalet verirken dikkat etmemiz gereken hassasiyetler vardır.
Kurban kesmek bir ustalık işidir ve hatta kurban kesmek bir sanattır desek daha doğru olur.
ANADOLUDA (KÖYLERDE) KURBAN NASIL KESİLİRDİ
Eskiden Anadolu’da yani köylerimizde kurban bayramından sonra kurban telaşı başlardı. Eskiden ortak kesme çokta yaygın değildi.
Genellikle koç veya koyun kesilirdi. Dana veya düve kesende olurdu elbette.. Kurbanın bir hissesi mutlaka evin büyüklerine verilirdi.
Herkes abdestini alır, eline aldığı bıçağı niyetlenerek kurbanı kesecek kişiye teslim ederdi. Yani kurbanını kesmek için vekalet verirdi. Kurbanı kesende niyetlenerek ve besmele çekerek bıçağı alır ve aldım kabul ettim derdi. Kaç kişi varsa o kadar kişinin elinden vekil tayin etmek için bıçak geçerdi. Kesilen kurbanlar kesemeyenlere pay edilirdi. Hatta köyler arası uzak olsa da mutlaka gönderilirdi.
Çocukluğumuzda sobanın üstünde pişen kemikli etin lezzetini unutmak mümkün değil. Kurbanın sadece eti alınmazdı. Kelleler yüzülür ve özene bezene kelle eti sıyrılırdı. Bacaklardaki tüm kemikler hatta tırnaklara kadar alınır, ütülenir ve mutlaka kaynatılarak içilir veya tarhana çorbasına katılırdı.
Hayvanın hiç bir yeri çöpe vb. yerlere atılmazdı. İşkembesi ayrı değerlendirilir hatta şimdi kimsenin yüzüne bakmadığı akciğerler bile tüketilirdi. O zamanlar kimselerde bacak ağrıları vs.’de olmazdı ama…
Kurban koç ise kuyruk yağı kuşbaşı gibi doğranır ve kaynatılarak sızırıp kıtır kıtır yapılırdı. Donan yağlar daha sonra eritilerek ekmek banarak yenirdi veya çorbaya katılarak iştahlıca da yenirdi. Çok faydalı olduğu söylenirdi.
Koyun veya Koçun derisi ise mutlaka seccade yapılırdı. Her evde koyun yapoğusundan tülü tülü seccadeler bulunurdu…
Hey gidi günler hey hey
Neyse biz Kurban kesilirken neler yapmalıyız ona geçelim.
İşte Kurban Kesilirken yapmamız gerekenler
* Kurbana arefe akşamından itibaren en az 10-12 saat yiyecek vermemeliyiz.
* Kurbanın gözlerini çuvalla bağlamalıyız.
* Kurbanı ehil kişilerin kesmesi gerekir. Kendi kesmek isteyenlerde mutlaka destek almalıdırlar.
* Kurban kesilirken hayvana eziyet etmememiz ve ona göre yere yıkmamız gerekiyor
* Eziyet etmeden yatırmalıyız.
* Düzgün doğru ve keskin bir bıçakla kesmeliyiz.
* Kıbleye doğru çevirmeliyiz.
* Kesen kişi “Bismilahi Allahü ekber” diyerek kesmelidir.
KURBAN KESİLİRKEN OKUNACAK DUA
* Kurban kesilirken Allâhümme innî vechetü vechiye lillezîfatara’s-semâvâti ve’l-erda hanîfen ve ma ene mine’l-müşrikîn” duası okunabilir.
* “Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allahü ekber Allahü ekber ve lillâhi’l hamd” diye hep beraber 3 -5 kere tekbir getirmeliyiz.
* Kurban kesilirken acele edilmemelidir.
* Hayvan kesildikten sonra iliğine bıçak vurulmamalıdır.
* İliğe bıçak vurulursa damarlarda kan kalma durumu olabilir. Ve tam temizlenmemiş olur. Bu durum ete hem tat olarak hem de renk olarak zarar vermiş olur.
* Kanın damarlardan tamamen boşaldığı hissedilince iliğe bıçak vurulup kelle koparılabilir.
Peki Kurban vekaleti nasıl verilir?
Kişi kurbanını kendisinin kesmesi daha faziletlidir. Ancak bu durum çokta mümkün olmuyor. Kesmeyi bırakın korkudan yanına bile yaklaşamayanlar var günümüzde.. Onun için kurbanını kesmesi için vekalet verebilir ve kurbanını kestirebilir.
Hatta umumi bir vekalet yani geniş bir vekalette vermek mümkündür. Yani sadece kesmeye değil. Niyet edilir ve Vekil tayin ettiği kişiye; Seni kurbanımı almaya, kurbanımı kesmeye, etini her türlü tasarrufta bulunmaya seni umumi vekil tayin ettim derse kurban vekaleti verilmiş olur.
Vekaleti alan vekil kurbanı kendi keseceği gibi kesmek için vekalette verebilir. Kurban etinin dağıtımını da yapabilir.
KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
✅Kurban keserken aşağı daki hususlara dikkat edilmelidir:
✅ a) Usulüne göre bir ke sim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarın dan en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur.
✅ b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesin den ayrılmamasına özen gösterilmelidir.
✅c) Kurban edilecek hay vana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir süratli bir şekilde yeri ne getirilmelidir.
✅d) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
✅f) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekil de yan yana bulundurulmalarına azami özen gösterilmelidir.