Kültür & Sanat
Kastamonu’nun yaşayan kültür hazinelerinden biri olan Sepetçi Osman, yalnız yaşadığı evinde hayatını kaybetmiş halde bulundu. Yarım asırlık zanaat, onunla birlikte tarihe karışıyor.
Kastamonu Üniversitesi'nde düzenlenen Geleneksel Daday Sandalyesi Yapım Atölyesi'nde öğrenciler, el emeği ve kültürel mirasın buluştuğu eşsiz bir deneyim yaşadı.
Kastamonu Şenpazar’da yıllar sonra ortaya çıkarılan “Beyaz Pullu Çember”, yeniden kadınların başında ve halkın gönlünde yer buldu. İlçeye özgü bu kültürel değer, 23 Nisan törenlerinde gururla taşındı.
Bu zaman her şeye ve geçmişe özlemi artırdı, artırmaya da devam ediyor. Zaten hep geçmişi özlüyorduk pandemi ve karantina günleri daha da özler olduk. Herhalde bir birlerimizden uzaklaştıkça geçmişe hasret daha da artıyor.
Çatalzeytin, Kastamonu ilinin bir ilçesidir. 1954 yılında ilçe olmuştur. Batı Karadeniz Bölgesi'nde yer almaktadır.
Resimli, sözlü ve anlamlı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama mesajları. Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu özel günü birlikte kutlayalım.
Kastamonu’nun ilçelerinin isimleri sadece coğrafi değil, aynı zamanda tarihî ve kültürel izler taşır. Abana’dan Taşköprü’ye, Cide’den Araç’a kadar her bir isim, Anadolu’nun kadim geçmişine açılan bir kapıdır.
1900’lü yılların başında mobilyacılık yapan Mehmet Usta, Kastamonu’da görev yapan İtalyan mühendis Karlo Efendi’nin evindeki piyano ilhamıyla Anadolu’nun ilk yerli piyanolarından birini yaptı.
Bir zamanlar Kastamonu’nun köylerinde, aynalı beşikte büyüyen çocuklar vardı. Bez yoktu, hazır mama yoktu, ama höllük vardı, sübek vardı, kuşak vardı; sevgi vardı, emek vardı…
Çocukluğumuzda bırakın akıllı telefonları elektrik bile yoktu elektrik elektrik. Şartosun yoktu ya, şaka demiyorum. Oyununumuzda oyuncaklarımızda hep doğaldı. Kendimiz yapar kendimiz oynardık.
Kastamonu’nun tarihi ve doğal güzelliklerini keşfedeceğiniz bu rehberle, şehrin en özel köylerinden kalelerine, muazzam doğal alanlarından yöresel lezzetlerine kadar her şeyi öğrenin!
1297 doğumlu, Daday'ın Bolatlar köyünden Tüfenk lakaplı Ahmet Oğlu Ahmet, Birinci Dünya Savaşı'nda, Çanakkale' de 5. Kolordu 42. Alay 1. Tabur 4. Bölük piyade sınıfinda er olarak savaşırken yaralanmış ve 29.07.1915 tarihinde Cenup Grubu Sevk Mecruhin Hastanesi'nde şehit olmuştur.
Kastamonu'nun Araç ilçesine bağlı Ilgaz Dağı eteklerinde kurulmuş olan Gūzlük köyü sadece güzellik ve şirinliği ile değil aynı zamanda Çanakkale'ye 25 evladını vermesiyle de ünlüdür.
Türküler, Türk milletinin millet oluş macerasının en hazin ve en hassas taraflarını saklarlar bünyelerinde. Halk arasında "Çanakkale Türküsü" olarak șöhret bulmuş olan Kastamonu ağıtı da böyle.
Birinci Dünya Savaşı’nınen kritik ve tarihi taçlandıran en olağanüstü cephesi hiç kuşkusuz Çanakkale Cephesi’dir. Türk milletinin sarsılmaz inancı, alt edilmez gücü bu zaferlere tescil edilmiştir
İstiklal Marşı Mehmet Akif Ersoy, Kastamonu’da özellikle Nasrullah Camii’nde yaptığı konuşmalarla bilinir. 1920 yılında Kurtuluş Savaşı’nın ruhunu halka anlatmak ve milli mücadeleye destek toplamak için Kastamonu’ya gitmiştir. Nasrullah Camii’nde verdiği vaaz, halkın milli mücadeleye katılımını artıran önemli bir konuşmadır. Bu konuşmalar daha sonra Sebilürreşad dergisinde de yayımlanmıştır.
Bu yıl İstiklal Marşı'mızın kabulünün 104. yılıdır. 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü'nde ”Mehmet Akif'in dediği gibi “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın!” Kastamonu Haber ekbimiz bu özel güne atik çok anlamlı, kısa, öz ve orjinal mesajları sizler içir araştırdı.
Anadolu ve Kastamonu’da Rençberlik, yüzyıllardır özellikle Anadolu’nun kırsal bölgelerinde ve Kastamonu gibi tarıma elverişli alanlarda tarih boyunca önemli bir geçim kaynağı olmuştur. Rençber, küçük ölçekli çiftçilik yapan, çoğunlukla kendi tarlasında veya başkalarının arazilerinde çalışan kişidir. Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine kadar uzanan süreçte, Kastamonu ve çevresi de yoğun tarımsal faaliyetlerin yürütüldüğü bölgelerden...