enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

KPSS’de Nasıl Yüksek Puan Alınır? (işte İpuçları)

Günümüzde birçok lisans ve ön lisans mezunu KPSS’ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girip yüksek puan alarak istedikleri kadroya yerleşmek için çalışmaktadır. Devlet memuru olmak için önemli bir şart olan KPSS puanı ne kadar yüksek olursa aday için o kadar avantaj sağlamaktadır. Peki, KPSS’de nasıl yüksek puan alınır ve bunun için ne yapmak gerekiyor?

KPSS’de Nasıl Yüksek Puan Alınır? (işte İpuçları)
18 Nisan 2023 13:13
A+
A-

KPSS Nedir?

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) olarak bilinen bu sınav ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunu olanların girebildiği bir sınavdır. Lise mezunu olanların da girebileceği KPSS sınavı mevcuttur ancak bölümler kısıtlıdır. Üniversite mezunları ise A ve B grubu olarak iki sınav türüne de girebilmektedir.

 

Memurluk kadrolarında genel olarak aranan şartların başında KPSS puanı geliyor. Yani bir kadro açıldığında ve kişi o kadro için başvuruda bulunduğu zaman KPSS puanına göre sıralama yapılıyor. Eğer A grubu kadrosu için başvuruda bulunuluyorsa bu kadrolar için KPSS puanının yanı sıra yazılı veya sözlü sınavlara girmek gerekebiliyor. B grubu KPSS kadrolarında ise sınav puanınıza göre tercih yaparak bir kadroya yerleşme imkânına sahip olabilirsiniz.

 

Neden Herkes KPSS’ye Girmek İstiyor?

 

KPSS’nin bu kadar önemli olmasının en temel sebebi devlet memurluğunun özel sektöre göre daha çok tercih edilmesi ve daha iyi görülmesidir. İş garantisi, rahat çalışma ortamı, güven ve yüksek maaş gibi birçok faktör insanların KPSS’ye ilgi göstermesine neden oluyor.

 

KPSS sınavından yüksek puan alan biri birçok kadro için tercih yapabilir veya çalışmak istediği kurumların açmış olduğu sınavlara girebilir. Bu nedenle devlet kadrolarından birinde çalışmak için ilk etapta bu sınavdan yüksek puan almış olmanız gerekiyor. Yüksek puandan kastımız ise tercih edeceğiniz bölüme göre 85’den yukarı olarak lanse edilebilir.

KPSS’de Nasıl Yüksek Puan Alınır?

KPSS’den nasıl yüksek puan alınır sorusu özellikle sınava hazırlanan kişilerin ana odağı haline gelmiştir. Öncelikle sınavda yüksek puan almak isteyen bireylerin kendilerine özgü bir yol haritası çizmeleri gerekiyor. Her birey aynı değildir, kimi çalışırken KPSS sınavına girer kimi de dershaneye giderken ve boş zamanı çokken bu sınava hazırlanır. Bu nedenle her birey sınava aynı zaman diliminde hazırlanmaz. Yol haritası yani planlama başarıya giden yolda büyük önem arz etmektedir.

KPSS’den yüksek puan nasıl alınır diye soran bir kişi ilk etapta bir deneme sınavına girerek kendi düzeyini görebilir. Almış olduğunuz puana ve doğru cevaplarınıza göre eksiklerinizi daha rahat bir şekilde görebilirsiniz. Yanlış cevaplarınızı analiz ederek bilmediğiniz veya eksiklerinizin olduğu konulara ağırlık vererek daha yüksek puan alabilirsiniz. Yapmanız gereken iki şey bulunuyor. Birincisi eksik olduğunuz veya hiç bilmediğiniz konuları en detaylı şekilde öğrenmektir. İkinci yapmanız gereken eylem ise yanlış cevapladığınız soruları analiz ederek o konuları tekrar etmek ve tekrar öğrenmektir. Bu şekilde verimli çalışarak KPSS’de nasıl yüksek puan alınır sorusuna en net cevabı da bulmuş olacaksınız.

KPSS’de Başarılı Olmak İçin Kaç Puan Almak Gerekiyor?

 

Bunun için net bir cevap vermek zor olsa da iyi bir memurluk kadrosunda çalışmak için minimum 90 puan almanız gerekiyor. Elbette 70 ve üzeri alarak kurumların açmış olduğu sınavlara girerek bu kadrolarda çalışma imkânı da yakalayabilirsiniz. Ancak merkezi atama ile devlet memuru olmak istiyorsanız yani direkt bir tercih sonucunda başvuru yapmış olduğunuz kadroya yerleşmek istiyorsanız minimum 88-90 puan almanız gerektiğini bilmenizde fayda var. Bundan daha düşük puanlarla da tercih edilmeyen bölümlere yerleşenler olabilir. Bu durum tamamen sizin almış olduğunuz puan ve tercih ettiğiniz bölüme duyulan ilgi ile doğru orantılıdır. Bu nedenle mümkün olduğunca verimli çalışarak alabildiğiniz en yüksek puanı almaya çalışmanız faydanıza olacak bir durumdur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.