Kastamonu’da “Müslümanların Bilime Katkıları ve Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferansı”
Kastamonu Üniversitesinde Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu’nda YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ın katılımıyla “Müslümanların Bilime Katkıları ve Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferansı” düzenlendi.
Kastamonu Üniversitesi’nde “Müslümanların Bilime Katkıları ve Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferansı” Düzenlendi
Kastamonu Haber ekibimizin Üniversete kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Konferansa Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Ankara Yıldırım Bayezid Üniversitesi Rektörü Ali Cengiz Köseoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Atalan, Prof. Dr. Ömer Küçük ve Prof. Dr. Kasım Yenigün, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan konferansta konuşan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman, doğumunun 99. yıl dönümünde bilim dünyasını aydınlatan Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına düzenlenen konferansta yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Eserleri ile bilim dünyasına önemli katkılar sunan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Avrupa medeniyeti İslam medeniyetinin çocuğudur tabirini kullandığını söyleyen Prof. Dr. Karaman, Müslümanların sadece Hristiyan batı dünyasının yaptıklarını alıp kopyaladığına yönelik algının Prof. Dr. Sezgin ile değiştiğini vurguladı. Matematik, Tıp, Astronomi gibi pek çok temel alana Müslümanlar tarafından önemli katkılar sağlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Karaman, bu çalışmaların değerinin Prof. Dr. Sezgin ile anlaşıldığını söyledi.
Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Arapça ve Fransızca başta olmak üzere öğrendiği diller ve araştırma öğrenme arzusu sayesinde çok sayıda değerli eserlerin akademiye kazandırıldığının altını çizdi. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in yoğun çalışma temposunu 92 yaşına kadar sürdürdüğünü söyleyen Karaman, bilim yapma uğruna 60’dan fazla ülkeye gidip binlerce eseri tarayarak yorulmadan bıkmadan bilime kazandırdığını vurguladı.
İslam Dünyasının Nobeli Fuat Sezgin’in
İslam Dünyasının Nobel’i olarak kabul edilen Kral Faysal Bilim ödülünü almış bir bilim adamının eserlerinin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Karaman, İslami değerler ışığında yapılan bilimin insanlığa büyük katkı sağlayacağının altını çizdi.
“İslam bilim tarihinde Müslümanların bilime katkılarında merkezde Prof. Dr. Fuat Sezgin bulunmaktadır “diyen Karaman, 1982 yılında Frankfurt Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimler Tarihi Enstitüsü’nü 1983’te ise 800’den fazla objenin sergilendiği Arap-İslam Bilimler Tarihi Enstitüsü Müzesi’ni, 2008 yılında İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ni kuran Prof. Dr. Fuat Sezgin’in İslam bilim tarihi bilincinin oluşturmasında ve bu bilincin geliştirilmesinde önemli katkılar sunduğunun altını çizdi.
İslam Bilim Tarihi Araştırma Eserlerinin bulunması ve prototiplerinin üretilmesinde Prof. Dr. Fuat Sezgin ‘in büyük katkısı olduğunu söyleyen Karaman, icatların modellerini gelecek nesillere tanıtmak için çabaladığını belirtti. Karaman ayrıca, geçmişi anlamanın geleceğe ışık tutacağını vurguladı.
Fuat Sezgin’in ilim yolundaki çabasını anlamak için verdiği 4 öğüdü öğrencilere aktaran Prof. Dr. Karaman, bu öğütlerden ilkinin dünya nimetlerinden feragat edebilmek olduğunu dile getirdi. Dünya nimetlerinden kendini arındırmış olan insanın bilgiye ilime daha kolay ulaşabileceğini ifade eden Karaman, öğrencilere insanların her zaman zor süreçlerden geçebileceğini bunun için sabırlı olmaları gerektiğini de söyleyerek bir konuda özellikle bilgiye ulaşmak adına ısrar etmenin önemli olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Karaman öğrencilere bir iş yaparken akıl ve benden olarak o işe odaklanılması gerektiğini söyledi.
İslam Dünyasının ilim adamları bugünü şekillendirdi
İslam dünyasından pek çok âlimin kitapları ile buluşları ve sanatı ile bilime önemli katkılar sağladığını söyleyen Prof. Dr. Karaman, İslam dünyasında Biruni, Harezmî, Ali Kuşçu, Farabi, İbn-i Rüşd, Uluğbey, Mimar Sinan, Hazarfen Ahmet Çelebi, Vecihi Hürkuş gibi âlimlerin çabaları ile bilimin ilerlediğini dile getirdi. Günümüzde de insansız hava araçları ve yerli arabalara dikkat çeken Prof. Dr. Karaman, bilime katkı yapıldıkça ilerleyeceğini söyleyerek inovasyon ve ar-ge’nin önemini kavramış, azimli, kararlı, vatanı ve milletini seven, medeniyet değerlerine bağlı nesiller oldukça bilimin teknolojinin ilerleyeceğinin altını çizdi.
Konferans, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal tarafından YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman’a hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.
Kaynak: Kastamonu Üniversitesi