enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu’da Hiç Seçim Havası Yok (İşte Kastamonu İzlenimlerim)

14 Mayıs tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için artık çember iyice daralıyor. Eskiden Seçim çalışmaları meydanlarda, sokaklarda ve çarşı pazarlarda yapılırdı. Artık digital dünyada yapılıyor…

Kastamonu’da Hiç Seçim Havası Yok (İşte Kastamonu İzlenimlerim)
2 Mayıs 2023 00:03 | Son Güncellenme: 2 Mayıs 2023 08:17
A+
A-

Her Yıl Nisan ayının son günlerinde olduğu gibi bu yılda anne ve babamı yaz ayları durdukları Kastamonu Taşköprü Hocaköyüne götürdük. Geçen yılda Bayramın birinci günü gitmiştik, bu yılda bayramdan 8- 10 gün sonra giderek gene aynı zamana getirmiş olduk.

Bunca yıl 23 Nisanda gittik, 8 Nisan’da hatta Pandeminin ilk yılı 19 Mayısta izin alarak gittiğimizde bile kar ve fırtınaya yakalanmıştık.

22 Mayıs 2020 Köye Gidiş

Maalesef bu yılda aynı tarifeye yakalanmış olduk. Bolu Gerede ve Çerkeş civarlarında bayağı kar vardı ve bir çok yer bembeyazdı. Soğuk adeta kış soğuğu gibiydi. Cuma öğleden sonra köye çıktık ama köylerde in cin top oynuyordu. Evi hazırlarken sulu kar başlasın mı? Adeta Lapa lapa kar yağıyor. Karın yapmasına yağsın da, suların donup evdeki muslukların çatlaması insanı çok zor durumda bırakıyor. Dağın başında bırak ustayı bir insan bile bulamıyoruz ki yaptıralım. Neyse kar yağsa da bu yıl don olmadı, ama çok soğuktu. Suya el değdirmek yürek istiyordu. Ertesi sabahta kar yağdı ama bu kez sulu kar değildi. Gene korkuttu ama çok istikrarlı değildi.

Geçen yıl eve giren ve 3-4 çuval unu yiyen, yemekle kalmayan dağıtan Sansar’ın azizliğine uğramamıştık. Ama bu yıl bizden nöbeti savmış olacak ki komşumuz Elif ninenin evine girmiş ve sobanın borusundan başka bir yerden girme ihtimali de yok. Nasıl girdi ve nasıl çıktı anlamak zor. Geçen yıl bizim unları odaya kapıyı açarak girmiş, ve adeta keyif yapmış, her tarafa dağıtmış, yuvarlanmış, yemiş, içmiş, banyoya bile girmiş hayvan oğlu hayvan, unu taa merdivenlere kadar taşımış, çekyatın üzerine çıkıp iyice de belemiş ve yaymış. Kime garezi varsa artıkım.. Neyse bu yıl bize uğramamış veya ekstra tedbirler işe yaramış gibi. Ama komşumuzun evini iyice karıştırmış, ayçiçek yağının kapağını insan gibi açıp her tarafı yağlamış, hasar bayağı büyük anlayacağınız…

 

TAŞKÖPRÜ POSTASINA ZİYARET

Taşköprümüzün önemli bir değeri olan ve yaptığı haber ve atılımlarla adından sıkça bahsettiren ‘Taşköprü Postası’nı; Tesadüf odur ki 2014 Taşköprü Belediye Başkanlık Seçimlerinde benim seçim bürom olan yeni yerlerinde ziyaret ederek hasbihal edip ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk.

Uzun yıllardır tanıdığım güler yüzlü çok değerli Mehmet Tuğcu kardeşimi ve yeni tanıştığım Oğuzhan Erdoğan kardeşimin misafirperverliği için haseten teşekkür eder, Taşköprü Postasına yayın hayatında her daim başarılar dilerim.

Özellikle Genç kardeşim Taşköprü Postası muhabiri Oğuzhan Erdoğan’ı çok heyecanlı ve çok istekli görmek beni memnun etti. 37 Haber olarak bundan sonra Taşköprü Postası ile işbirliği noktasında görüşmelerimiz sürecek. Mehmet Tuğcu kardeşim her zaman nazik ve güler yüzlü, kadirşinas ve de ikram sever bir dostumuz. Uzun zamandır yoğunluktan yanına uğrayıp çayını içemiyordum bu kez çayını içip muhabbet edebildik…

KASTAMONU’DAN 14 MAYIS SEÇİM İZLENİMLERİ

Cumartesi günü alışverişimizi tamamlamak için çarşıya geldik. Her yıl 3.000₺ civarına tamamladığım alışverişimizi bu yıl 8 -10 bin liraya tamamlayabildik. Ancak yakıt bayağı düşmüş. Geçen yıl 27₺ idi bu yıl 20₺ civarında olması ölümü gösterip hastalığa razı olmak gibiydi, bayağı fark etmiş.

Alışveriş için girdiğimiz yerlerde seçimin nabzını da tutmaya çalıştım. Ancak şunu baştan söyleyim: Ne Taşköprü’de ne de Kastamonu’da seçim atmosferi yok kesinlikle. Afiş yok, bayrak yok, şarkı yok, anons yok… Bunun nedeni yaşadığımız büyük deprem olabilir diye düşündük.

Cuma öğleden sonra Taşköprü’de babam Memleket partililere rastlamış. Ben Chp ve Akp araçları gördüm. Cuma pazarın girişinde Chp’liler çalışma yapıyorlardı. Pazar günü Kastamonu Kuzeykent Pazarında Ak Parti adayı Serap Ekmekçi ve Tahsin Babaş’ın aralarında olduğu Ak Partililerin çalışması vardı. Gördüğüm kadarıyla zayıf ve heyecansız idi.. Kastamonu merkezde ise bazı pankartlar ve bayraklar dışında 15 gün sonra seçim var demek imkansız.

Konuştuklarımızdan bazıları milletvekili dağılımını 1 Ak Parti, 1 Chp, 1 İyi Parti derken, bazıları 1 Mhp alır dediler. Ak Partinin bir vekilliği dışında diğer iki vekillik için 4 parti yarışıyor. Dört parti dememin sebebi; Ak Parti ikinciyi zorlayabilir. Chp, Mhp ve İyi Parti diğer iki vekilliği paylaşır ama kim alır kim alamaz şuan belirsiz. Chp milletvekili ve adayı “Bizim Hasan diye sahiplenilmiş durumda. Geçen dönem ittifak oylarıyla kazanılan vekillik bu yıl Saadet- Deva- Gelecek ve diğer artık oylarla tekrar kazanılabilir.

 

Ak Parti için ilginç görüşler var ama şimdilik yazmayayım bende kalsın. Mhp’de ise taban sanki başka adaylar bekliyormuş gibi bir hava var. Ama ser verip sır vermiyorlar. İYİ Parti adayı iyi de çalıştığı söyleniyor. Benimde aday olduğum 1 Kasım 2016 seçimlerinde Ak Parti 3-0 almıştı. 2018’de ise; 2 Ak Parti- 1 Chp çıkarmıştı. Bakalım 14 Mayısta 3 vekillik nasıl paylaşılacak?

TOSYA ADAYINA SAHİP ÇIKACAK MI?

Kastamonu Tosya’yı ben biraz Trabzon Of’a benzetirim. Tosya’da biraz bağımsız gibi davranır. Hatta diğer ilçelerde Tosya’ya sanki üvey evlat gibi bakarlar nedense. Coğrafi olarak ayrı bir yerde oluşundan mı yoksa sanayileşmesinden mi kıskanılır anlayamadım.

Her seçim döneminde milletvekilliği için Tosya ve Taşköprü arasında tatlı demeyim de gizli bir rekabet olur. Ama bu rekabeti hep Taşköprü kazanır. Bu nedenle Siyasetçiler Taşköprü’den, İşadamları Tosya’dan çıkar sözü gerçek olur. Tosyalılar buna kızarlar, serzenişte bulunurlar, öfkeliler ama seçim sonrası ise kan kusup kızılcık şerbeti içtik deyip yollarına devam ederler. Bu seçimlerde de partilere aday adaylık müracatlarında Tosyalı olarak başvuranlar oldu ama 4 büyük parti Ak Parti, Chp, Mhp ve İYİ Parti Tosyalı adayları sıralamaya koymadı. Tosyanın şansı böyleymiş demek ki!? Bunun nedeni olarak; İstanbul’da uzun yıllar dernekçilik yaptım. Diğer tüm ilçe dernekleri arasında bir bağ kurulup, ortak hareket edilirken, Tosyalı derneklerin böyle çalışmalara girdiğini hiç gözlemlemedim. Diğer ilçelerin belediye başkanları, ilçe başkanları ve önde gelenleri, tüm derneklerin Ankara, İstanbul ve Bursa gibi yerlerdeki programlarına katılırken Tosyalılar bu yönde çok zayıf kalıyorlar. Son 20 yıldır dernekçilik ve siyaset yapıyorum. İstanbul’da programlarda gördüğüm Tosyalı sayısı bir elin parmakları kadar yok. Tosyalılılar bunu iyi düşünsünler bence.

İşte bu seçimlerde Tosyalılar kendi ilçelerinden bir adaya oy vermek için gün sayıyorlar. O adayda Yeniden Refah Partisi Tosya ilçe ve Kastamonu il başkanlığı da yapan İbrahim Demir. Genel görüş özellikle Cumhur ittifakı parti seçmenleri tepki olarak ta olsun oyumuzu kendi ilçemizin evladına vereceğiz diyorlar. Bakalım seçim gününe kadar bu tepkileri devam edecek mi?

AK PARTİ TOSYA İLÇE BAŞKANI HASAN METE DİKİŞÇİ İYİ MÜCADELE EDİYOR

Ak Parti Tosya İlçe başkanı Hasan Mete Dikişçi kimdir, ne iş yapar bilmiyorum. Ama adeta kendini yırtıyor. Doğru veya Yanlış ama adam mücadele ediyor. Hasan Mete Dikişçi’yi hiç tanımam ama çok takdir ediyorum. İlçe başkanı Bakanların adeta yakasına paçasına yapışıp istediğini yaptırıyor. İstediğini derken Tosyalıların istediğini elbette.

Hastanenin sınıfını iç işleri bakanıyla yükseltti, Cezaevi için baskı yapıp yapım sözünü aldı. Gerçi bunu müjde diye verdi ama sonuçta ilçesi için mücadele edip kazandı. Aşağı Sanayi Sitesi Kavşağı ve Suluca Köyü Kavşağı yapım işinin ihalesini gerçekleştirdi. Tosya ilçesine daha bir çok hizmet için çabaladığını gördükçe bana, başta Taşköprü olmak üzere tüm ilçelerimize iktidar partisinin ilçe başkanı keşke böyle olsun dedirtti.

Gördüğüm kadarıyla Hasan Mete Dikişçi ilçesi için varını yoğunu ortaya koyup, kimselere bağımlı kalmadan ilçesinin sorunları noktasında çaba sarf ediyor. Bence vekilleri olsa bu gayreti gösteremez çatışma çıkardı. Hasan Mete bey bence bu durumu iyi değerlendiriyor. Tosyalı vekil olsa bu gayreti kesinlikle gösteremezdi.

Ben şahsen vekillerin Tosya’dan çıkmasını isterim. Sürekli Taşköprü’den çıkması Taşköprü’ye özelikle son dönemlerde hiç bir şey kazandırmadı hatta tembelleştirdi bile. Laf çok icraat yok.!

Hasan Mete beye tavsiyem; Hakkı Köylü, Devrekanili değil mi; Tam 20 yıldır birinci sıradan vekil oluyor. Peki Devrekani de neler değişti, ne gelişti bir baksın Allah aşkına. Bence hiç bir şey.! Hatta nüfusu düşmüş gerilemiştir bile. Eee o zaman bir ilçeden vekil çıkması o ilçeye hiç bir avantaj sağlamıyorsa ne anlamı olur ki?

Misal; Tosyadan bir vekil çıksa; Hasan Mete Dikişçi bey, Sözünü aldığı cezaevine bir gardiyan aldırmak için kendi partisinden o vekille kıyasıya yarışmak zorunda kalabilirdi bence..

Hasan Mete Bey birde şuna baksın: Vekili olan Taşköprü; 6-7 yıl önce yapılan hastaneye zaten olması gereken Tomografi cihazı müjdesi verirken, Vekili olmayan Tosya ise; Hastanenin bir üst sınıfa çıkma müjdesi veriyor olduğunu…

Vekillik hiç bir ilçeye bir şey kazandırmaz. Çalışma ve gayret kazandırır. Tosya’ya kazandırdığı gibi…

Ak Partinin diğer Kastamonu ilçe başkanları, Tosya ilçe başkanından biraz tüyo alsınlar, ilçeleri için belki çok faydası olur.!

Vesselam

Yorumlar
  1. Sebahattin Aktaş dedi ki:

    İncelemelerin güzel. Kastamonu, Taşköprü, Tosya ilçesi halkı Mhp’li. Bu partinin halkın sorunlarının çözümü için bir tek demeci bile yok. Tarım bitmiş, hayvancılık yok denecek kadar az. Sorunlar hiç tartışılmaz.
    Milliyetçiyiz diye oy alırlar ama; ülkenin milli kaynakları yok edilirken sesleri çıkmaz. Varandaşlık para karşılığı satılırken şehitlerin kemiklerinin sızladığının acısını duymazlar. Milleyetçiyiz demekle milliyetçilik olmuyor. Halkımız bunu görmüyor. Devletin hizmetlerinin Kastamonu’ya neden gelmediğini soramıyor.

  2. Sebahattin Aktaş dedi ki:

    İncelemelerin güzel. Kastamonu, Taşköprü, Tosya ilçesi halkı Mhp’li. Bu partinin halkın sorunlarının çözümü için bir tek demeci bile yok. Tarım bitmiş, hayvancılık yok denecek kadar az. Sorunlar hiç tartışılmaz.
    Milliyetçiyiz diye oy alırlar ama; ülkenin milli kaynakları yok edilirken sesleri çıkmaz. Vatandaşlık para karşılığı satılırken şehitlerin kemiklerinin sızladığının acısını duymazlar. Milleyetçiyiz demekle milliyetçilik olmuyor. Halkımız bunu görmüyor. Devletin hizmetlerinin Kastamonu’ya neden gelmediğini soramıyor. Gelişemeyen bir bölge oluyor.

  3. Hoca Köylü dedi ki:

    Sn, Köse yorumlarınız neden yayımlanmıyor!

    1. 37 Haber dedi ki:

      Yorum yok ki yayınlayalım. Yorum geldikçe mümkün mertebe yayınlıyoruz. hangi yorumunuz yayınlanmadı acaba?

      1. Hoca Köylü dedi ki:

        Sn,Köse’nin Kastamonu’da hiç seçim havası yok ve Türkiye’nin yerli otomobili Togg Yollarda (mı) başlıklı yazıları ile ilgili yorumlarımız yayımlanmamıştır.

  4. Hoca Köylü dedi ki:

    Sn, Köse Yorumlarımız neden yayımlanmıyor?

  5. Hoca Köylü dedi ki:

    Ertuğrul Bey,
    6-7 Mayıs tarihlerinde ki İstanbul mitinglerine göre sizce İstanbul’da seçim havası var mı?
    Hava nasıl hava?