enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu’da Bulunan Tarihi ve Turistik Hanlar

Yol üzerinde veya kasabalarda yolcuların konaklamalarına yarayan hanlar, sosyal ve ticari hayatın önemli merkezleri arasında bulunmaktaydı. Avlularında dükkanların olduğu, katlarında yolcuların dinlenebileceği odaların bulunduğu bu yapılar, günümüzde işlevlerini değiştirerek varlıklarını sürdürmektedirler. Türkiye’nin ve Kastamonunun birçok yerinde bulunan bu nadide eserlerin bazılarını sizler için derledik.

Kastamonu’da Bulunan Tarihi ve Turistik Hanlar
6 Aralık 2022 07:00 | Son Güncellenme: 6 Aralık 2022 10:05
A+
A-

Tarihi hanlar nelerdir? Han isimleri nelerdir? Tarih han ne demek? Kastamonu’da tarihi han var mıdır

İşte Kastamonu’da Bulunan Tarihin Tanıkları olan Hanlar ve Hamamlar

Kastamonu İsmail Bey Hanı (Kurşunlu Han)

Candaroğulları Beyliğinin son hükümdarı ve Fatih Sultan Mehmet’in dayısı Kemalettin İsmailbey tarafından 1443-1461 yılları arasında yaptırılmıştır. Kastamonu’da, Aktarlar Çarşısında bulunan bu hanın kuzey ve güneyinde olmak üzere iki kapısı vardır.

Kastamonu Deve Hanı

Kastamonu’da, İsmail Bey Külliyesi arkasındadır. İsmail Bey’in vakfiyesinde külliye ile birlikte inşa edildiği yazılıdır. Yapının ön yüzü kesme taş, yan duvarları moloz taştan yapılmıştır.

Kastamonu Urgan Hanı

Kastamonu’da, Nasrullah Camisi yanında bulunan Urgan Hanı, 1748 yılında yaptırılmıştır.

Kastamonu Hanönü. Gökçeağaç Hanı

Hanönü ilçe merkezinde bulunan bu hanın Jüstinyen zamanında kilise olarak yapıldığı, daha sonra Türkler tarafından kervansaray olarak kullanıldığı ileri sürülmektedir.

Kastamonu Penbe (Balkapanı) Han

1481 – 1512 yılları arasında Osmanlı Padişahı 2. Beyazıt tarafından yaptırılmıştır.

Kastamonu Cem Sultan Bedesteni

Kitabesi olmadığından yapım yılı bilinmeyen bedestenin banisi olan Cem Sultan’ın 1469 yılında Kastamonu sancak beyi olduğu ve 5-6 yıl burada kaldığı dönemde yapıldığı düşünülmektedir.

Kastamonu Aşirefendi Hanı

Yapının iç kısmındaki kitabeden ebcet hesabıyla 1162 (1748 M.) tarihinde bitmiş olduğu anlaşılmaktadır. Vakıf kayıtları Hacı Mustafa oğlu Aşir Efendinin yapıyı bitirerek Nasrullah Camisine vakıf ettiğini ortaya koymaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.