enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu’da 12 Mart İstiklal Marşımızın Kabulü Törenlerle Kutlandı

Türkiye’nin Milli Marşı olan İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 103. yıl dönümü 12 Mart 2024 tarihinde, çevrimiçi bir programla kutlandı. Program, çeşitli konuşmalar, müzikal performanslar ve kültürel etkinliklerle renklendi.

Kastamonu’da 12 Mart İstiklal Marşımızın Kabulü Törenlerle Kutlandı
13 Mart 2024 11:30
A+
A-

12 Mart İstiklal Marşımızın Kabulü Çevrimiçi Etkinliklerle Kutlandı

  Programın açılış konuşması Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş tarafından yapıldı. Prof. Dr. Ateş konuşmasında birlik beraberlik duygularının en güzel şekilde ifade edildiği bir bağımsızlık sembolü olan İstiklal Marşı’nın Türk halkını birleştirici gücü olduğunu dile getirdi. Ayrıca konuşmasında bu etkinlik için fikrin çıkış noktası olan Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür etti.

Prof. Dr. Ateş’ten sonra söz alan T.C. Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, konuşmasında tüm İslam âleminin Ramazanı ayını tebrik ederek Mehmet Akif Ersoy’un milli mücadeleyi anlattığı ve en zor dönemde Türk ordusuna ve Türk milletine ışık tuttuğunu vurguladı. Bilgiç, ülkenin dirilişini şahlanışını anlatan Milli Marşı’n toplumsal bir mutabakat metni olduğunu ifade ederek geçmişten günümüze her vatandaşın kalplerini bir araya getiren bir unsur olduğunu söyledi.

Program kapsamında Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bülent Kent, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, 12 Mart İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’un Millî mücadelede üstlendiği rol ve Milli Marşın önemi hakkında görüşlerini dile getirdi.

Programda söz alan Kastamonu Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, milli mücadelenin ve bağımsızlığın da önemli bir simge olan 12 Mart Mili Marşımızın kabulünün 103. Yılını kutlamaktan duyduğu onuru dile getirerek, Milli Marşımızı yazan şair Mehmet Akif Ersoy’un millî mücadele yıllarında 1920’de Kastamonu’ya geldiğini ve bir süre burada yaşadığını ifade etti. Mehmet Akif Ersoy’un Nasrullah Camikürsüsünde yaptığı konuşmaların tüm ülkede yankılandığını söyleyen Rektör Topal, Milli Marşın inanç ve fikirleri ile konuşmaların benzerlik gösterdiğini ifade etti.  İstiklal Marşının mecliste kabul edilmeden önce ilk olarak 21 Şubat 1921’de Kastamonu Açıksöz Gazetesi’nde yayınlandığını söyleyen Rektörümüz, Millî Mücadelede ve İstiklal Marşı’nın yazım sürecinde Kastamonu’nun önemine dikkat çekti.

Konuşmaların ardından Türkiye’nin yedi bölgesine ve  Rusya Federasyonu’na ait yöresel müzik aletleriyle İstiklâl Marşımızın iki kıtası çalındı.  İstiklal Marşı olarak bestelenmemiş 8 kıtası ise Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar Müzik Direktörü Prof. Dr. Sıtkı Akarsu eşliğinde Kastamonu Üniversitesi’ndeki korosu tarafından oratoryo olarak seslendirdi.

Programın son bölümünde Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sanal gezi ve “Türk’ün Özü, Akif’in Sözü” konulu canlı yayın sunumu oluşturdu.  Bağcılar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Halil İbrahim Şan tarafından yapılan  sunum, Mehmet Akif Ersoy’un eserleri ve milli değerler üzerine yapılan önemli bir derinlik kazandırdı.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Topal İstiklal Marşı’nın 103. Yıl Kutlamalarında Halk Eğitim Merkezi Programına Katıldı

 

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 103. yıl dönümü dolayısıyla Kastamonu Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda düzenlenen programa katıldı.

12 Mart İstiklal Marşının Kabulünün 103.yıl dönümü nedeniyle Kastamonu Halk Eğitim Merkezinde düzenlen konferansa  Vali Yardımcısı Aydın Ergun,  Ak Parti Kastamonu Vekilleri  Av. Halil Uluay ve Fatma Serap Ekmekci, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Mustafa Kaya Anadolu Lisesi tarafından organize edilen 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Programın devamında Mustafa Kaya Anadolu Lisesi Okul Müdürü Serdar Arpacı tarafından açılış konuşması gerçekleştirildi.

Okul Müdürü Arpacı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Bir Akif şehri olan Kastamonu’muzdan Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının ufkunda İstiklal Marşımızın Kabulünün 103. yılına ulaşmanın mutluluğunu ve onun ilham olunduğu yüreği, yani Mehmet Akif Ersoy’u anmanın onurunu yaşamaktayız. İki ay boyunca kaldığı Kastamonu’da da milli mücadeleyi anlatmış, insanımızın sinesinde yanan vatan ve millet sevgisinin korunu alevlendirmiştir. Akif’in vatansever ve milletin vicdanına dokunan tarafı, şehrimizin göz bebeği Nasrullah Camii kürsüsünden bütün Anadolu’ya yayılmış, Anadolu’da kurtuluşa olan inancı tazelemiş ve millerimizin vicdanında karşılık bulmuştur.”

Müdür Arpacı konuşmasında Mehmet Akif Ersoy şiirleri ile buluşan Kastamonu halkının kadın erkek çoluk çocuk demeden Anadolu yollarına düşüp askere cephane taşıdığını söyleyerek, mücadeleyi gören ve hisseden birinin Milli Marşı yazabileceğini bu ismin de Mehmet Akif Ersoy olduğunun altını çizdi.   Arpacı, yazdığı şiirin Milli Marş olarak seçilmesinin ardından verilen para ödülünü reddeden Mehmet Akif Ersoy’un böyle bir şiiri Milli Mücadele sonrasında kendisinin bile yazamayacağını söylediğini ve “Allah bu millete bir daha milli marş yazdırmasın dediğini hatırlattı.

Açılış konuşmasının ardından programın devamında Kastamonu ve ilçelerindeki 41 öğrencinin İstiklal Marşı’nın dizelerini seslendirdiği ’41 Öğrenciden 31 Mısra ile İstiklale’ isimli video gösterimi yapıldı. Video gösterimin ardından İstiklal Yolu’ndan İstiklal Marşı’na isimli gösteri izleyicilerin beğenisine sunuldu. Programda öğrencilerden oluşan Heyamola ekibi de sahne aldı. Programın sonunda sahneye çıkan Şehit Şerife Bacı izleyicilere duygusal anlar yaşattı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.