Kastamonu İnebolu’da ne yenir ne alınır?
Kastamonu İnebolu ne yenir ne alınır? inebolu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan bir ilçe olduğu için yerel mutfağı da konumuna uygun şekilde şekillenmiştir. Tahılından etli yemeğine, sebzesinden çorbasına kadar çeşit çeşit yerel lezzeti bulunmaktadır. Bu özel araştırmayı 37 Haber adına siz değerli takipçilerimiz için Kastamonu Haber ekibimiz hazırladı.
Kastamonu ve İnebolu Yöresel Lezzetler
Kastamonu İnebolu; Küçük bir yerleşim yeri olan İnebolu’nun neredeyse her günü özel ve güzel yemekler yapılmaktadır. Zengin sayılabilecek mutfağa sahip olan İnebolu ilçesinde genellikle hamur işi yemekleri yer almaktadır. Kastamonu Haber merkezimizin araştırmalarına göre, Yemeklerin isimleri de yerel halkın ağız yapısına göre diğer yerlerde manası bilinmeyen kelimelerden oluşabilmektedir. Bu durum, İnebolu’nun kendine has köklü bir kültürü olduğu anlamına da gelmektedir.
İşte İnebolu ile özdeşleşmiş enfes yemekler…
- İnebolu Pidesi (Pazar Pidesi)
- İnebolu Kestanesi
- Sabah güveci
- Kulak makarnası
- İnebolu güveci
- Etli ekmek
- İnebolu Kuyu kebabı
- Haluşka
- Mevsimine göre taze balık çeşitleri,
- Su böreği
- Ev baklavası
- Kaşık helvası
- Çekme helvası
- Tahin helvası
- Ecevit Çorbası
Kulak makarnası içine et konularak katlanmış yufkanın haşlanmasıyla yapılır.
İnebolu Kızılcık Tarhanası Çorbası Nasıl yapılır?
Olgun kızılcıkların unla hamur yapılıp kurutulmasıyla hazırlanan çorba malzemesine kızılcık tarhanası denir. Bu tarhanadan yapılan çorba kızılcık çorbasıdır.
Haluşka (Kulaklı makarna ile aynıdır)
Hamurdan yapılan etli yemek. Çeşitli bölgelerde mantı olarak bilinmektedir. Muska şeklinde hazırlanan hamur haşlanır ve üzerine tereyağı gezdirilerek ya da yoğurt ve biberli sos eklenerek servis edilir…
- Bulgurlu Pazı Çorbası
- Mangır Çorbası
- Hamurlu Gözleme
- Fasulyeli Erişte
- Pıs
- Samsi
- İnebolu Kaşık Helvası
- Zarbana (Özlüce) Baklavası
- Paklalı Makarna
- Cevizli Mantı
- Hamullu Ekmek
İnebolu Pidesi, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biridir ve özellikle Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde kendine özgü bir tarifle yapılır. Bu pide, yüzyıllardır bölgenin kültürel ve gastronomik mirasının önemli bir parçası olmuştur.