enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Azdavay’da Gezilecek ve Görülecek Yerler

Kastamonu Azdavay bal ve ıhlamur’la hatırlanır. Hatta bu ürünlerin adına, her yıl Azdavay’da festival düzenlenir. Yöre, arkeolojik araştırma sonuçlarına göre, ilk olarak M.Ö. 8. yüzyılda Paflogonya’lılar tarafından yerleşim için kullanılmıştır.

Kastamonu Azdavay’da Gezilecek ve Görülecek Yerler
18 Nisan 2024 13:50 | Son Güncellenme: 18 Nisan 2024 13:56
A+
A-

1460 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı yönetiminde, Azdavay, Daday’a bağlıdır. 1946 yılında ilçe olur.

Çatak Kanyonu, Aşıklar Köprüsü, Medil Mağarası, İlgarini Mağarası, Horma Kanyonu, Valla Kanyonu, Ilıca Şelalesi gibi gezilip görülebilecek ve mesire yerleri nereler hep beraber öğrenelim.

Azdavay Çatak Kanyonu Cam Teras

Kastamonu ili Azdavay ilçesi Karakuşlu Köyü sınırları içindedir. İlçe merkezine 7 km. uzaklıktadır. Bu yolun altı kilometresi araç yolu bir kilometresi orman içindeki yürüyüş parkurundan oluşur.

Kanyon derinliği yer yer 9 yüz metreye çıkan Çatak Kanyonunun terasın yapıldığı bölümün çay yatağından yüksekliği 450 metredir.

15 metresi kanyon boşluğunda olmak üzere toplam 33 metre boyunda ve 10 metre genişliğinde çelik konstrüksiyon üzerine yapılan cam teras 250 kişi kapasitelidir.

250 kişi aynı anda cam bölümde olsa dahi boşluktaki bölümde 60 ton civarı bir yük olacağını buna karşı beton içine alınan inşaat demiri ile sarılmış 17 metrelik çelik konstrüksiyon bölümünün yükü 900 tondur.

Kastamonu Azdavay'da Gezilecek Yerler

Kastamonu Azdavay’da Gezilecek Yerler

Azdavay Aşıklar Köprüsü

Azdavay ilçesi Merkez mahallesi ile Karşıyaka Mahallesi arasında Devrekani çayı üzerinde kurulu olan köprü uzun yıllar evvel ahşap olarak yapılmış olup daha sonra ahşap köprü yıkılarak asma köprü şeklinde yeniden inşa edilmiştir.

İsmi konusunda ise aşıkların burada buluştuğu için bu isim verildiği AŞIKLAR KÖPRÜSÜ, gençlerin evlenmelerine izin verilmeyince köprüden atlamak istedikleri sırada ailelerinin gelerek evlenmelerine izin verdikleri gibi rivayetler vardır.

Azdavay Belediyesi tarafından köprünün yan tarafına yapılan mesire alanı yaz mevsiminde vatandaşların uğrak yeri olmuştur.

Kastamonu Azdavay'da Gezilecek Yerler

Kastamonu Azdavay’da Gezilecek Yerler

Azdavay Suğla Yaylası

Suğla Yaylası Kastamonu’nun Azdavay ve Pınarbaşı ilçelerini birbirine bağlayan kara yolunun üzerinde Sarnıç Köyü sınırları içerisindedir. İki ilçeye de 12 kilometre uzaklıktadır.

Denizden yüksekliği 1130 metredir. Etrafı Çam ve Köknar ağaçları ile çevrilidir.

Suğla yaylası piknikçilerin uğrak noktalarındandır.

Uzun yıllar Azdavay Bal ve Ihlamur Festivali ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan Suğla yaylası, 2014 yılında Enduro ve motokros pisti yapılmasının ardından “Azdavay Suğla Yaylası Motor ve Doğa Sporları Merkezi” adı altında ulusal ve uluslar arası yarışmalarda motosiklet tutkunlarına ev sahipliği yapıyor.

Kastamonu Azdavay'da Gezilecek Yerler

Kastamonu Azdavay’da Gezilecek Yerler

 

Azdavay Medil Mağarası

  Azdavay Karakuşlu Köyü sınırları içinde olan Medil mağarası Azdavay İlçe merkezine 8 km olup, 7 km.si araçla, 1 km.si orman içi patika yoldan yaya yürüyüşü ile ulaşılmaktadır.

Pamukkale’nin gün görmemiş yüzü olarak adlandırabileceğimiz Medil mağarası, M.Ö. dönemlerde bir sığınak veya ibadethane olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Mağaranın doğusunda bina harabeleri görülmektedir. Bu bina moloz taşlardan yapılmıştır.

Kastamonu Azdavay'da Gezilecek Yerler

Kastamonu Azdavay’da Gezilecek Yerler

Azdavay Anıt Ağaç

 Azdavay ilçesi Hoca Köyünde tam 740 yıllık (Ankara Orman Bakanlığının gönderdiği heyet, ağaç dallarından numune alarak yaşını ölçmüştür.) çam ağacı vardır.

Bu çam ağacı Kastamonu Valiliği tarafından koruma altına alınmış ve ışıklandırma sistemi yapılmıştır. Yerli ve yabancı bir çok turist tarafından ziyaret edilmektedir. 740 yıllık çam ağacının gölgesinde piknik yapmak mümkündür, bunun için piknik masaları mevcuttur ve suya çok yakındır.

Aynı zamanda bu çam ağacının bulunduğu yer çok geniş bir manzaraya sahiptir. 5 mahalle ve köy görünmektedir. Hoca köyü Azdavay’a 2 kilometre Ağlı ilçesine 7 kilometre uzaklıkta olup ulaşımı çok kolaydır.

Kastamonu Azdavay'da Gezilecek Yerler

Kastamonu Azdavay’da Gezilecek Yerler

 

Azdavay Saray Şelalesi

Azdavay merkezine 13 kilometre uzaklıkta bulunan Saray şelalesi görenleri adeta büyülüyor.

Saray Şelalesi Saray Köyünün batısındadır ve ulaşım bakımından taşıtlarla kolaylıkla gidilebilecek bir yerdir.

Çevre düzenlemesi yapılmış olan bu yerde rahatlıkla gezinilebilir. Piknik yapmak için masalarda vardır. Ayrı olarak da Beş değirmenler diye bilinen eski değirmenlerine içinde barındırmaktadır.

Kastamonu Azdavay'da Gezilecek Yerler

Kastamonu Azdavay’da Gezilecek Yerler

Azdavay İlgarini Mağarası

İlgarini Mağarası Pınarbaşı ilçesi Sümenler Köyündedir.

Pınarbaşı ilçe merkezine 36 km uzaklıkta bulunan mağara, Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet göstermekte olan FAO’ya göre; dünyanın 4. büyük mağarasıdır.

Mağaraya ulaşım, Sümenler Köyü Sorkun Yaylasından itibaren, dik ve kayalık orman içi patika yoldan, 2 saatlik yürüyüşle mümkündür.

Kemerli bir girişe sahip olan mağaraya girildiğinde, iki kola ayrıldığı görülür. Girişte, Bizans Dönemi’ne ait olduğu sanılan bir köy harabesi mevcuttur. Su sarnıcı, fırın ve sarkıtlar bulunan sağ bölüme ‘Avizeli Salon’ denilir.

Mağaranın sola ayrılan diğer yolundan gidildiğinde; taşlarla örülü ve helezonî bir merdiven ile ağızdan itibaren 250 metre derinliğe kadar inilmekte ve M.Ö. 2000 yılına ait hayat izlerine rastlanmaktadır.

Dipteki düzlükte, şapel (ibadethane) kalıntısı ve 7 adet mezar mevcuttur. Sarkıt ve dikit hareketliliği sürdüğü için ‘canlı’ kabul edilen mağaranın, teçhizatsız ulaşılabilir uzunluğu 858 metredir. Valla Kanyonu ile İlgarini Mağarası’nın çevresi, FAO tarafından örnek proje alanı seçilmiştir.

Kastamonu Azdavay'da Gezilecek Yerler

Kastamonu Azdavay’da Gezilecek Yerler

Azdavay Valla Kanyonu

Pınarbaşı ilçesi Muratbaşı Köyü sınırlarında ve ilçe merkezine 26 km uzaklıkta bulunan Valla Kanyonu, Türkiye’nin en büyük kanyonudur.

İlçe merkezinden kanyona erişimde kullanılan yolun; Muratbaşı Valla Mahallesi’ne kadar olan bölümü asfaltıdır, 1,5 km’si ise orman-içi patika yoldur.

Devrekani Çayı ile Kanlı çayın birleştiği yerde başlayan ve Cide’ye doğru ilerleyen kanyonun uzunluğu 12 km olup yan duvarlarının yerden yüksekliği 800 ile 1.300 metre arasında değişmektedir.

Bünyesinde çok sayıda tehlikeli nokta bulunduran kanyonun, teçhizatsız ve kılavuzsuz geçilmesi imkansızdır.

Kastamonu Azdavay'da Gezilecek Yerler

Kastamonu Azdavay’da Gezilecek Yerler

Azdavay Ilıca Şelalesi

Pınarbaşı ilçesi Ilıca Köyü sınırları içerisinde bulunan ılıca şelalesi ilçe merkezine 12 km uzaklıktadır.

Ilıca Köyünden itibaren patika yoldan yürüyerek yarım saat sürmektedir.

Su yaklaşık 10 metre yüksekten dökülmekte ve bu suyun döküldüğü yerde doğal olarak bir havuz oluşmuştur.

Bu şelalenin en önemli özelliği de oluşan bu havuzun etrafının çok sayıda ağaç ve bitki örtüsü ile çevrili olmasıdır.

Ilıca Şelalesinin üst kısmına gidildiğinde yıllardır akan su ile kayaların aşınması sonucu kayalarda oluşan çukurluklar ayrı güzellik katmaktadır.

Ayrıca Ilıca köyü içersin de Bizanslılardan kalma bir hamam mevcuttur. Hamam yontma taştan yapılmış kubbe şeklinde 2 metre genişliğinde 3.5 metre uzunluğunda 1.80 metre yüksekliğindedir.

Hamamın yaz ve kış su ısısı 23 derecedir. Hamamın yan duvarlarında insanların yıkanmaları için sabunluklar ve oymalar mevcuttur.

Kastamonu Azdavay'da Gezilecek Yerler

Kastamonu Azdavay’da Gezilecek Yerler

 

Azdavay Küre Dağları Milli Parkı

Küresel Çevre Fonu desteğiyle Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar ile Avrupa’da seçkin korunan alanları simgeleyen “PAN Parks” sertifikası olan Küre dağları milli parkı, Batı Karadeniz bölümünde küre dağları üzerinde, Kastamonu ve Bartın ili sınırları içindedir ve toplam yüz ölçümü 37.753 hektardır. Küre dağları milli parkının biyolojik çeşitliliğini korumak için oluşturulan tampon bölgenin yüz ölçümü ise 134,366 hektardır.

Kastamonu Azdavay'da Gezilecek Yerler

Kastamonu Azdavay’da Gezilecek Yerler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.