enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir? (Kalsiyum Eksikliğinin 5 Belirtisi)

Kalsiyum, güçlü kemikler ve dişler oluşturmak için vücudun ihtiyaç duyduğu önemli bir mineraldir. Kalbin ve vücudun diğer kaslarının düzgün çalışması için de gereklidir.

Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir? (Kalsiyum Eksikliğinin 5 Belirtisi)
7 Eylül 2022 16:02
A+
A-

Kalsiyum Eksikliği Nedir?

Kalsiyum eksikliği, kandaki aşırı düşük kalsiyum seviyesidir. Kalsiyum insan vücudunda en bol bulunan mineraldir. Kemikler, kalp, kaslar ve sinir sistemi için hayati önem taşır. Vücudunuzdaki her hücrenin kalsiyuma ihtiyacı var! Ancak kalsiyumunuzun yalnızca %1’i kanda bulunurken, kalan %99’u kemiklerde ve dişlerde depolanır.

1) Kas Krampları ve Spazmları

Kalsiyum eksikliğinin ayırt edici belirtileri kas krampları ve spazmlarıdır. Kalsiyum kasların kasılmasına ve gevşemesine yardımcı olur. Kalsiyumdan yoksun kaslar artık normal tonlarını koruyamazlar. Bu ağrılara, kramplara, spazmlara ve kas güçsüzlüğüne yol açabilir.

2) Uyuşma ve Karıncalanma

Kalsiyum eksikliğinin bir diğer önemli semptomu, özellikle el ve ayaklarda olmak üzere ekstremitelerde karıncalanmadır. Şiddetli eksiklik de uyuşukluğa neden olabilir. Vücudunuzdaki her sinir hücresinin kalsiyuma ihtiyacı vardır. Kalsiyum çok düştüğünde, sinir hücreleri duyuları kaydetmek ve sinyal göndermek için mücadele eder.

3) Yorgunluk

Kalsiyum eksikliği yorgunluğa neden olabilir. Kas lifleri ve sinirler kalsiyum gerektirdiğinden, hücrelerdeki tükenmesi yorgunluğun başlangıcına işaret eder ve bitkinliğe ve halsizliğe yol açar 

4) Kuru cilt

Kuru veya pullu cilt, kalsiyum eksikliği belirtisi olabilir. Kalsiyumun daha az bilinen rolü cilt sağlığını desteklemektir: cildin pH’ını düşürür ve cilt bariyerini korur. Bu, cildin aşırı su kaybını önler. Kalsiyum kan seviyeleri çok düştüğünde, cilt artık nemi ve sağlıklı bir pH değerini koruyamaz.

5) Diş Çürüğü ve Dişeti Hastalığı

Kalsiyum dişlerinizi güçlü tutar. Yiyecekler, içecekler ve ağız bakterilerinin tümü dişlerdeki mineralleri bozabilir. Bu mineral kaybını önlemek için yeterli kalsiyum seviyeleri gereklidir. 

Dahası, araştırmalar kalsiyum eksikliğinin diş eti hastalığının nedenlerinden biri olduğunu göstermektedir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.