enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

İstanbul Anadolu Yakası’nın En Popüler Muhiti: Ümraniye

Anadolu yakasının en kalabalık, mega kent İstanbul’un dördüncü kalabalık ilçesi olan Ümraniye, önlenemez yükselişiyle dikkat çeken İstanbul ilçeleri arasında geliyor. Kastamonulu hemşehrilerimizinde en çok yaşadığı ilçelerden biri olan Ümraniye ile ilgili tüm detayları Kastamonu Haber ekibimiz araştırdı.

İstanbul Anadolu Yakası’nın En Popüler Muhiti: Ümraniye
25 Mart 2024 13:07 | Son Güncellenme: 25 Mart 2024 13:32
A+
A-

Ataşehir, Üsküdar, Sancaktepe, Çekmeköy, Beykoz, Kadıköy gibi popüler ilçelerle iç içe, İstanbul Boğazı’na yakın konumuyla sağladığı zengin olanaklar, ilçeyi popüler turizm merkezleri arasına dahil eden değerlerinden yalnızca birini oluşturuyor. Ultra lüks otellerde şirin tatil beldelerini andıran otantik otel alternatiflerine varıncaya dek çok zengin bir konaklama hacminin sahibi olan ilçe, aynı zengin olanaklara tatil ve gezi deneyimlerinde de erişimi mümkün kılıyor. Her yanı modern olanaklar ve sayısız aktivite imkanıyla dolu semtin her sokağında ayrı bir atmosfere bürünen özgün tabiatı, en ilgi çekici özelliği olarak öne çıkıyor. Öte yandan her yanı ormanlarla, tabiatla kaplı bir huzur beldesiyken kalkınmış anlamına gelen Ümraniye ismine layık görülen ilçenin korumayı başardığı doğal güzellikleri, ferahlık sunan tatil ve konaklama deneyimlerini beraberinde getiriyor. İçinde barındırdığı kültürel miraslarıyla eşsiz cazibesine kavuşan semt, her yönüyle yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan popüler turizm merkezleri arasına dahil olmayı başarıyor.

İstanbul Ümraniye Tarihi

Kuruluşundan günümüze sürekli olarak yükseliş gösteren ve açık tabiriyle sıfırdan bugünlere gelen Ümraniye, çok köklü bir tarihi zenginlik barındırıyor. Bereketli toprakları ve yaşanabilir coğrafyasıyla ilk olarak Frigyalıların ilgisini çeken semtin yine Frigyalıların tarafından ormanlık alana dönüştürülmesi, M.Ö. 750’li yıllara dayanıyor. Uzunca bir süre Roma ve Bizans hakimiyetinde kaldıktan sonra Osmanlı himayesine geçen semtin ilk ismi olan Yalnız Selvi ismine kavuşmasının Osmanlı İmparatorluğu döneminde gerçekleştiği biliniyor. Semtin ilk olarak yerleşim birimi haline dönüşmesi ise 19. yüzyıl başlarına, Cumhuriyet’in kuruluş yıllarına denk geliyor. Ağaçlık alanlara kurulan birkaç evden ibaret bir yerleşim statüsüne sahipken Balkanlar’dan gelen göçmenlerle yerleşim birimi haline gelen semtin önce Muhacir Köy, sonra Ümraniye ismine kavuşması da yine aynı yıllara rastlıyor. Ardından Organize Sanayi Bölgesi olarak ilan edilmesi, Üsküdar’a bağlı bir kasaba konumuna yükselen Ümraniye’nin ilçe statüsüne yükselmesi üzerinde rol alan temel etken olarak öne çıkıyor. İstanbul’un gözde ticaret merkezleri arasına dahil olması bir yana, koruduğu tabiatı ve tertemiz havasıyla en gözde sosyal alanlar arasında da yerini alan semt, bu anlamda konuklarına iki farklı kimliğini bir arada yaşayabilme imkanı sunuyor.

İstanbul Ümraniye’de Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

  Kız Kulesi’ni karşısına, İstanbul Boğazı’nı yakınına alan eşsiz konumunda İstanbul’u selamlayan Ümraniye; pek çok gezi lokasyonuna da ev sahipliği yapıyor. Sınırları içerisinde barındırdığı gezi noktaları ve yürüme mesafesinde yer alan çevresinde barındığı güzelliklerle dolu dolu bir tatil imkanı sunuyor. Semte gelen konukların öncelikli olarak görmek istediği noktaların başında Ümraniye semt meydanına 15 dakikalık mesafede yer alan Kız Kulesi oluyor. Ümraniye ve yakın çevresinde yer alan diğer popüler gezi noktalarının bazılarını ise şunlar oluşturuyor:

l Modern olanaklarla dolu Tantavi Sosyal Tesisleri

l Ihlamurkuyu Ormanı ve tabiat harikası Trabzon Park

l Sıra dışı mimarisiyle dikkat çeken Hekimbaşı Av Köşkü

l Kentin büyük ormanları arasında yer alan Şile Yolu Ormanı

l İçinde yer alan müzesiyle birlikte tarih şölenine dönüşen Selimiye Kışlası

l İstanbul’un en yüksek tepelerinden olan Dudulu Tepesi

l Başlı başına klasik bir teras keyfi sunan Çamlıca Tepesi

l Ümraniye’nin hemen yanıbaşında yer alan Otağtepe

Başlı başına özel vakit ayırmaya değen bir diğer Ümraniye güzelliğini ise semtin mahalleleri arasında yer alan Birlik Mahallesi oluşturuyor. Cemil Meriç ismiyle de anılan mahallede 90’lı yılların İstanbulu’na kavuşabilmek, dizi ve film setlerine denk gelebilmek, sıra dışı eğlencelere dahil olmak, ayrıca muhteşem fotoğraflar çekebilmek mümkün oluyor.

İstanbul Ümraniye’ye Ne Zaman Gidilir?

İstanbul’un en popüler gezi ve eğlence merkezleri arasında yer alan Ümraniye caddeleri ve mekanlarında yılın tüm mevsimlerinde harika vakit geçirebilirsiniz. Aynı şekilde yıl boyunca aralıksız hizmet sunan semt otelleri arasında yazlık beklentileriniz kadar kışlık beklentilerinize de yanıt verebilen oda ve olanak imkanlarına da erişebilirsiniz. Fakat yılın dört ayının soğuk ve yağışlı geçtiği Ümraniye’nin keyfine tam olarak varabilmek için en ideal dönemlerin yaz ve bahar ayları olduğunu belirtmek gerekiyor. Aralıksız süren semt etkinlikleri, konserler ve gösterilere denk gelebilmek adına tatil planlarınızı mayıs ile ekim ayları arasına yapabilirsiniz. Özellikle dahil olmak istediğiniz etkinlikler için Ümraniye etkinlik takvimlerine göz atarak tatil planlarınızı bu doğrultuda oluşturabilirsiniz. Semtin türlü aktivite, piknik ve doğa yürüyüşlerine imkan tanıyan tabiat alanlarında doyasıya eğlenebilmek de yine yaz ve bahar aylarında erişebileceğiniz olanaklar arasında yer alıyor. Öte yandan görece daha serin olan semt tepeleri ile Ümraniye’ye yakın mesafede yer alan Üsküdar sahillerde aradığınız konfora ulaşmak ancak yaz aylarında mümkün oluyor.

İstanbul Ümraniye’ye Nasıl Gidilir?

Önemli noktalara yakınlık ve kolay ulaşım olanaklarında bir hayli talihli olabilmenizi mümkün kılan Ümraniye’ye erişimin pek çok yolu bulunuyor. Fakat havalimanına olan özel yakınlığı, semte erişimin en pratik ve konforlu yolu olarak havayolu ulaşımının öne çıkmasını sağlıyor. Ülkenin tüm kentlerinden sık aralıklarla kalkan uçak seferlerinin iniş yaptığı Sabiha Gökçen Havalimanı ile, aynı lokasyonda yer alan Ümraniye arası mesafe yalnızca 50 dakika sürüyor. Üstelik İstanbul Boğazı’nın yanında yer alan semte erişim için Avrupa Yakası’nda yer alan İstanbul Havalimanı’nı tercih edebilme şansına erişmek de mümkün. Otelinize erişim noktasında en gözde seçenek olan paket tatil kampanyaları, içeriğinde yer alan havalimanı transferi olanağından ayrıcalıklı, pratik ve konforlu bir biçimde yararlanma olanağı sunuyor. Böylelikle Ümraniye tatilinize çok daha dingin ve huzurlu bir şekilde başlayabilme olanağına sahip olabilirsiniz. Havalimanında yer alan özel şirketlerden araç kiralamak, özel taksi hizmetlerinden yararlanmak veya bazı semt otellerinde bulunan ücretli ulaşım hizmetlerinden yararlanmak da yine otelinize konforlu bir şekilde erişimi mümkün kılıyor. Beraberinde havalimanında yer alan toplu taşıma araçları ile de Ümraniye’ye erişebilmek mümkün oluyor.

 

İstanbul Ümraniye’de Ne Yapılır?

Bir yanı modern olanaklar, diğer yanı tabiat alanlarıyla dolu Ümraniye, huzur ve heyecanı bir arada sunabilen İstanbul semtleri arasında yer alıyor. Sahip olduğu zengin olanaklarla İstanbulların vazgeçilmez gezi rotalarından birini oluşturan semtte tatil ve eğlence tarzınıza hitap eden türlü olanaklara bir arada erişmek de böylelikle mümkün oluyor. Mega alışveriş merkezleriyle olduğu kadar geleneksel pazarlarıyla da ünlü semtin cadde ve sokakları, eğlence ve yeme-içme kültürlerinde sergilediği zenginlikle harika bir tatil vadediyor. Öte yandan tabiat alanlarında yer alan sosyal donatı alanlarında da türlü eğlenceler, mekanlar, yetişkinlere özel etkinlikler ve çocuklara yönelik aktivitelere denk gelebilmek mümkün. Semtin dokusu ve atmosferiyle birebir uyumlu yakın lokasyonlarsa tatilinize renk katan diğer zenginlikler olarak öne çıkıyor. Kadıköy, Ortaköy gibi popüler eğlence merkezlerine çok yakın konumda yer alan Ümraniye’den ayrıca Kanlıca ve Pendik’e de kolaylıkla ulaşarak nostaljik ambiyansların içine dahil olabilmek mümkün oluyor. Tarihinin büyük bir bölümünü Üsküdar’a bağlı bir kasaba olarak geçiren semtten Üsküdar sahiline inip keyifli vakit geçirmek, dahası Kız Kulesi’ni ziyaret etmek de yine tatil severlerin en gözde aktiviteleri arasında yerini alıyor.

İstanbul Ümraniye’de Ne Yenir?

Eski İstanbul’un zerafetiyle öne çıkan muhitleri arasında yer alan Ümraniye, zengin mutfak kültürüyle beğeni kazanıyor. Türk ve dünya mutfağından seçme lezzetlerin tamamına erişebileceğiniz semtin sokakları, aynı zamanda tarihin Ümraniyesi’ne bağlı kalarak geleneksel lezzetlerini de sunmaya devam ediyor. Popüler yeme-içme kültürüne dahil olan özel lezzetlerden ev yemeği çeşitlerine, tatlı çeşitlerinden et türlerine varıncaya dek zengin bir çeşitliliğe denk geleceğiniz semtte damak tadınıza hitap eden seçeneklere kolaylıkla erişebilirsiniz. Lüks ve ekonomik seçeneklerin, modern ve tarihi mekanların bir arada yer aldığı semt sokaklarında ayrıca çocuklarınızın hoşlanacağı menü lezzetleri ile fast food atıştırmalık imkanlarına da erişebilmek mümkün. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başaran özgün Ümraniye mutfak kültürü ise iki farklı konseptte damak tadınıza hitap eden seçenekler sunmaya devam ediyor. Semtin kültürel değerini oluşturan Balkan gelenekleri ile Üsküdar mutfağının tarihinde yer alan saray kültürünün mirası olan lezzetler arasında geleneksel pide, kebap ve balık menüleri ile meze seçenekleri ve tatlı çeşitleri öne çıkıyor. Özellikle şerbetli tatlılar, sütlü tatlılar ve dondurmalarıyla meşhur semtin kahvaltı, yoğurt ve hamurişi lezzetleri de bir o kadar rağbet görüyor.

İstanbul Ümraniye Gece Hayatı Nasıldır?

Popüler ve geleneksel eğlence kültürlerine bir arada erişebileceğiniz Ümraniye gece hayatı, hareketli tarzıyla dikkat çekiyor. Fakat semtin ünlü eğlence mekanları arasında bar, gece kulübü, disko gibi alternatiflerin daha az, Ümraniye dokusunu yansıtan restoran kültürününse çok daha yoğun bir şekilde hayat bulduğunu belirtmek gerekiyor. Fasıl, türkü evi ve meyhane kültürününün yoğun olarak yaşatıldığı semtin yemekli eğlence mekanlarının büyük bir çoğunluğunu balık restoranlar ve ocakbaşı restoranlar oluşturuyor. Öte yandan tüm yaş gruplarını bir arada ağırlayan işlek caddelerinde kareoke, canlı müzik gibi eğlence imkanları sunan küçük ölçekli mekan konseptlerine denk gelebilmek de mümkün oluyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.