enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

İşkembe Çorbasının Faydaları Nelerdir (İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?)

İşkembe çorbası hangi hastalıklara iyi gelir? İşkembe yemek sağlıklı mı? İşkembe yemenin faydaları nelerdir? İşkembe çorbası ne zaman içilir? Terbiyeli İşkembe çorbası nasıl yapılır? Kereviz hangi organa iyi gelir? Kereviz en sağlıklı nasıl yenir? Her gün kereviz yenir mi? Kereviz kaç günde tüketilmeli? İşkembe çorbası nasıl yapılır lokanta usulü? işkembe çorbası nasıl terbiye edilir? İşkembe çorbasının içine ne katılır? Sade işkembe çorbası nasıl yapılır? Kastamonu Haber ekibimiz sizler için araştırdı

İşkembe Çorbasının Faydaları Nelerdir (İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?)
6 Temmuz 2023 13:59 | Son Güncellenme: 6 Temmuz 2023 14:43
A+
A-

Terbiyeli işkembe Çorbası için malzemeler:

1 Kg dana işkembesi
1 Çorba kaşığı tuz
1 Diş sarımsak
Çorba için:
4 Çorba kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı limon suyu
2 çorba kaşığı su

Temizlenmiş işkembeyi büyük bir tencereye koyup, tuz, yağ. limon. sarımsak ve suyu koyup harlı ateşte kaynamaya bırakınız. İşkembe piştikten sonra delikli kepçeyle çıkartıp soğutunuz. İşkembenin piştiği sudan 12 su bardağı su alarak orta boy bir tencereye koyup ağır ateşte kaynatınız. Küçük bir kapta yumurta, limon suyu çırpın. Çırpma teli ile 2 dakika karıştırın ve işkembe suyundan iki kepçe ilave edin. Kaynayan işkembe suyuna karıştırıp. kıyılmış işkembeleri ekledikten sonra soğumaya bırakın. Küçük bir kapta tereyağını eritiniz. Kırmızı biberi ekleyip karıştırdıktan sonra çorbaya ilave edin.

İŞKEMBE ÇORBASININ SAĞLIĞA İNANILMAZ FAYDALARI

* İşkembenin içerisinde bulunan pepsin maddesi, midenin asidini alarak midenin rahatlamasını sağlar.
* Alkol almış birisine işkembe çorbası verilirse, midesindeki alkolün etkisini azaltır ve sarhoşa bir miktar ayıklık verir.
* Protein değeri çok yüksek bir çorba olduğu için, gelişme çağındaki çocukların gelişimleri için çok faydalıdır.
* İşkembede bulunan bol miktardaki çinko, vücudu savunan hücrelerin daha aktif olarak çalışmasını sağladığı için hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır. Eğer birde sirke ve limon ile içilirse çok daha faydalı hale gelir.
* Enerji verir. İşkembe çorbası içen işkembe içtikten sonra dinçlik hisseder.
* Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için, kışın grip, soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Ayrıca hasta olanlara verilirse hastalıklarının tedavisine destek olur ve daha çabuk iyileşmelerini sağlar.
* İşkembe çorbası kolesterol dostudur ve bilinenin aksine kolesterolü dengeleyici etkisi vardır.
* Eklem ve romatizma hastalarının bol bol işkembe çorbası tüketmeleri ağrılarını azaltmada çok fayda sağlamaktadır.
* Hangi türü olursa olsun kanser hastalığının her çeşidine karşı koruyucu etkisi vardır.
* Kanser hastaları bol miktarda işkembe çorbası içerlerse hastalıktan dolayı ölen yararlı hücrelerin, yapılanmasında olumlu etkileri olduğu saptanmıştır.

İŞKEMBE ÇORBASI NASIL YAPILIR?

İşkembe için;

1 Kg dana işkembesi
5 Litre su
1 Diş sarımsak (yarım limon)
Çorba için:
4 Çorba kaşığı tereyağı
1/2 Su bardağı un
1 Çorba kaşığı tuz
Yarım çay bardağı yağ
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı kırmızı biber

İŞKEMBE ÇORBASI TARİFİ

Temizlenmiş işkembeyi büyük bir tencereye koyup, tuzu, yağı, limon, sarımsak ve suyu ekleyerek kaynamaya bırakınız. İşkembe piştikten sonra delikli kepçeyle alarak bir kevgirin üstünde bir tencereye koyup ağır ateşte kaynatınız. Sütü kaynatıp, kaynamış sütle unu karıştırınız. Unlu suyu kaynayan çorbaya karıştırarak 20 dakika ağır ateşte pişiriniz. Bir tahta üstünde işkembeleri keskin bıçakla zar gibi doğrayıp, kaynayan çorbaya dökünüz.


KEREVİZ ÇORBASI NASIL YAPILIR?

1 Büyük kereviz
1 Çorba kaşığı tereyağı
Karabiber ve tuz
1 Yumurta sarısı

2 Adet soğan
2 Su bardağı et suyu
2 Silme çorba kaşığı un
1 Limonun suyu

Bir tencerenin içine 4 bardak su, 2 çorba kaşığı un ve 2 çorba kaşık sirke koyun ve ayıklayıp küçük parçalar halinde kestiğiniz kerevizleri bu suya koyun. Tereyağını bir tencerede kavurun. Rendelenmiş soğanın bu yağda kavurun. Kereviz parçalarını sudan çıkartın. Yağa kerevizleri koyun. Et suyunu üzerine ilave edin. 25 dakika kaynatın. Yoğurt ile unu ayrı kapta karıştırın. Devamlı karıştırmak suretiyle
çorbaya katın. Yumurta sarısını limon ile karıştırarak ilave edin. Mikserde çekip tuz ve karabiberini ekleyin. Üstüne kıyılmış maydanoz ilave ederek servis ediniz.

 

kaynak. R. Şenler Osmanlı Sofrası Kitabı

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.