İmanın Şartları: Kitaplara İman Nasıl Olmalıdır? (Kaç Kutsal Kitap Vardır?)
Kitap; “yazıların toplandığı yapraklar, iki kapak arasına alınmış sayfalar” anlamına geldiği gibi, birisine gönderilen mektup mânasına da gelir. Kur’ân-ı Kerim’de, “Allah tarafından peygamberlere indirilen ilâhî vahiyler ve bu vahiyleri içeren ilâhî metinler” anlamında kullanılır. Söz konusu metinlerin kısa olanlarına suhuf, geniş muhtevalı olanlarına da kitap denilir. Birçok âyette Tevrat, İncil ve Kur’an’ın muhtevalarından bahsedilir. (Diyanet)
Kitaplara iman ne demektir? Kitaplara iman nedir diyanet? Neden kitaplara iman ederiz? Zebur hangi dinin kitabı? Kitaplara iman Nedir? Kitaplara iman özet, kitaplara iman ve yüce Allah’ın gönderdiği kitaplar hakkında bilgi, Suhuf gönderilen peygamberler kimlerdir? Suhuf neye denir? Suhuf kitap mıdır? Kuranda hangi peygambere suhuf gönderilmiştir? Tevrat kime geldi? İncil ve Tevrat aynı mı?
Tevrat ilk emri nedir? Tevrat hangi dine aittir?
KİTAPLARA İMAN NASIL OLMALIDIR?
Amentü’de bildirilen esasların dördüncüsü, ‘Kitaplara İman’dır.
Yüce Allah, kullarının dünya ve ahirette mutlu olmalarının ister. Onlara bu mutluluk yolunu göstermek için Peygamberler göndermiştir.
Razı olduğu işlerin neler olduğunu, neyin iyi, neyin kötü olduğunu da ilahi kitaplarda belirtmiştir.
Allah, kullarına rahmetinin gereği, ilahi kitaplar göndererek gerçek mutluluk yolunu göstermiştir.
İlahi kitaplar başlangıçta sahifeler halinde gelmiştir. İlk ilahi emirler (sahifeler), ilk insan olan Hz. Adem (a.s’a verilmiştir.)
SUHUFLAR HANGİ PEYGAMBERLERE GÖNDERİLMİŞTİR?
1- Hz. Adem (a.s)’a: 10 sahife,
2- Hz. Şit (a.s) a: 50 sahife,
3- Hz. İdris (a.s.): 30 sahife,
4- Hz. İbrahim (a.s): 10 sahife.
Bu sahifelerde, o zamanki insanlara dini yükümlülükleri, ilahi emir ve yasakların neler olduğu bildirilmiştir.
NOT: Bu sahifeler zamanımıza ulaşmamıştır.
4 BÜYÜK KİTAP HANGİSİDİR VE HANGİ PEYGAMBERLERE GÖNDERİLMİŞTİR?
1- Tevrat: Musa (a.s’a
2- Zebur : Davut (a.s)’a
3- İncil : İsa (a.s’a
4- Kur’an-ı Kerim : Hz. Muhammed (s.a.v. ye gönderilmiştir.
TEVRAT NE DEMEK?
Tevrat kelimesi sözlükte, “Kan un, Şeriat anlamlarına gelir.
İsrailoğullarından Hz. Musa’ya indirilmiştir. Hz. Musa’dan sonra Tevrat’ın aslı kaybolmuştur.
İsrailoğullarının din bilginleri tarafından yazılan farklı Tevrat nüshaları ortaya çıkmıştır. Böylece Tevrat, ilahi kitap olma özelliğini kaybetmiştir. Tevrat’a “Ahd-i Atik” (Eski Ahid) de denir?
ZEBUR NE DEMEK?
Zebur kelimesi sözlükte: “Yazılı şey, kitap” anlamlarına gelir. Hz. Davud’a gönderilen ilahi kitaptır. lçinde 150 sure vardır. Bu kitapta daha çok öğütler, dualar, ilahiler yer almaktadır. Bugün elde hiç bir nūshası yoktur, ancak “Mezmurlar” adiyla Tevrat’ın içinde yer aldığı söylenmektedir.
İNCİL NE DEMEK?
İncil kelimesi sözlükte “Müjde, öğretmek” anlamlarına gelir. Hz. İsa aracılığıyla İsrailoğulları’na gönderilmiştir. İncil’in aslı kısa zaman içerisinde kaybolmuştur. Bugün elde mevcut olan İncil, insanlar tarafından yazılmıştır. Bu İncil 4 kitap ve bazı mektuplardan meydana gelmiştir;
1- Yuhanna
2- Markos
3- Luka
4- Matta.
Bu kitaplarda Hz. İsa’nın ilah olduğu yazılmaktadır.
Peygamberimizden hiç bahsedilmiyor. Incil’e, “Ahdi Cedid” (Yeni Ahid) de denir.
KURAN-I KERİM NE DEMEK?
Kur’an kelimesi sözlükte “Toplamak, okumak” manalarına gelir. Yüce ALLAH tarafından Cebrail (a.s) aracılığıyla 610 yılında Hira Mağarası’nda 40 yaşında olan peygamberimize inmeye başlamış, 23 yılda tamamlanmıştır. İndirildiği andan itibaren yazılarak ve ezberlenerek hiçbir değişikliğe uğramadan bizlere kadar ulaşmıştır. Bu sebeple indiği gibi bize ve kıyamete kadar da tek harfi bile değişmeden aslını muhafaza edecektir.
Çünkü ALLAH c.c. onu koruyacağını şu ayetle haber vermektedir; “Kur’an’ı kesinlikle biz indirdik, elbette onu yine biz koruyacağız “ (Hicr suresi-9.ayet)
Kur’an 23 senede yavaş yavaş inmiştir. Ayetlerin bazısı Mekke’de bazisı Medine’de inmiştir. Surelerin 87’si Mekke, 27’si Medine’de inmiştir. Kur’an- Kerim 114 suredir. En faziletli sure FATIHA Suresi’dir. En faziletli ayet Ayetel Kürsi’dir. En uzun sure Bakara Suresi’dir. (50 sayfa) en kısa sure Kevser Suresi’dir. Kur’an 30 cüzdür.
KUR’AN-I KERİM NE ZAMAN KİTAP HALİNE GETİRİLMİŞTİR?
Kur’an önceden taşlar, kürek kemikleri, hurma dalları ve deriler üzerine yazılıyordu. Hz. Ebu Bekir zamanında Yemame Savaşı’nda 70 hafız şehit olunca Halife Ebu Bekir, Zeyd Bin Sabit başkanlığında bir komisyon kurdurdu ve Kur’an-ı Kerim bir kitap haline getirildi.
KURAN NE ZAMAN ÇOĞALTILMIŞTIR?
Hz. Osman zamanında İslamiyet çok yayılmıştı. Arap olmayanlar, Müslüman olunca yanlış okumalar ortaya çıktı. Zeyd Bin Sabit başkanlığındaki bir komisyon ile; o tek nüsha, 7 adet çoğaltıldı, İslam merkezlerine dağıtıldı. Mısır, Yemen, Kufe, Bagdat gibi… Onlar da nüshaları çoğalttı. Kitabımız böylece bu zamana kadar geldi.
KUR’AN’IN NOKTA VE HAREKELENMESİ NE ZAMAN OLDU?
Evvelce Kur’an’ın nokta ve harekesi yoktu, çünkü Araplar okuyabiliyordu. İslam Devleti genişledikçe ye birçok milletler Müslüman olmaya başlayınca, yanlış okumaları engellemek için bugünkü şekle göre yazıldı.
KUR’ANIN BAZI ÖZELLİKLER NELERDİR?
1- Kuran peygamberimize verilmiştir.
2- Tevatür yoluyla, yani nesilden nesile aktarılarak bize nakledilmiştir.
3- Manası gibi lafzı da ilahidir.
4- Arapça indirilmiştir.
KUR’AN’A KARŞI GÖREVLERİMİZ NELERDİR?
1- ALLAH kelamı olduğunu tasdik etmeliyiz.
2- Kuran’ı öğrenip, öğreteceğiz. Bir hadiste; “Sizin en hayırlınız Kur’an-ı öğrenen ve öğreteninizdir.”
3- Namazda Kur’an okumamız farzdır. Kur’an’dan bazı sureleri öğrenmek, ezberlemek farzdır.
4- Kuran’ın söylediklerini yapmamız farzdır, mecburidir.
5- Kuran’a abdestsiz el sürülmez. Cünüpken hiç Okunulmaz. Yalnız, abdestsiz ezber okunabilir.
Kaynak: Hasan Basri Hocaefendi Sohbetleri
(Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı)