İmanın Şartları : Ahirete İman Nasıl Olmalıdır?
İmanın şartlarından 5. si Ahirete İman’dır. Dünya hayatının sona ermesiyle başlayan, yeni ve sonsuz bir hayata, “Ahiret hayatı” denir.
AHİRETE İMAN NASIL OLMALIDIR?
Dünya hayatının sona ermesine, “Kıyamet” denir.
ÖLDÜKTEN SONRA DÌRİLME VAR MI?
Tüm canlılar, İsrafil (a.s) in sura birinci üflemesiyle ölecekler. İkinci üflemesiyle de tekrar dirilip hesap vermek için Mahşer Meydanı’na kimi yaya, kimi binekli, kimi yüzüstü sürünerek gelecekler. İnsanın canlı kaldığı zaman süresine, “Omür “ denir. İnsan ömrūnün sona ermesine de, “Ecel” denir.
KIYAMET NE ZAMAN KOPACAK?
Kıyametin ne zaman kopacağını ancak Allah bilir.. Kıyametin nasıl kopacağını Tekvir ve İnfitar sureleri anlatır.
AHİRETE İMAN’IN FAYDALARI NELERDİR?
1- Öldükten sonra dirileceğine inanan, Allah’ın emirlerini
dinler, yasaklarından kaçınır.
2- Ahiret gününe inanan, her türlü günahlardan, kötülüklerden kaçınır.
3- Ahirete inanan, dünyadaki sıkıntıları, hastalıkları sabırla karşılar, cenneti düşünür.
4- Ahirete inanan, hiç kimseye zulüm, haksızlık, fenalık yapmaz. Sorgu, suali dūşünür.
5- Ahirete inanan, cenneti hatırlar, onun için hayır hasenat yapar. Cehennemi hatırlar, günahlardan kaçınır.
6- Yolculuğa çıkan insan, gideceği yer için (3-5 gün de olsa) hazırlık yapar. Ahirete inanan da orası için hazırlık yapar, çalışır.
ÖLÙM VE KABİR NASIL OLUR?
İnsan öldükten sonra kabre konulur. Münker ve Nekir adındaki melekler, ölen kişiyi sorguya çekerler. İman ve güzel amel sahipleri, sorulara kolayca cevap verirler; Kendilerine cennet gösterilir, kabri cennet bahçelerinden bir bahçe olur. Kâfir ve münafıklar ise sorulara doğru cevap veremezler. Onlara da cehennem gösterilir, kabirleri cehennem çukurlarından bir çukur olur. Nitekim peygamberimiz hadisinde; “Kabir ya cennet bahçelerinden bir bahçe veya cehennem çukurlarından bir çukurdur. ” buyurmuşlardır.
KABİRDE KİMLERE KABİR AZABI YOK?
1- Peygamberler, 2- Çocuklar, 3- Deliler, 4- Her gece Tebareke (Mülk Suresi) okuyanlar,
5- Şehitler.
Yeniden Dirilme: Kıyametin kopmasından sonra, Îsrafil (a.s.) in Sura 2. defa üfürmesiyle bütün canlılar hesap için tekrar dirilecektir. Bu dirilme hem ruh, hem de beden olarak olacaktır.
Haşr ve mahşer ne demek?
Haşr: Haşr kelime olarak, “toplanmak, bir araya gelmek.” demektir. Yaratılmış bütün insanlar hesaba çekilmek için büyük bir alanda toplanacaktır. Bu toplanmaya, “Haşr,” toplanılan yere de “Mahşer” denir. Haşr günü, her insan kendi derdine düşecek, yakınlarıyla bile ilgilenemeyecektir. O gũn, Mü’minlerin yüzleri parıl-parıl parlayacak, kâfirlerin yüzleri ise kararacaktır.
Amel defterlerinin dağıtılması: Herkesin yaptığı ameller, kitap halinde kıyamette kişinin eline verilecek. Kitabını sağ elinden alanlar cennete, sol eli ve arkasından alanlar
cehenneme gireceklerdir. ilk defa kitabını sağ elinden alan kişi Hz. Ömer olacaktır. Peygamberlere kitap verilmeyecektir. Hz. Ebubekir’e de…”
Hesap günü nedir? İnsanlar amel defterini alınca, Allah-û Teâla kendilerini hesaba çeker. Peygamberimiz şöyle buyuruyor: “Kişi 4 şeyden sual olunmadıkça bir ayağını dahi oynatamayacaktır; 1- Ömrünü nerede harcadın? 2- Gençliğini nerede eskitin? 3- Malını nerede kazandm ve nereye harcadın? 4- İlminle ne amel yaptın?”
Mizan Nedir? Mizan, kelime olarak, “Terazi” anlamına gelmektedir. Herkesin dünyada yaptığı ameller tartılacak, kimin sevabı ağırsa cennete, günahları ağırsa cehenneme
gidecek, kimseye zulüm edilmeyecek.
Sırat Köprüsü Nedir? Sırat, cehennemin üzerine kurulmuş, kıldan ince, kılıçtan keskin bir köprūdūr. Müslümanlar bu köprüden amellerine göre geçecek; kimi şimşek gibi,
kimi yıldırım gibi geçecek, kimisi de yaya olarak çok yavan geçecek. İnanmayanlar ise, köprūden aşağıya cehenneme düşecekler.
Havz-i Kevser neye denir?
Havuz: Her Peygamberin, kıyamet günü bir havuzu olacaktır. Ümmetleri cennete girmeden o havuzdan içerler. Peygamberimizin de bir havuzu olacaktır; Buna “Havz-i
Kevser” denir. “Biz sana Kevseri verdik.” (Kevser suresi) 50 ve yakın hadiste bu havuzdan bahsediliyor. 30 hadis sadece Buhari ve Müslim’de yer almaktadır.
Şefaat Nedir? Şefaat, günahı olan müminlerin bağışlanması günahı olmayanların derecesinin yükselmesi için, peygamberlerin ALLAH’a yalvarmalarıdır. Kıyamette Allah’ın izniyle önce peygamberler, sonra âlimler, sonra şehitler şefaat edecektir. Hadiste; “Hafızlar 10 kişiye gerçek hacılar 400 kişiye, şehitler 70 kişiye şefaat edecek… Benim şefaatim, ümmetinden büyük günah olanlara… Kur ‘an, oruç da şefaat edecektir.”
Cennet ve Cehennem:
Cennet Nedir? Cennet kelimesi, sözlükte “Bahçe, bitki ve ağaçlarla örtülü yer” anlamına gelir. Cennet müminlerin içinde ebedi olarak kalacakları mükâfat yeridir. Orda her türlü nimet vardır ve orada hayat sonsuzdur. Cennet nimetleri, insan aklının ve hayalinin alamayacağı bir güzelliktedir. Cennetin 8 kapısı vardır. Cennetler derece derecedir. En üstün cennetler: 1- Firdevs 2- Adn 3- Naim 4- Huld.
Cehennem nedir? Cehennem, kelime olarak, “derin kuyu” anlamına gelir. Ahirette kâfir, müşrik, münafıkların sürekli kalacakları azap yeridir. Günahı bağışlanmayan müminler de orada günahları ölçüsünde ceza görecek sonra cennete gideceklerdir. Cehennemin 7 kapısı vardır. Cehennem 7 kattır. Cehennemde görevli meleklerin başkanı Malik’tir ve onun 19 zebanisi vardır.
RU’YETULLAH: (Allah ‘n ahirette görülmesi) Mü’minler cennette iken. Allahû Teâla’yı göreceklerdir. Bu görme herhangi bir yön ve şekilden uzak olarak gerçekleşecektir. Bu görmenin ancak Allah bilir. Kur’ an-ı Kerim’de; “0 gün
bakan terü taze (şık saçan) yüzler vardır. (Kıyamet Suresi 22-23)
Kaynak: Hasan Basri Hocaefendi Sohbetleri
(Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı)