enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

İhlas Nedir Nasıl İhlaslı Olunur? (İhlas Hakkında Ayet ve Hadisler)

İslâmî literatürde ihlâs daha geniş olarak şirk ve riyadan, bâtıl inançlardan, kötü duygulardan, çıkar hesaplarından ve genel mânada gösteriş arzusundan kalbi temizlemeyi, her türlü hayırlı faaliyete iyi niyetle yönelmeyi ve her durumda yalnızca Allah’ın rızâsını gözetmeyi ifade eder

İhlas Nedir Nasıl İhlaslı Olunur? (İhlas Hakkında Ayet ve Hadisler)
A+
A-

İHLAS NEDİR?

 İhlâs, bir işi, hiçbir insanın övgüsünü beklemeden yapmaktır. İhlâsın zıddı ‘riya’ ve ‘süm’a’dır. Riya, bir işi Allah (cc) rızası için değil gösteriş için yapmak, süm’a ise yapılan bir iyiliği, övünme ve çıkar amacıyla başkalarına duyurmaya çalışmaktır.

1- “…Dinde Allah’a ihlâsla dua edin.” (Mü’min Suresi 14.Ayet)

فَادْعُوا اللهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ

2- “De ki; Ben Allah’a dinde ihlaslı olarak ibadet etmekle emir olundum.” (Zümer 11)قُلْ إِنِّي أُمِرْتُ أَنْ أَعْبُدَ اللهَ مُخْلِصًا لَهُ الدِّين

3- “İnsanlar Allah’a ihlaslı bir şekilde ibadetle emir olundular…” (Beyyine-5)
وَمَا أُمِرُوا إِلَّا لِيَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ حُنَفَاءَ وَيُقِيمُوا الصَّلَوةَ وَيُؤْتُوا الزَّكَوةً وَذَلِكَ دِينُ الْقَيِّمَةِ

İHLAS HAKKINDA HADİSLER NELERDİR?

1- Kim bu dünyadan ihlâsla namaz kılarak, zekât vererek ayrılırsa, Allah ondan razı olduğu halde ayrılmıştır.

2- Hz. Muaz Bin Cebel, Yemen’e vali olarak gönderilirken Peygamberimize, “Bana tavsiyede bulunun.” deyince; “Dinde ihlâslı ol, az amel sana yeter.” buyurdu.

3- İhlâslı insanlara müjdeler olsun, onlar hidayet kandil- leridir, onlarla tüm karanlıklar açılır.

4- Allah (c.c) bu ümmete, zayıflar hürmetine, onların duası, namazı, ihlâsı hürmetine yardım eder

5- Allah’u Teâlâ buyuruyor: “Ey insanlar amellerinizde ihlâslı olun, Allah amellerden ancak ihlâslı olanı kabul eder.”

6- Adamın biri; “Ya Rasullullah, bir insan savaşa gider, hem ecir ister, hem de isminin anılmasını ister.” deyince, Peygamberimiz, “ona hiçbir sevap yoktur.” buyurmuştur.

7- Kişi ihlâsla 40 gün ibadet ederse, hikmet kaynakları kalpten dile dökülür.

8- Ameller niyete göredir. İnsanlar kıyamette niyetlerine
göre dirilir.

9- Kim yatağına varırken kalkıp namaz kılmaya niyet ederde, ona uyku basarsa niyet ettiğinden sevabını alır, uykusu sadaka olur.

10- Kim bir iyilik yapmayı düşünür, yapmazsa bir sevap alır, yaparsa 10’dan 700’e kadar alır.

11- Sizden önce yaşayan insanlardan üç kişi yolculuğa giderler. Aniden yağmur bastırır, bir mağaraya sığınırlar. Büyük bir kaya gelir, mağaranın kapısını kapatır. Derler ki; “Bu mağaradan çıkmak mümkün değil!.. Herkes Allah için ihlâsla ne amel yaptığını söylesin. Onun hürmetine buradan çıkarız.” 3 kişiden 1.si; “Benim annem var, çoluk çocuğum var. Ben işten dönünce her şeyden evvel annemin yanına gider, her türlü ihtiyacını giderir, sonra çoluk çocuğumun yanına giderim. Ya Rabbi, bunu senin rızan için yapıyordum. Bizi bu mağaradan kurtar!..” der. Mağaranın ağzının 1/3 ü açılır. 2.si; “Benim amcamın güzel bir kızı vardı, onunla buluşmak istedim, reddetti!.. Kıtlık oldu, ben zengindim. O kız mecburen geldi, fakirlikten isteğimi kabul etti fakat bana; “Allah’tan kork, nikâhsız günahtır!” dedi ben duygulandım ona bol-bol yiyecek verdim. Ona hiç dokunmadım, gönderdim. Ya Rabbi, bu- nu senin rızan için yaptım.” dedi. Mağaranın ağzı biraz daha açıldı ama çıkamadılar. 3. Kişi; “Ben bir işçi tuttum, akşama kadar çalıştı. Ücretini alamadan gitti. Ben onun ücreti ile bir koyun aldım, o koyun yavrula- dı, çoğaldı, sürü haline geldi. Adam günün birinde çık- tı geldi, bir günlük ücretini istedi. İstesem bir günlük ücret verebilirdim. Dedim ki; “Şu sürü senindir, senin paranla çoğalttım. Hepsini al götür!..” Adam hepsini aldı, gitti. Ya Rabbi, bunu senin rızan için yaptım.” dedi. O mağaranın ağzı tamamen açıldı ve selametle çıktılar. İşte Allah rızası için yapılan ibadetin dünyadaki mükâfatı bu, ya ahiretteki?


İHLAS HAKKINDA ALİMLERİN SÖZLERİ:

1- Ebul Hasan Şazeli: İhlâslı olmak isteyen ihlâs süresini çok okusun. En az 100 kere olmalı.

2- Peygamberimiz Cebrail’e ihlâsı sordu. O, “Cenabı Hakka sorayım.” dedi. Sordu: “O benim sırlarımdan bir sırdır. Dilediğimin kalbine koyarım.” dedi.

3- Şeytan Hz. Adem’e secde etmeyince, lanete uğradı, cennetten kovuldu.

قَالَ فَبِعِزَّتِكَ لَأُغْوِ بَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ

“Senin izzetine yemin ederim ki, tüm kullarını azdıracağım. (Sad 83)

الا عِبَادَكَ مِنْهُمُ الْمُخْلَصِينَ

Ancak ihlâslı kulların hariç.” dedi.

4- Hadis: Tüm insanlar helak oldu, ancak âlimler hariç, tüm âlimler helak oldu, ancak amel edenler hariç, tüm amel edenler helak oldu, ancak ihlâslılar hariç. İhlâslılarda büyük tehlike üzerinde…

5- Eski zamanlarda insanlar ağaca tapmaya başlamışlar, adamın biri, şu ağacı keseyim insanlar tapmasın, demiş. Baltayı alıp yola çıkınca, şeytan yapamazsın der kavgaya başlarlar, şeytanı altına alıp yere serer. Şeytan hemen bir hile düşünür, her gün senin seccadenin altına bir altın koyayım sen vazgeç der. Adam para için vazgeçer, birkaç gün seccadesinin altında altın görür, sonra göremez olur. Bunun üzerine baltayı alır ağacı kesmeye gider ama para gelmediği için gider. Şeytan gene önüne çıkar kesemezsin der kavgaya başlarlar. Bu sefer şeytan onu alıp yere serer; adam şaşırır. Sonuç: Şeytan der ki birinci gidişin Allah içindi, beri yere atıp vuruyordun, şimdi ise para gelmedi diye yapı- yorsun. Seni ben işte böyle yere sererim. (İhyau Ülü- mid-din)

Kaynak: Hasan Basri Hocaefendi Sohbetleri
(Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı)m

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.