enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Hamilelik Sonrası Saç Dökülmesi Normal mi? Evet İşte Doğum Sonrası Saç Dökülmesinin Nedenleri

Doğum sonrası saç dökülmesi ne kadar sürer? Doğumdan sonra saç dökülmesine ne iyi gelir? Doğumdan sonra dökülen saçlar geri gelir mi? Hamilelikte saç dökülmesi ne zaman biter? Doğumdan sonra annenin saçları neden dökülür? Hamilelikte saç dökülmesine ne iyi gelir? Kastamonu Haber ekibimizden İsmail Demir araştırdı.

Hamilelik Sonrası Saç Dökülmesi Normal mi? Evet İşte Doğum Sonrası Saç Dökülmesinin Nedenleri
11 Ocak 2024 10:36
A+
A-

Doğum yaptıktan sonra saçlarınızın inceldiğini ve döküldüğünü fark ettiyseniz yalnız değilsiniz. Aslında kadınların %50’si bebek doğurduktan sonra doğum sonrası saç dökülmesi yaşamaktadır. Bunun neden olduğuna daha yakından bakalım.

Doğum sonrası saç dökülmesi nedir?

Doğum sonrası saç dökülmesi, kişinin doğum yaptıktan sonra yaygın olarak görülen geçici saç dökülmesini ifade eder. Bu, genellikle doğumdan birkaç ay sonra başlayan, gelişen son doğum sonrası deneyimlerden biridir. Dökülen saç miktarı doğumdan yaklaşık 4 ay sonra zirveye çıkabilir ve saç dökülmesi günde 200 saç teline kadar ulaşabilir. Çoğu insan, doğumdan sonraki bir yıl içinde normal saç büyüme düzenine geri döndüğünü görür. Ancak saçsız bölgelerin olduğu aşırı saç dökülmesi veya günde 200’den fazla saç dökülmesi, doğum sonrası saç dökülmesi için tipik değildir. Altta yatan bir tıbbi durum gibi diğer faktörlerin sonucu olabilir. Böyle bir durumda sağlık uzmanınıza haber vermek isteyebilirsiniz. Uzmanlar neden saçlarınızı kaybettiğinizi anlamanıza yardımcı olabilirler.

Doğum sonrası saç dökülmesine ne sebep olur?

Doğum sonrası saç dökülmesi, hamilelik hormonlarının normal saç büyüme düzeninin bozulmasına neden olmasıyla meydana gelir. Saç büyümesi, aktif olarak büyüdüğü büyüme aşaması ve dinlenme aşaması dahil olmak üzere bir döngüde gerçekleşir. Her dinlenme aşamasının sonunda saçlar genellikle döngü yeniden başlamadan önce dökülür. Vücuttaki tüm saçların yaklaşık %10 ila %15’i herhangi bir zamanda dinlenme saç aşamasında olduğundan, her gün  yaklaşık 50 ila 100 saç telinin dökülmesi normaldir.

 Hamilelik sırasında, hamile vücudu ve gelişmekte olan bebeği desteklemek için östrojen seviyeleri artar. Hamilelikle birlikte östrojen seviyeleri arttığı için dinlenme aşamasında daha fazla saç kalır . Sonuç olarak hamilelik sırasında normalden daha az saç dökülür. Hatta hamilelikte saçlarınızın çok daha kalın ve uzun olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bunun nedeni artan östrojenin normal saç büyüme döngüsü üzerindeki etkisidir.

Doğumu takip eden haftalarda östrojen seviyeleri düşer. Östrojen daha da düşmeye devam ettikçe saçınız doğal saç döngüsü evresine dönmeye başlayacaktır. Bu durum birçok saçın bir anda dinlenme evresinden çıkıp kafadan dökülmesine neden olacaktır. Ve bir anda çok miktarda saç dökülmesi endişe verici olabilir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.