enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Halk ,Taşköprü’nün kıymetli takımını hararetle alkışladı. (1937’den Bugüne Neler Değişmiş Neler))

Doğrusöz Gazetesi yazarı usta gazeteci İzzet Sarı Pazar günü oynanan ve büyük heyecana neden olan Taşköprüspor ile Kastamonu İ.Ö.KHS arasındaki BAL ligi maçını değerlendirdi. 1937 yılında oynanan Kastamonuspor ile Taşköprüspor arasındaki tarihi maça atıfta bulunan duayen gazeteci İzzet Sarı o günkü maçla bu maçın atmosferini karşılaştırdı.

Halk ,Taşköprü’nün kıymetli takımını hararetle alkışladı. (1937’den Bugüne Neler Değişmiş Neler))
7 Aralık 2021 13:56 | Son Güncellenme: 7 Aralık 2021 14:08
A+
A-

Gazeteci İzzet Sarı’nın işte okunası o güzel yazısı

Futbol asla sadece futbol değildir!

Malum olduğu üzere bu sene Kastamonuspor’un ligdeki tüm hakları sel afeti nedeniyle donduruldu ve ligde mücadele etmiyor.

Durum böyle olunca Kastamonu merkezde futbol severlerin ilgisi Bölgesel Amatör Ligindeki (BAL) temsilcilerimize yöneldi.

Bu sene BAL Liginde ilimizi Kastamonu Ö.İ. KHS ve Taşköprüspor temsil ediyor. Sezon sonunda kendi aralarındaki sıralamada altta kalan takım 1. Amatör Küme’ye düşeceği için iki güzide kulübümüz arasında ki son derece önemli maç hafta sonu Taşköprü’de oynandı.

Her iki kulüpteki dostlarımızın özel daveti üzerine Pazar günü Taşköprü’ye bu önemli maçı izlemek için gittik.

Bu maçın kısa hikayesine ve analizine geçmeden önce Kastamonuspor’un 2015 yılındaki yaşanan şampiyonluk için hazırladığımız “Kastamonuspor” dergisi için tarihin tozlu raflarında yaptığımız araştırmalarda yer alan ve o güne kadar gün yüzüne çıkmamış olan bir maç yazısı dikkatimi çekmişti.

3 Ağustos 1937 yılında yayınlanan dönemin Doğrusöz Gazetesi’nde şöyle bir spor yazısı vardı “Futbol asla sadece futbol değildir.”

O yıllarda spor muhabirliği yapan meslektaşımız Kastamonuspor ile Taşköprüspor arasında Gazi Stadında oynanan karşılaşmayı öz Türkçe ile köşesine yansıtmıştı.

Haberi okudukça hem gülümsedim, hem de o günkü spor karşılamasının okurlara nasıl anlatıldığı ile gününüzdeki karşılaşmaları kıyasladım. 1937 yılındaki maç yorumlarıyla bugünkü maç yorumları arasında ‘derin’ anlayış farkından kaynaklanan acı dolu bir gülümseme oluştu yüzümde…

                  Gazeteci İzzet Sarı

Yenen takımın yerlere göklere sığdırılmadığı, yenilen takımın yerin dibine geçirildiği bugünlerden 84 sene geriye gittiğimizde şunu düşündüm.

Mustafa Kemal’li yıllar, her açıdan umut dolu, insanların geleceğe iyimser bakışları boşuna değildi…

Kavganın, kulüpler arsındaki ilişkilere nefret tohumları ekmeye çalışmanın ve yaptıkları spor programlarında insani ne kadar değerimiz varsa reyting hesapları uğruna  ‘hiç’ edilmesi 84 yılda toplumsal yaşamımızın kopup giden her güzellikle birlikte, sporda neleri yitirdiğimizin en acı tablosuydu bu haberin ‘gizli teması’…

3 Ağustos 1937 yılında Gazi Stadı’nda oynanan Kastamonuspor – Taşköprüspor maçını ev sahibi takım 5-1 kazanmıştı.

Haberin özeti şöyleydi;

“Kastamonuspor bu Pazar günü ilk defa kazalar kulüpleriyle temasa geldi. Şimdiye kadar vilayet harici kazalarla veya diğer vilayetler kulüpleriyle maçlar yapılmıştı. Fakat kendi kazalarındaki kulüplerle hiç maç yapmamıştı.

Taşköprü Spor Kulübü’nün müracaatı üzerine eksersiz kabilinden bir maç yapılmasını kabul etmiş ve o gün saat 4’de bu maç başlamıştı.

Evvelceden bu maçın yapılacağı bilinmiyordu. Pazar günü maç yapılacağı şüyu bulununca kalabalık bir seyirci kitlesi stadı doldurdu.

Saat 4’ü çeyrek geçe Taşköprülüler sahaya çıktılar. Halk , Taşköprü’nün kıymetli takımını hararetle alkışladı. Ondan sonrada Kastamonu takımı da alkışlar arasında sahaya çıktı. Mutat merasim bittikten sonra Ateş İbrahim’in hakemliği ile maç başladı.

Takımlar şu suretle yer almıştı:

Taşköprüspor: Kaleci Necdet, Sağ bek Celal, Sol bek Nihat, Orta haf Suat, Sağ haf Mustafa, Sol haf Adil, Sağ açık Fahir, Sağ iç Ömer, Santrafor Hüsnü, Sol iç Muhlis, Sol açık Necdet…”

Kastamonuspor da aynı şekilde takdim edildikten sonra yine öz Türkçe ile maç birazda Kastamonu şivesiyle birlikte okurlarına aktarılıyor.

Pazar günü Taşköprü’deki maçı izlerken birden aklıma bu tarihteki maç geldi.

Taşköprü İlçe Stadı tıklım tıklım dolu… Taşköprü’nün kıymetli halkı hafta sonu ilçelerini BAL liginde temsil eden takımlarını desteklemek için koşmuşlardı.

Her iki takım da gergin, ancak maça kontrollü başladılar. İki takımda üst düzey mücadele etti. Maçı her iki tarafta kazanabilirdi. Nitekim 90 dakika golsüz eşitlikle geçildi. Maçın uzatma dakikalarında Taşköprüspor’un santrforu Salih ile mükemmel bir kafa golü bularak maçı 1-0 kazanan taraf oldu.

Kastamonu İl Özel İdaresi’nin oyuncuları maçtan sonra çok üzgündüler. Çimlerin üzerine yığılıp kaldılar. Taşköprüspor’un oyuncuları ise coşku patlaması yaşarcasına sevinerek taraftarlarıyla karşılıklı sloganlar attılar. Sonuçta ev sahibi takım sadece 1 maç kazanmıştı, konuk Kastamonu Özel İdare takımı da bir maç kaybetmişti. Önlerinde daha çok maçları vardı, lakin gençler bunu anlamıyor ve o anın sevincini ve üzüntüsünü yaşıyorlardı. Belki taraftar baskısından belki de artık futbol 1937 yıllarındaki gibi amatör ruhla da oynanmadığı içindi. Her iki takımı ve oyuncularını üstün mücadelelerinden dolayı tebrik ediyorum.

Şimdi gelelim Pazar günkü maçın kızsa analizine; konuk Özel İdare takımı yıllardır BAL liginde mücadele ettiği için lig tecrübesi olan bir kulübümüzdü. Ev sahibi takımda bu sene ilk defa katıldığı BAL liginde iyi işler çıkartmanın ve ilçelerini iyi temsil etmenin haklı gururunu yaşıyorlardı. Aslında kulüp bazında Taşköprüspor’un bu BAL Ligindeki ilk maçı olsa da eski yıllarda Türkiye şampiyonalarında Kastamonu’yu çok defa temsil etmişliği, çok defa Türkiye Kupası’ndan 3. Lig, 2. Lig takımlarını elediği de tarihinde vardır. Hatta Taşköprüspor’un Beşiktaş ile Türkiye Kupasında maç yapmışlığı da vardır.

Bu iki güzide kulübümüzün maçı gerçekten Kastamonulu futbol severler tarafından merakla bekleniyordu. Nitekim Taşköprü maçı 1-0 kazandı.

Maçta futbolcular arasında küçük çaplı gerginlikler olsa da hiçbir kavga-gürültü çıkmaması herkesi sevindirdi.

Taşköprüspor takımında kaleci Tayfur çok iyi bir maç çıkardı. Defansı çekip çeviren 5 numaralı oyuncuları Şehmuz, maçın bana göre kahramanıydı. Taşköprüspor’a galibiyeti kazandıran golü atan Salih ise çok çok hareketli ve kaliteli olduğunu gösterdi. 17 numaralı Mehmet’in ise kumaşı sağlam olduğunu gösterdi ve gelecek için umut verdi.

Konuk Kastamonu Özel İdare KHS’de ise kaleci Abdülkadir’i futbolseverler Kastamonuspor’dan kalitesini zaten tanıyor. O da oldukça iyi bir maç çıkardı. 7 numaralı Yavuz Erdi Köksal ise iki net pozisyon kaçırsa da çok süratli ve Taşköprü defansına zaman zaman zor anlar yaşattı. Yine güçlü fiziği ile topu ayağına yakıştıran 9 numaralı Fatih Özaydın da üst düzey maç performansıyla dikkatimi çeken oyuncular oldu.

İşte size 1937 yılındaki Kastamonu-Taşköprü maçının anlatıldığı gibi 2021 yılındaki versiyonunu da ben aktarmış oldum.

Her iki takımımıza da bundan sonraki maçlarında başarılar dilerim.

Kastamonu Gazi Stadı’ndaki rövanş maçını sabırsızlıkla bekliyorum.

GÜNÜN SÖZÜ

“Benim için iyi insan olmak, iyi futbolcu olmaktan daha önemlidir.” (Lionel Messi)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.