enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Günlük Yeterli Miktarda Su İçmenin Faydaları

Bol bol su içmek ne işe yarar? Bol bol su içersek ne olur? 1 günde en fazla ne kadar su içilmeli? Az su içmek nelere yol açar? Günlük Yeterli Miktarda Su İçmenin Faydaları Az su içtiğini nasıl anlarız? Susuz kalınca vücutta neler olmaya başlar? Kastamonu Haber ekibinden İsmail Demir sizler için araştırdı.

Günlük Yeterli Miktarda Su İçmenin Faydaları
19 Aralık 2023 16:30
A+
A-

Su günlük yaşamımızın hayati bir parçasıdır ve vücudumuz tarafından birçok farklı şekilde kullanılır. Su vücudumuz için o kadar önemlidir ki, su olmadan bir haftadan fazla yaşayamayacağımız bilimsel olarak da kanıtlandı. Ama buna rağmen hala bir çoğumuz günlük su içmenin önemini küçümsüyor ve suyun vücudumuz için ne yaptığını gerçekten takdir etmiyoruz. Biz Kastamonu Haber olarak yeterli miktarda su içmenin faydalarını küçümsemedik ve sizler için derledik.

 

  • Fiziksel performansı en üst düzeye çıkarır

Yoğun egzersizler sırasında su içmeniz önemlidir. Su, ter attırıcı egzersiz yaparken sizi serin tutar. Terlediğinizde vücudunuzdaki fazla ısı buharlaşma yoluyla atmosfere karışarak vücudunuzun optimum sıcaklıkta düzenlenmesini sağlar. Su aynı zamanda kaslarınızın daha çabuk yorulmasını engeller ve egzersiz sonrası daha çabuk toparlanmanızı sağlar. Egzersiz yaparken kaslarınız laktik asit üretir ve bu da onların ağrımasına neden olur. Ama yeterince su tüketmek vücudunuzun kaslarınızdaki laktik asitten daha hızlı kurtulmasını sağlar.

  • Zihinsel enerji seviyelerini korur

Zihinsel enerji seviyeniz ile ne kadar sıvı aldığınız arasında güçlü bir ilişki vardır. Vücudunuzdaki her hücrenin suya ihtiyacı vardır ve beyin hücreleriniz de bir istisna değildir. Su, optimum zihinsel fonksiyon için oksijen ve besin maddelerinin beyne taşınmasına yardımcı olur. Hafif dehidrasyon bile zihinsel enerji seviyenizi önemli ölçüde azaltabilir. Yetersiz sıvı alımı hafızanın ve bilişsel performansın azalmasına neden olabilir.

  • Baş ağrısını önler

Baş ağrısının en yaygın nedenlerinden biri dehidrasyondur. Susuz kaldığınızda, sıvı kaybı nedeniyle beyin geçici olarak kasılır. Bu, beynin kafatasının astarından çekilmesine ve baş ağrısına neden olmasına neden olur. Bir dahaki sefere başınız ağrıdığında, susuz kalmış olabileceğinizi düşünün ve su tüketin.

  • Kabızlığı önler

Kabızlık yeterince su alamadığınızda ortaya çıkar. Susuz kaldığınızda, vücudunuzun geri kalanını nemlendirmek için su kalın bağırsaktan yönlendirilir. Daha az su ile dışkınız kurur, sertleşir ve bağırsaklarınızdan geçmesi zorlaşır. Sağlıklı bir bağırsak için yeterli su aldığınızdan emin olun.

  • Böbrek taşlarını önler

Böbrek taşları, böbrek veya idrar yollarında oluşan sert tuz ve mineral birikintileridir. Bu taşlara dönüşebilecek mineral konsantrasyonunu seyreltmek için vücudunuzda yeterli miktarda sıvı olması gerekir. Ne kadar su içtiğinizin iyi bir göstergesi idrarınızın rengidir. Susuz kaldığınızda idrarınız koyu görünebilir. İdrarınız soluk sarı veya berrak ise vücudunuzda yeterli miktarda sıvı var demektir.

  • Kilo kaybını teşvik eder

Daha fazla su içmek kilo vermenize bile yardımcı olabilir. Mideniz doyduğunu hissettiğinde beyne tok hissetmenizi sağlayacak sinyaller gönderir. Bu, açlığınızı azaltır ve aşırı yeme olasılığınızı düşürür.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.