enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Gara Ahlat’ın Faydaları Nelerdir “Doktor Hangi Hastalık için Gara Ahlat Pekmezi Yiyin” dedi (Kastamonu ve İlçelerinde yetişir mi?)

Ahlata armut aşılaması da yapılır. Anadolu’da ahlatın meyvesi fırında kurutulup öğütüldükten sonra yoğurt ile karıştırılarak ta yenir. Hoşafını yapıp tüketmek yan tesirini azaltmaya yardımcı olur. Ahlat beyaz ve siyah olmak üzere iki cinstir. Qekmezinin faydaları saymakla bitmez. Tam bir şifa deposudur

Gara Ahlat’ın Faydaları Nelerdir “Doktor Hangi Hastalık için Gara Ahlat Pekmezi Yiyin” dedi (Kastamonu ve İlçelerinde yetişir mi?)
24 Eylül 2022 13:00 | Son Güncellenme: 24 Eylül 2022 13:44
A+
A-

Kastamonu Yöresel Lezzetler

Gara Ahlat armudun yabanisine verilen ve kendiliğinden biten bir meyvedir. Genelde Kastamonu ve İlçelerinin Köy yerlerinde olur. Sert bir meyvedir. Olgunlaşmadan yenmez. Olgunlaşınca dibine düşmeye başlar. O zaman ise tadı çok farklıdır ve çok lezzetlidir. Köylüler ahlattan vazgeçmezler. Mutlaka toplarlar ve tüketirler.

Peki Gara Ahlattan Neler Yapılır Nasıl Yenir?

Köydeki büyüklerimiz Kara Ahlatı olgunlaşınca yerlerdi bu şekilde yenmesi hem lezzetli hem de farklıdır.

Babaannem pişirir ve öyle yerdi. Bu şekilde yemek yaşlıların tercihi olsa da tadı farklı olurdu. Yaşlılarımız dişlerinden dolayı böyle yapmış olabilirler.

 

Kara Ahlattan Pekmezi Yaparlardı. Gara ahlat pekmezi çok özel ve sağlıklıdır. 1980’li yılların sonunda Babam Kış aylarında mide rahatsızlığı geçirir ve ağrıdan duramazdı. İstanbul’a da tedaviye gelse de çok fayda görememişti. Talcid diye bir şurup vermişler ve sürekli onu kullanırdı. Kastamonuda özel muayenesi olan bir doktora gitmişti. O doktor babama bu hastalık için gara ahlat pekmezi ye demiş. O yıllarda da bizde ahlat pekmezi hiç eksik olmazdı ama çokluktan babam yemezdi. Doktorun tavsiyesine uyarak her sabah aç karna kara ahlat pekmezi yemeye başladı. Tabi sigarayı da bıraktı. Hastalığı belirli bir süre sonra yenmişti. Kış aylarında bir daha o mide ağrısını hiç çekmemişti. Şuan 85 yaşında ve 30-35 yıldır mide rahatsızlığı yok çok şükür.. O zamanlar hastalığın adını bilmiyorduk ama daha sonra mide ülseri olduğunu öğrenmiştik.

                                                     Peki Gara Ahlat Pekmezi Nasıl Yapılır?

 

Ağacın dalında iyice olgunlaşan ve kahverengi görünüm alıp yumuşayan ahlatlar zaten kendiliğinden dibine düşerdi. Düşmeyenlerde ağaç silkelenerek veya uzun sırıkla indirilip toplanır. Toplanan ahlatlar yıkanıp temizlenir ve ağaç tokmakla bir güzel dövülürdü. Dövülen gara ahlatlar büyük bir pekmez kazanına doldurulur ve yeterince üstüne su ilave edilirdi. Eskiden pekmezin koyulaşması, bozulmaması ve parlaklığı için Taşköprü ilçemizden pekmez toprağı alırlardı. Kazana bir su bardağı dolusu pekmez toprağı katılır ve kazanın ağzı kapatılır ve 3-4 gün tadı çıkması için bu şekilde bekletilirdi.

 

Beklemeye alınan ahlatlar ara sıra karıştırılırdı. 3-4 gün dolunca bez torbaya koyularak suyu süzülür ve posası da atılırdı. Süzülen gara ahlat suyu ocakta pekmez kazanında koyulana yani pekmez kıvamına gelene kadar kaynatıldı. Pekmez kıvamına gelince ocaktan alınır ve soğumaya bırakılırdı. Ve yaş kış, sabah akşam yenecek gara ahlat pekmezi hazırdır. Kesinlikle hiç şeker katmazlardı. Ben böyle gördüm böyle bilirim.

 

Köyde aynı ahlatlar var ama ebem yani babaannem vefat edince annemde yaşlanınca artık kara ahlat pekmezi çok bulunmuyor maalesef. Bazen kaynanam, annem veya halam arada sırada da olsa yapıyorlar ama çok nadir. Babaannem pişirip ter ekmeğe sarar afiyetle yerdi valla..

Gara ahlatın böbreklerin çalıştırılmasına faydası da vardır.

Yetişmişi yenilmelidir. Zaten olmadan yemek çok zordur. Ahlat kendi kendine kırlarda, bayırlarda su istemeden yetişen dikenli bir ağaçtır.

Ahlata armut aşılaması da yapılır. Anadolu’da ahlatın meyvesi fırında kurutulup öğütüldükten sonra yoğurt ile karıştırılarak ta yenir. Hoşafını yapıp tüketmek yan tesirini azaltmaya yardımcı olur. Ahlat beyaz ve siyah olmak üzere iki cinstir.

Ahlat aç karnına çok yenmesi durumunda kabızlık yapabilir dikkat etmek gerekir.

Taze ham ahlatın yenmesi zararlıdır. Fazla miktarda tüketilirse kalp sıkışması yapabilir.

Gara Ahlatın Faydaları Nelerdir?

İshal durumunda olgun ahlat yenmesi iyi gelecektir.

Yoğurt ile karıştırılarak yenmesi böbrekleri çalıştırır.

Az miktarda tüketilmesi kalbi kuvvetlendirir.

Yaprakları ve filizi dövülerek zehirli hayvan sokmalarında merhem olarak kullanılabilir.

Ahlat hoşafı, öğütülmüş ahlatın yoğurtla karıştırılıp yenmesi hararet giderci etki gösterir.

 

Son olarak ahlat demişken ünlü Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği Ahlat Ağacı filmini de vardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.