enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Evliyalar Şehri Kastamonu’da Gezilecek ve Görülecek Yerler (Kastamonu’yu Geziyorum)

Batı Karadeniz bölgesinde yer alan Kastamonu ili, genellikle karasal ve Karadeniz ikliminin etkisi altındadır. Sinop, Çorum, Çankırı ve Bartın illerine komşudur. Kastamonu, ülkemizin Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Ilgaz Dağı’nın eteklerindeki düzlükte yer alan güzide bir ilimiz. Dünya tarihi boyunca birçok uygarlığa ve imparatorluklara ev sahipliği yapan bu sahil kenti, Türk Tarihi açısından da oldukça önemli bir yere sahiptir. Kastamonu Haber ekibimiz sizler için araştırdı.

Evliyalar Şehri Kastamonu’da Gezilecek ve Görülecek Yerler (Kastamonu’yu Geziyorum)
23 Nisan 2023 21:20 | Son Güncellenme: 6 Aralık 2023 12:03
A+
A-

  Taşköprü Pompeolis antik kenti, Ilgaz dağları, Pınarbaşı Kalyon, Gideros Koyu ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından koruma altına alınan Küre Dağları Milli Parkı ve onlarca ziyaret edilmesi gereken yerler… Geleneksel mutfağı çeşitlilik ve lezzet bakımından sizleri mutlu etmeye fazlasıyla yetecektir. Kastamonu ilçeleri Abana, Ağlı, Araç, Azdavay, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Daday, Devrekani, Doğanyurt, Şenpazar, Taşköprü, Tosya, Hanönü, İhsangazi, İnebolu, Küre, Merkez, Pınarbaşı ve Seydiler’dir.

İşte Kastamonu’da Gezilecek Yerler

Kastamonu Kalesi

Şehrin en yüksek noktalarından birinde bulunan Kastamonu Kalesi, o dönemde Bizans İmparatorluğu’nu yöneten Komnenos Hanedanı tarafından 12. yüzyılda yaptırılmış.

Kastamonu’nun sembollerinden birisi olan kalenin içerisinde sarnıçlar, zindanlar, kaçış tünelleri veBayraklı Sultan adında türbe bulunuyor.

Yaklaşık 120 metre yükseklikteki bir tepede bulunan Kastamonu Kalesi, ziyaretçilerine şehrin panoramik bir görüntüsünü sunuyor.

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Kastamonu Saat Kulesi

  Kastamonu Valisi Abdurrahman Nureddin Paşa tarafından yaptırılan Saat Kulesi, Kastamonu Hükümet Konağı’nın arkasında bulunuyor.

1884 – 1885 yılları arasında yaptırılmış olan Kastamonu Saat Kulesi’nin saati Avrupa’dan getirtilmiş. 12 metre yüksekliğe sahip olan kule, kesme taş kullanılarak yapılmış.

Rivayete göre ise saat kulesinin kadranı II. Abdülhamid tarafından gönderilmiş. İstanbul Sarayburnu’ndaki saatin zamansız çalan çanı hamile bir cariyenin çocuğunu düşürmesine sebep olduğu için Kastamonu’ya sürgün edilmiş.

Saray Üstü Tepesi’nde bulunan bu saat sürgün müdür bilinmez ama bu sizin kulenin manzarasının tadını çıkarmanız için bir engel teşkil etmiyor.

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

HZ. PİR ŞEYH ŞABAN-I VELİ KÜLLİYESİ

Seyyid Sünneti Efendi tarafından 1490 yılından önce vücuda getirilmiştir. Külliye bünyesinde cami, türbe, dergah, kütüphane, asa suyu ve şadırvan ile dergah evleri mevcuttur. Vakıflar İdaresine tescillidir.

Dergah Evleri: Cami ile aynı tarihlerde caminin banisi tarafından yaptırıldığı tahmin edilen dergâh, 1261-1845 yılında Sultan Abdülmecid’in emriyle Kastamonu Kaymakamı Salih Ağa tarafından esaslı şekilde tamir edilmiş, alt yapılar yenilenmiş ve külliye, ihata duvarıyla çevrilmiştir. Günümüze ulaşan iki konak ve ortasındaki müze binası 1318-1900 yılında Azdavaylı Mahmut Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Müze olarak kullanılan ortadaki binada Hz. Pir şeyh Şaban-ı Veli’nin özel eşyaları, dinî-tarikat eşyaları ile Kastamonulu hattatlara ait hat eserleri sergilenmektedir.

Cami: Seyyid Sünneti Efendi tarafından 1490 Miladi yılından önce yaptırılmıştır. Caminin ilk şekli bilinmemektedir. 988-1580 yılında Sultan 3. Murad’ın hocası ve mürşidi Şuca Efendi, Seyyit Sünneti Efendi mescidini genişleterek bugünkü haliyle camiyi yaptırmıştır. Cami, 1702, 1748 ve 1950 yıllarında tamir görmüştür. İbadete açıktır.

 

Türbe: Ömer Kethüda ve Ulema ile Halk tarafından 1020-1611 yılında yaptırılmıştır. Sultan Ahmed’in şehzadesi Sultan Osman zamanında Ömer Kethüda yapımına başlamış, ancak yersiz harcama ve israf bahanesiyle Nasuh Paşa tarafından idam edilince inşaat yarım kalmıştır. İki yıl sonra ulema ve halkın katkıları ile tamamlanmıştır. Türbeye doğu tarafından açılan tali kapı, Vezir Kurşuncuzade tarafından 1028-1618 yılında yaptırılmış ve harem denen bir bölüm eklenmiştir.

Kütüphane: Türbe ile aynı tarihlerde yapılmıştır. Dolayısıyla banisi de türbenin banileri olmalıdır. Günümüzde alt katı ibadethane, üst katı ise dernek odası olarak kullanılmaktadır.

Asa Suyu: Mehmet Feyzi Efendi : “Nuh Tufanı’nda Cebrail (A.S.) Kabe civarından dört avuç toprak alarak dünyanın dört ayrı yerine atmıştır. Bu yerlerden birisi de Hz. Pir civarıdır. Nitekim bölgenin taşlık yapısı Mekke kayalıklarına benzediği gibi ASA SUYUnun tat ve kokusu da ZEMZEM ile aynıdır” demiştir.

Şadırvan: Fatma Hanım tarafından 1318-1900 yılında yaptırılmıştır. 1318 yılının Recep ayının ilk gününde yaptırıldığı rivayet edilmektedir

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Kastamonu Tarihi Evleri ve Konakları

Şehrin bir diğer simgesi olan Kastamonu Tarihi Evleri ve Konakları, sivil mimarlık örneklerinden. Bu kültür varlıklarının 350 tanesi bir asrı aşan ömre sahip.

Şehir merkezinde bulunan konakların her biri ön cephelerinde farklı bir mimari ve estetik anlayışı içerdiği için ülkemizdeki diğer tarihi konaklardan ayrılıyor.

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Evkaya Mezarları

Kastamonu’daki en eski kaya mezarı olan Evkaya, şehir merkezinde bulunuyor. Mezarların MÖ 7. yüzyılın başlarında Frig kültür etkisi altında yapılmış olduğu düşünülüyor.

Kaya mezarından ziyade açık hava kutsal tapınma alanı olarak kullanıldığına inanılan alanda üçü anıtsal toplam 8 adet kaya mezarı bulunuyor.

Bu alana ismini vermiş olan Evkaya Mezarı ise sütunlu ön cephesi ve alınlığındaki Potnea Theron – Hayvanlar Hakimesi Tanrıça betimlemesi ile büyük ilgi çekiyor.

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı

Şerife Bacı, 1921 yılının aralık ayında sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile kışla önünde mermileri ve çocuğunu korurken donarak şehit olan yüce bir insan.

Kurtuluş Savaşı sırasında İnebolu’dan Kastamonu’ya cephane taşıyan kahraman Türk kadınını temsil eden Şerife Bacı anısına yaptırılmış olan Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı Cumhuriyet Meydanı’nda bulunuyor.

Kastamonu Türk Kadınları Anıtı olarak da bilinen anıt milli mücadelede kadınların oynamış olduğu önemli rolü gözler önüne sermesi açısından büyük bir öneme sahip.

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Kastamonu’ndaki Müzeler

Kastamonu Arkeoloji Müzesi

Şehirdeki en güzel müzelerden birisi olan Kastamonu Arkeoloji Müzesi’nde Hitit, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait tarihi eserler sergileniyor.

Ayrıca Candaroğulları Beyliği ve Osmanlı dönemine ait eserleri de bünyesinde barındıran müzenin planı Osmanlı mimarisinin önemli isimlerinden Mimar Kemalettin Bey tarafından çizilmiş.

Atatürk’ün Şapka Devrimi’ni açıkladığı yer olarak da bilinen müzeyi haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

 

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Kastamonu Kent Tarihi Müzesi

Türkiye’de açılan ilk Kent Tarihi Müzesi olan Kastamonu Kent Tarihi Müzesi 29 Ekim 2002 tarihinde açılmış.

Şehrin merkezinde bulunan müzede Kastamonu’nun tarihi ve kültürel özelliklerini anlatan fotoğraflar ve eserler sergileniyor.

Kastamonu Kent Tarihi Müzesi’nde Sana-i Nefise (Sanat Mektebi) okulunda yapılan Anadolu’nun ilk el yapımı konsol piyanosu ve 1907 senesinde dokunmuş olan 40 metrekarelik halı gibi önemli eserler bulunuyor.

Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi

1997 yılında Etnografya Müzesi’ne dönüştürülen konak, Mir Liva olarak görev yapan Sadık Paşa tarafından yaptırılmış.

4 katlı konak Osmanlı sivil mimarisinin çok güzel bir örneği.

Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi’nde Kastamonu’ya ait fotoğraflar, Kastamonu el zanaatlarını yansıtan ahşap el oymacılığı eserleri sergileniyor.

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Ilgaz Dağı Milli Parkı ve Kayak Merkezi

Ilgaz Anadolu’nun sen yüce bir dağısın” isimli çocuk şarkısından dolayı hepimizin bildiği Ilgaz Dağı, 1976 yılında milli park olarak ilan edilmiş.

Şehrin sembolü olan Ilgaz Dağı bünyesinde çok sayıda bitki ve hayvan türünü barındırıyor. Sayısı üç yüzü aşan bitki çeşidinin altmış beş tanesi endemik yani sadece Ilgaz’da yetişiyor.

Bu sebeple çok büyük önem taşıyan Ilgaz Dağı ayrıca kayak merkezi olarak da kullanılıyor. Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi’nde bulunan 800 metre uzunluğundaki kayak pisti ve 1500 metre uzunluğundaki iki adet telesiyej ve teleksi tesisi ile burası kış turizmi için adeta bir cennet.

Ilgaz Gezi Yazımız burada

Nasrullah Cami, Merkez

2. Beyazıd döneminde, 1506’da Nasrullah Kadı tarafından yaptırılmış olan, köprü ve şadırvan içinde su havuzları olan, 9 kubbeli cami, Kastamonu’nun en büyük camisi. Cami, Kastamonulu ünlü hattat Ahmet Şevket Efendi tarafından yapılmış hat ve süslemeleri bakımından önemli. Mehmet Akif Ersoy da Milli Mücadele yıllarında bu camiye gelip vaaz vermiş ve halka cesaret aşılamış. Ayrıca caminin şadırvanı hakkında bir de halk efsanesi var. Rivayete göre, bu şadırvandan bir kez su içen kişi ya hayatı boyunca Kastamonu’ya 7 kez geliyor, hiç olmadı Kastamonu’ya yerleşiyormuş.

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Yakupağa Kulliyesi

1547’de Kanuni Sultan Süleyman’ın Kilerci başısı Yakup Ağa tarafından inşa ettirilmiş, cami, medrese, sıbyan mektebi ve aşevinden oluşan bir yapı. Burada yapılacak en güzel şey, külliye içindeki helva evinde, Kastamonu çekme helvasının nasıl yapıldığını izlemek ve tepsiden helva yemek.

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Kurşunlu Han

Candaroğulları Beyliği’nin hükümdarı ve Fatih Sultan Mehmet’in dayısı Kemalettin İsmail Bey tarafından 1443-1461 yılları arasında yaptırılmış. Yapıldığı dönemde, Kastamonu’nun en büyük ticaret merkezi olan han, şu anda otel olarak hizmet veriyor.

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Mahmut Bey Cami

Merkeze 18 kilometre mesafede, Daday ilçesi yolu üstünde kalan Kasaba Köyü’ndeki Mahmut Bey Cami, mutlaka görün diyeceğimiz ahşap bir cami. Kendisi aynı zamanda, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. 1366’da, Candaroğulları Beyliği hükümdarı Emir Mahmut Bey tarafından yaptırılan cami, ahşap çatısı ile dikkat çekiyor. Bindirme tekniğinde yapılmış ve hiç metal çivi ve metal konstrüksiyon kullanılmadan yapılmış olan cami, Türkiye’de bu türün ender örneklerden biri. Caminin, Ankaralı Nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından yapılmış olan kapısı da oldukça ihtişamlıdır.

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

 

Pompeipolis Antik Kenti Taşköprü

Taşköprü İlçe merkezinde bulunan antik kent M.Ö. 64 yılında Romalılar tarafından Paphlagonia (Paflagonya) Eyalet Merkezi olarak kurulmuştur. Kapalı höyük durumundaki antik yerleşimden çıkan mimari parçaların bir bölümü Taşköprü İlçesinde, arkeolojik kazılarda çıkan eserler ve mozaikler Kastamonu Arkeoloji Müzesinde görülebilmektedir. Kaynakça: Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Kastamonu Rehberi. (2015)

Uzmanlar ve arkeologlar tarafından Efes Antik Kenti ve Gaziantep Zeugma’nın bir benzeri olarak nitelendirilen Pompeiopolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları halen devam etmektedir. Yapılan çalışmalarda Roma dönemine kadar inilmiş ve en eski tarihi kalıntılara ulaşılmıştır.

Pompeiopolis , Taşköprü’nün kuzeyinde, Kastamonu’nun 45 km. kuzeyinde yer almaktadır. Zımbıllı tepesi, iki tepeden daha yüksek olanı akropol olarak kullanılmış ve iki tepenin etrafındaki düz alan Pompeiopolis’in yerleşim alanını oluşturmaktadır. Pompeiopolis’in sınırları kuzeyde Küre dağının güney yamaçlarına güneyde Ilgaz dağının kuzey tarafına, doğuda Halys ırmağına ve Osmancık civarına ve son olarak batıda aynı zamanda Amosttris’inde sınırı olan Pınarbaşı vadisine kadar uzanmaktadır.
Pompeiopolis M.Ö. 65/64 yıllarında Pompeius tarafından Amnias vadisinin doğu-batı yolu geçişi üzerinde Bithynia-Pontus’un iki vilayetinde bir şehir eyaleti olarak kurulmuştur.

Kentin adı, Pompeus’dan türetilmiş olan Pompeiopolis olarak adlandırılmış ve bu isim, “Pompeius’un Şehri” anlamına gelmektedir.

Bölge M.Ö 6-5 yıllarında Paphlagonia’nın son kralı olan Deiotanos Philadephos’un ölümünden sonra Galatio’nun Roma eyaletine bağlanmıştır. Bu dönemde, Pompeiopolis bir Roma şehri olarak gelişmiştir. Diğer yandan, Paphlagania’nın Eparkhies’indeki şehirler birlik kurmuşlar ve Pompeiopolis’i de toplanma yeri olarak seçmişlerdir. Büyük olasılıkla bu dönemde toplanma yeri olmasına bağlı olarak, Pompeiopolis Antoninus Pius’tan Gallienus’a kadar Paphlagonia’nın başkenti olmuştur.

Kent, M.S. 2.yüzyılın ikinci yarısında, Claudius Sevenis tarafından yönetilmiştir. Pompeiopolis Marcus Aurelius ve Lucius Verus döneminde kısa bir süre için Sebaste olarak anılmıştır. Paphlagonia’nın Başkenti Sebaste’ye ait basılan sikkeler sadece bu iki imparator döneminde görülmektedir.

Pompeiopolis, M.S. 6.yüzyılın ortalarında bir piskoposluk merkezi olarak önem kazanmıştır. Antik kent ve civarında herhangi bir kalıntı yoktur. Kastamonu müzesi tarafından yapılan arkeolojik kazılarda çok sayıda çok iyi durumda mozaik döşemeler ortaya çıkmıştır. Taşköprü’ye adını veren köprü de bir Roma dönemi eseri olup, 150 m. uzunluğunda ve beş gözlüdür. Taşköprü’nün yakın çevresinde, birkaç kaya mezarı bulunmaktadır. Ayrıca bir çok türbe, höyük ve Amnias vadisinde Pompeiopolis’in köylerine ait olduğu sanılan eski kalıntılar bulunmaktadır. Kasabanın kuzeybatısında, Bademci Köyü’nün yakınında ön yüzü sütunsuz, 2 aslan kabartmalı bir kaya mezarı bulunmaktadır. Kara Dere Vadisinde de, Kalekapı denilen kaya mezarı vardır. Ön yüzü kabartma işlemeli, 2 sütunludur. Kabartmalarda aslan, boğa, kartal tasvirleri bulunmaktadır. Mezarın İÖ.7.yüzyıl, kabarmaların ise İÖ.4.yüzyıl yapıtı olduğu sanılmaktadır.

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

 

  • Taşköprü

Kastamonu’ya kadar gidilir de tarihi Taşköprü’yü görmemek olur mu, tabi olmaz. Antik Roma döneminden günümüze kalmış yaşayan tarih olan Taşköprü görmeniz gereken bir diğer güzellik. Ayrıca aynı ilçede bulunan birçok uygarlık ve beylikten kalan tarihi eserleri burada görmeniz de mümkün.

Taşköprü Gezi Yazımız burada...

İstiklal yolu

Bahar aylarında meyve ağaçları ve çiçek bahçeleriyle bezenen İstiklal Yolu, belki de şimdiye kadar görüp görebileceğiniz en güzel manzaralara ev sahipliği yapıyor. Tarihi dokuyu iliklerinize kadar hissedeceğiniz bu yürüyüş parkurunun Kurtuluş Savaşı açısından da bir hayli önem taşıdığını söyleyebiliriz. Öyle ki, takalarla İnebolu’ya ulaştırılan cephaneler, bu yol üzerinden Anadolu’nun her yanına dağıtılıyormuş. 1800’lü yıllarda mahkumların kazma kürekle çalışarak oluşturdukları İstiklal Yolu, İnebolu’dan başlıyor, Kastamonu’dan Çankırı’ya dek uzanıyor ve Ankara’da son buluyordu.

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

İnebolu Gezi Yazımız burada

 

ABDURRAHMAN PAŞA CAMİİ

Cami ilçenin merkezinde, Hanönü meydanında Öğretmenevi karşısındadır.

1584 yılında Sultan III Murat döneminde Maraşlı Abdurrahman Paşa tarafından inşa edilmiştir. Maraşlı Abdurrahman Paşa’nın bölgede uzun yıllar görev yapmış, önemli bir devlet adamı olduğu tahmin edilmektedir. Çevreye hakim bir konumdadır. Tosya ilçesinin görüntüsü ile bütünleşen abidevi bir yapıdır. Her taraftan rahatlıkla görülebilir. Mimar Sinan döneminin, merkezi planlı camileri arasında yer alır.

Yapının duvarları kesme taş ve tuğla ile örülmüştür. Üstü dört yarım kubbe ile örtülüdür. Kubbelerde ağızları deliklerle belirlenebilen yerleştirilmiş ufak küpler vasıtası ile akustik ses düzeni sağlanmıştır. Mihrabın sağ ve sol tarafındaki pencere kenarlarına kaideler arasına yerleştirilmiş, dört tane dönen mermer sütun bulunur. Bu sütunların görevi: caminin herhangi bir bölümünde bir hasar veya göçme olduğunda, terazi vasfıyla sıkışmaları ve dönme özelliklerini kaybetmeleridir. Camiye, kuzey ve batı cephesindeki iki kapıdan girilir.

Cümle kapısı üzerinde inşa kitabesi vardır. Caminin güney doğu bölümünde, Belediye hamamına bakan bir duvar vardır. Bu duvar, üzerindeki dolgu zeminine rağmen, aksi istikamette eğimli, yani dışa eğimli, adeta yer çekimine karşı koyarcasına inşa edilmiştir.

İnşa tarihinden bu yana da herhangi bir kayma veya yıkılma olmamıştır. Minare: caminin kuzeybatı köşesindedir. Sekizgen kaide üzerinde yükselir. Çokgen gövdeli, eski minare depremde yıkılınca, restorasyon sırasında yeni minare yapılmıştır. Cami, 1943 yılındaki depremde büyük zarar görmüştür. Daha sonra restore edilerek tekrar açılmıştır. Camide aynı anda 1500 kişi ibadet edebilmektedir.

Tosya Gezi Yazımız burada...

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

  • Cide

Tarihsel görünümünün yanı sıra ziyaretçilere sahip olduğu birçok koy ve plaj ile muhteşem bir tatil imkanı sunan Cide kesinlikle görmeniz gereken bir yer. Kerempe Feneri’nin gün batımı manzarası, Gideros ve Gökçekale başta olmak üzere pekçok plajı ile Cide sizi mutlu edebilir.

Gideros Koyu

Mavi ile yeşilin hakim olduğu, Cide ilçesinin önemli doğal güzelliklerinden olan Gideros Koyu kestaneden meşeye, kayından çam ağaçlarına kadar çok çeşitli ağaç türüne sahiptir. Denize dökülen kısmında sığ ve berrak su bulunmaktadır. Ağzı 130 metre uzunluğunda ve 514 metre çapındadır.

Gideros Koyu, Cide gezilecek yerler listenizde bulunması gereken destinasyonlar arasında öne çıkmaktadır.

Amasra’dan Cide’ye gelirken, Cide merkezine 11 km kala ana yoldan sapınca Gideros Koyu’na erişmek mümkündür.

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Evliyalar Şehri Kastamonu da Gezilecek Yerler

Cide Gezi Yazımız burada

 

  • Abana

Karadeniz’in gür ormanları ile masmavi denizi arasında kalmak ister misiniz? Cevabınız evetse Abana, size bu harika ortamı en güzel şekilde yaşatabilecek bir yer. Kastamonu merkeze 2 saat uzaklıkta olan Abana, hediyelik eşya çarşısı ve Toza Seyir Tepesi ile kesinlikle uğrak noktalarınızdan biri olmalı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.