enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Evlilik Nedir (İslam’da Evlenmenin Önemi ve Faziletleri Nelerdir?)

Evlilik nedir kısa ve öz? Evliliğin temel amacı nedir? Evliliğin temelinde neler var? İslam’da evlilik nedir? İslam dinine göre evlilik nasıl olmalı? Evlilik hakkında Allah ne diyor? Evlilik nedir hadis? Evlilik kuranda hangi ayette geçiyor Peygamberimiz kadınlar için ne dedi? İslam’da evlilik hakkındaki ayet ve hadisleri ve alimlerin sözlerini bu haberimizde bulacaksınız.

Evlilik Nedir (İslam’da Evlenmenin Önemi ve Faziletleri Nelerdir?)
17 Mayıs 2023 11:13 | Son Güncellenme: 17 Mayıs 2023 11:16
A+
A-

EVLİLİK HAKKINDA AYETLER

1-“İçinizden bekârları evlendirin…“(Nur 32)

وَانْكِحُوا الْأَيَامَى مِنْكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَاِمَائِكُمْ إِنْ يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

2-…Kadınlardan hoşunuza gidenlerle evlenin... ” (Nisa 3)

وَإِنْ خِفْتُمْ وَلَا تُفْسِطُوا فِي الْيَتَامَى فَانْكِحُوا مَا طَابَ لَكُمْ مِنَ النِّسَاءِ مَثْنَى وَثُلَثَ وَرُبَاعَ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا فَوَاحِدَةً أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ ذَلِكَ أَدْنَى اَلَا تَعُولُوا

3-“...Dinsiz, müşrik kadınlarla evlenmeyin…” (Bakara Suresi 221. Ayet.)

وَلَا تَنْكِحُوا الْمُشْرِكَاتِ حَتَّى يُؤْمِنَّ وَ لَاَمَةٌ مُؤْمِنَةٌ خَيْرٌ مِنْ مُشْرِكَة وَلَوْ أَعْجَبَتْكُمْ ۚ وَلَا تُنْكِحُوا الْمُشْرِكِينَ حَتَّى يُؤْمِنُوا وَلَعَبْدٌ مُؤْمِنٌ خَيْرٌ مِنْ مُشْرِك وَلَوْ أَعْجَبَكُمْ أُولَئِكَ يَدْعُونَ إِلَى النَّارِ وَاللَّهُ يَدْعُوا إِلَى الْجَنَّةِ وَالْمَغْفِرَة باذنه رورت ويُبينُ آيَاتِهِ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ

4-“…Size kitap ehli kadınlarla evlenmek helal kılındı…” (Maide Suresi-5)

الْيَوْمَ أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّبَاتُ وَطَعَامُ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ حِلٌّ لَكُمْ وَطَعَامُكُمْ حِلُّ لَهُمْ وَالْمُحْصَنَاتُ مِنَ الْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُحْصَنَاتُ منَ الَّذينَ أوتُوا الكتاب من قَبْلِكُمْ إِذًا أَتَيْتُمُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ مُحْصِنِينَ غَيْرَ مُسَافِجِينَ وَلاَ مُتَّخِذَى أَحْدَانَ وَمَنْ يَكْفُرْ بِالْإِيمَانِ فَقَدْ حَبِطَ عَمَلُهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ

Not: Bu ayette Hristiyan ve Yahudi kadınları kastediliyor.

 

EVLİLİK HAKKINDA HADİSLER:

1- “Nikâh benim sünnetimdir, kim sünnetimden yüz çevirirse benden değildir.” (M3403 Müslim, Nikâh. Müslim ve Buhari)

2- “Evlenin, çoğalın!.. Ben sizin çokluğunuzla övünürüm.” (İbni Mace nikâh)

3- “Kim fakirlik korkusuyla evlenmeyi terk ederse, bizim yolumuz üzere değildir.”

4- “Ey gençler grubu, sizden kimin evlenmeye gücü yetiyorsa evlensin çünkü evlilik gözü harama karşı iyi korur. Irz ve namusu da daha koruyucudur. Evlenmeye gücü yetmeyenleriniz ise oruç tutsun, çünkü oruç şehveti azaltır.” (Buhârî, Savm: 10; Müslim, Nikâh: 1)

5- “Dinini ve ahlakını beğendiğiniz bir kimse, kızınıza talib olursa, onunla kızınızı evlendiriniz. Böyle yapmazsanız yeryüzünde bir fitne ve büyük bir ahlakî bozulma meydana gelecektir. (İbn Mâce, Nikâh: 46; Buhârî, Nikâh: 16)

6- Kim Allah için evlenir, Allah için evlendirirse Allah’ın dostluğunu kazanır.

7- İnsan öldüğünde ameli kesilir, ancak üç amel hariç; 1- Sadaka-1 cariye (cami yaptırması, çeşme vs.) 2- İlim 3- Salih evlat.

8- Kim evlenirse, dininin yarısını korumuş olur, diğer yarısı için de Allah’tan korksun.(Heysemi, Mecme’u’z Zevaid, No: 7310; Aclûnî, Keşfu’l-Hafa, 2/239)

9- Dört şey peygamberin âdeti, yoludur; 1- Güzel koku 2- Misvak 3- Kına 4- Evlenmek (et-Tergib ve’t-Terhib c. 3, s. 40)

10- Dünya, gelip-geçicidir, boştur. En faydalanılacak şey, saliha kadındır.

11- Üç kişiye Allah’ın yardımı haktır. 1- Cihat edene. 2- Köleye. 3- Evlenmek isteyene.

12- Bir kadına 4 şey için nikâh yapılır. 1- Malı için. 2- Soyu için. 3- Güzelliği için. 4- Dini için. Sen dini güzel olanı seç ki, evin bereketlensin. (Buhari 5183, Müslim 1466/53, Ebu Davud 2047)

13- Kim bir kadınla güzelliği için evlenirse, güzelliği onu helak eder. Kim malı için evlenirse, malı onu helak eder.

14- Sevimli çocuk doğuran kadınla evlenin, ben sizin çokluğunuzla övünürüm.

15- Sizin şerlileriniz, bekârlarınızdır.

16- Evlinin kıldığı 2 rekât namaz, bekârın 70 rekâtından hayırlıdır.

17- Rızkı, evlenerek arayın.

18- Bir kimse peygamberimize geldi, fakirlikten şikayet etti; peygamberimiz ona: “Evlen!” dedi.

19- Peygamberimiz, “Kadınlarla evlenin. Onlar mal ve zenginlikle gelirler.” buyurdu.

20- Sizden biri evlenirse, şeytan feryat eder; “Eyvah bu kişi dininin üçte birini kurtardı.” der

21- Kime 4 şey verilse, ona dünya ahiret iyilikleri verilmiş olur. 1- Şükredici kalp. 2- Zikreden kalp. 3- Sabreden beden. 4- Saliha (iyi huylu) hanım.

EVLİLİK HAKKINDA ALİMLERİN SÖZLERİ:

1- İbn Abbas RA; “Kişinin ibadeti ancak evlenmekle tamamlanır.”

2- Abdullah b Mesud: “Allah huzuruna bekâr varmamak için 10 gün ömrüm olsa bile evlenirim.”

3- Hz. Ali: “Zenginlik 2 şeydedir. 1- Evlenmekte. (Nur 32)

وَأَنْكِحُوا الْأَيَامَى مِنْكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَإِمَائِكُمْ اِنْ يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

Eğer bunlar fakir iseler, Allah kendi lütfu ile onları zenginleştirir.

2- Boşanmak Allah’ın sevmediği bir hediyedir. Karı- koca birbiriyle geçinemiyor fakat ekonomik yönden peri- şan olunacağı düşünülerek bu nikâh akdini sürdüremiyorsa (Cenab-ı Allah onları mağdur etmeyeceğini bildiriyor) helaldir.

Nisa 130
وَإِنْ يَتَفَرَّقَا يُغْنِ اللَّهُ كُلَّا مِنْ سَعَتِهِ وَكَانَ اللهُ واسعا حكيما

“Eğer eşler birbirinden ayrılırsa Allah, bol nimetinden her birini zenginleştirir. (diğerine muhtaç olmaktan kurtarır) Allah’ın lütfu geniş, hikmeti büyüktür.”

4- Muaz bin Cebel’in 2 hanımı taun (veba) hastalığından vefat etti. Hastalandığı zaman “Beni evlendirin!.. Allah’ın huzuruna fakir (evlilik zenginleştirir) varmaktan utanırım.” dedi

5- Bütün peygamberler evli ve çocukları vardır. Yalnız Hz. Yahya, Hz. İsa evlenmedi. O gökten inince evlenecek. 40 sene yaşayıp vefat ettiğinde, Hz. Ebu Bekir ve Hz Ömer’in yanına defin edilecektir.
(Kızların babası Hz. Mûsa’ya) dedi ki “(bak) Bana sekiz yıl çalışmana karşılık bu iki kızımda birini sana nikâhlamak istiyorum. Eğer on yıla tamamlarsan artık o kendin- den.” (Kasas: 27)

قَالَ إِنِّي أُرِيدُ أَنْ أُنْكِحَكَ إِحْدَى ابْنَتَى هَاتَيْنِ عَلَى أَنْ تَأجُرَني ثَمَانِيَ حِجَجٍ فَإِنْ أَتْمَمْتَ عَشْرًا فَمِنْ عِنْدِكَ وَمَا أُرِيدُ اَنْ اَشُقَ عَلَيْكَ سَتَجِدُنِي إِنْ شَاءَ اللهُ مِنَ الصَّالِحِينَ

6- Avret yeri kalktığında, aklın üçte 2’si gider. Gazali ihyada وَمِن شَرِّ غَاسِقٍ daki  غَاسِقٍ  avret yeri demektir. Onun şerrinden Allah’a sığınılması emir ediliyor.

7- Peygamberimiz bir duasında; “Allah’ım gözümün, kulağımın, nefsimin ve menimin şerrinden Allah’a sığınırım.” buyurmuştur.

8- Hz. Ali, Rabbena Âtina’nın tefsirinde; “Dünyada iyilik ver.” Buradaki iyilik, Saliha hanım, ahretteki iyilik, huriler, ateş azabından murat, “Cadı dilli kadından beni koru.” demektir. (Nesefi)

9- Üç sahabe, Ayşe annemize peygamberimizin ibadetini sormuşlar. O da söyleyince, sahabeler kendilerinin daha çok amel yapmalarının lazım olduğunu düşünmüşler. 1. “Ben hep oruç tutacağım.” 2. “Ben geceleri hep ibadet edeceğim.” 3. “Ben hanımlarıma hiç yaklaşmayacağım.” diye yemin etmişler. Bir müddet sonra bu üç sahabenin hanımları efendimize şikâyete gelmişler. Peygamberimiz o sahabelere kızmış; “Ben sizden daha çok dindarım, takvalıyım. Bazen oruç tutar, bazen tutmam. Gece namaz kılar, bazen uyurum. Hanımlarımla da düşer kalkarım. Kim benim sünnetimden yüz çevirirse, benden değildir.”


EVLENMENİN FAYDALARI:

1- Evlat yetiştirmek. Peygamberimiz; “Evlenin çoğalın, ben sizin çokluğunuzla övünürüm.” der. İnsan ölünce amel defteri kapanır, salih evladı varsa kapanmaz. Kişinin ölen küçük çocukları kıyamette ona şefaat eder. Üftade Hz. Evlenmesi: Aziz Mahmut Hüdai’nin hocası Üftade Hz. hiç evlenmemiş. 37 yaşlarında bir sarhoş, bir gün ona gelir ve; “Al şu parayı, babamın ruhuna oku!..” der. O büyük zat; “Sarhoş bile babasını düşünüyor!” der. “Bana da okuyan, okutan olsun.” der ve o an evlenmeye karar verir.

2- Şehveti teskin eder. Peygamberimiz sizden biri güzel bir kadını sokakta görürse, hemen hanımının yanına gitsin, ihtiyacını onda gidersin, çünkü uzuv ve azalar birdir, onda olan, onda da vardır. (Müslim)

3- İsmini ve şanını devam ettirir.

4- Amel defteri kıyamete kadar açık kalır.

5- Evlenince eş-dost akraba edinir.

 

Kaynak: Hasan Basri Hocaefendi Sohbetleri
(Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.