enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Eşsiz Bir Lezzet: Kastamonu Daday Etli Ekmek (Kastamonu etli ekmek nasıl yapılır?)

Kastamonu etli ekmeği meşhurdur ancak Kastamonu Daday Etli Ekmeği çok daha meşhurdur. Kastamonu Daday Etli Ekmeği, incecik açılan yufka içine kıyma, soğan ve çeşitli baharatlardan oluşan harcın ilave edilmesiyle ve de odun ateşinde pişirilmesiyle yapılan Kastamonu yöresenin en yaygın yiyeceklerindendir. Bu eşsiz lezzetin esas  adı ise ” Gastamonu Et ekmeği”dir.

Eşsiz Bir Lezzet: Kastamonu Daday Etli Ekmek (Kastamonu etli ekmek nasıl yapılır?)
16 Haziran 2023 14:00 | Son Güncellenme: 16 Haziran 2023 15:32
A+
A-

 Kastamonu ve ilçelerimizde tam 150 yıldır aynı tarifle hazırlanan ve coğrafi işaret belgesi ile adını tüm Türkiye ve dünyaya duyuran  Kastamonu etli ekmek, lezzetiyle ilimizin vazgeçilmez yöresel yemekleri arasında bulunuyor.

Kastamonu Etli Ekmeğinin Özellikleri Nelerdir?

37 Haber için adına değerli takipçilerimiz için Kastamonu Haber ekibimizin hazırladığı Kastamonu Daday Etli Ekmeği, incecik açılmış yufka içine kıyma, soğan ve baharatlardan oluşan harcın konulması ve odun ateşinde pişirilmesiyle yapılan kapalı pidedir.

Daday Etli Ekmeği 1950’li yıllarda köy ekmeği yapılan fırınlarda fırıncıların kıramadıkları arkadaşları ve kendileri için yaptıkları, simit hamurunun içine kıyma, baharat ve soğan karışımının konularak köy ekmeği ve simit yapılan fırınlarda pişirilip, üzerine tereyağı sürmek suretiyle hazırlamalarıyla ortaya çıkmıştır. Etli ekmeğin beğenilip herkes tarafından talep edilmesiyle birlikte 1965 yılında sadece bu ekmeği yapmak üzere ilk Daday Etli Ekmeği fırını kurulmuştur. 1960’lı yıllardan günümüze kadar çevre ilçelerden hatta illerden Daday’a Daday Etli Ekmeği yemek için gelenlerin sayısı bir hayli fazladır. Bu bağlamda Daday Etli Ekmeğinin yörenin tanıtımı ve turizm açısından gelişmesine çok büyük faydası olmuştur.

Kastamonu yaylalarında yetişen, kekikle beslenen büyük baş hayvanların etlerinden (gerdan (%10), döş (%10), kaburga (%20), but (%60)) oluşan yarım yağlı kalın kıymadan hazırlanması, özel taş fırınlarda odun ateşinde pişirilmesi, hamurunda ekşi maya kullanılması Daday Etli Ekmeğini diğerlerinden farklı kılmaktadır.

Daday Etli Ekmeği Kastamonu

Daday Etli Ekmeği Malzemeleri Nelerdir

  • 1 kg orta yağlı iki kere çekilmiş dana kıyması
  • 2 kg un
  • 2 büyük baş soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yumurta
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

 

Kastamonu Daday Etli Ekmeği Nasıl Yapılır? İşte Kolay Etli Ekmek Tarifi 

Önce ekmeğin pişirileceği sac hazırlanır. Sacın üstü silinip altıda külle kaplanarak pişecek ekmeğin yanmaması sağlanır. Etin hazırlanmasında, kıyılmış soğan, 1 yumurta, maydanoz ve baharatlar ve biraz da su ilave edilerek macun kıvamında ekmek hamuruna sürülebilecek hale getirilir. Ekmeklik un, hamur teknesinde mayasız su ve tuz ile yoğrulur ve hamur haline getirilir. Hamur yaklaşık 30 cm. çapında yuvarlak bir biçimde ve 2-3 mm. kalınlığında açılır. Açılan bu hamurun yarısının içine daha önceden hazırlanan kıyma eklenir ve diğer yarısı ile bunun üzeri kapatılır. Hazırlanan bu ekmek sac üzerinde her iki tarafı da kızarıncaya kadar pişirilir ve servise sunulur. Arzu edilirse ekmeğin yanında, üryani eriği hoşafı içilir.

KASTAMONU DADAY ETLİ EKMEĞİN TESCİL BİLGİLERİ

Tescil No: 378

Tescil Tarihi: 15.08.2018

Başvuru No: C2017/185

Başvuru Tarihi: 09.11.2017

Coğrafi İşaretin Adı: Daday Etli Ekmeği

Ürün / Ürün Grubu: Etli Ekmek / Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç işareti

Tescil Ettiren: Daday Belediyesi

Tescil Ettirenin Adresi: Belediye İş Hanı Kat:2 Daday / KASTAMONU

Coğrafi Sınır: Kastamonu ili

Kullanım Biçimi: Coğrafi işaretin adı; işletmenin menü, servis kâğıtları vb. unsurları üzerinde ayrıca işletmenin görülebilecek bir alanında veya marka ile birlikte kullanılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.