enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Enbiyâ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Enbiyâ Sûresi; Mushaftaki sıralamada yirmi birinci, iniş sırasına göre yetmiş üçüncü sûredir. İbrâhim sûresinden sonra, Mü’minûn sûresinden önce Mekke döneminde inmiştir. Abdullah b. Mes‘ûd, “Benî İsrâil (İsrâ), Kehf, Meryem, Tâhâ ve Enbiyâ sûreleri, benim Mekke’de ilk öğrendiğim güzel sûrelerdir” demiştir (Buhârî, “Tefsîr”, 21/1). Bazı müfessirler 44. âyetinin Medine döneminde nâzil olduğu kanaatindedir.

Enbiyâ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
25 Aralık 2022 06:18 | Son Güncellenme: 23 Aralık 2022 10:32
A+
A-

Enbiyâ ne demektir?

Mekke döneminde inmiştir. 112 âyettir. “Enbiyâ”, peygamberler demektir. Sûre, temel konu olarak peygamberlerden, onların tevhit davası uğrunda verdikleri mücadelelerden bahsettiği için bu adı almıştır

Enbiyâ Sûresinin Konusu

Sûrede Allah’ın birliğinin yanı sıra O’nun eş, ortak ve çocuk edinmekten münezzeh olduğu; vahiy, peygamberlik ve insanların vahiy karşısındaki tutumu, kıyamet alâmetleri, kıyamet halleri, öldükten sonra dirilme ve hesap verme gibi İslâm’ın temel inançları ele alınmakta; insanlarda ve kâinatta Allah’ın kudretini gösteren delillere, Allah’ın büyüklüğüne, kâinatın bütünlüğü ve düzeni ile Allah’ın birliği arasında bir irtibat bulunduğuna dikkat çekilmektedir.

Bu arada hayat ve ölüm konularına yer verilmekte, hiçbir insanın ebedî olarak yaşayamayacağı hatırlatılarak insanların bu gerçek ışığında davranmaları istenmektedir. Peygamberleri yalanlayan önceki kavimlerin helâk oldukları, sonrakilerin onların yurtlarını ve kalıntılarını gördükleri halde ibret almadıkları için cezaya çarptırıldıkları bildirilmekte; Hz. İbrâhim’in putperest kavmiyle olan mücadelesine, bazı peygamberlerin kıssalarından kesitlere yer verilmekte, son olarak da Hz. Muhammed aleyhisselâmın âlemlere rahmet olarak gönderilmiş bir peygamber olduğu ifade edilmekte ve davetinin esasları açıklanmaktadır.

Enbiyâ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Faydası, Gizemi ve Sırları

Enbiyâ sûresini, her kim, 70 defâ okursa, gizli korkulardan kurtulur, okumaya devam ederse, Allah-u Teâlâ, kendisine sâlih çocuk ihsân buyurur.

Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim, Enbiyâ sûresini okursa, âhirette hesabı çok kolay olur. (Kıyamet gününde) Peygamberlerle musâfaha etmiş olur.” (Beyzâvî)

Yangından veya tehlikesinden kurtulmak veya yanarak ölmemek için Enbiyâ sûresinin 69. Âyeti, zaman zaman 693 kere okunur ve
tekrarlanır.

Her kimin evladı olmuyorsa, Zekeriyyâ’nın (a.s.) çocuğu olması için yaptığı ve Enbiyâ sûresinin 89. âyetinde geçen duâya devam ederse, Allah-u Teâlâ’nın izniyle çocuğu olur inşâallah.

DÜŞÜK YAPAN KADINLAR İÇİN ENBİYA SURESİ

Düşük yapan bir kadın, bu sıkıntıdan kurtulmak isterse, Enbiyâ sûresinin 91-93. âyetlerini bir kâğıda yazıp üzerinde taşırsa, Allah’ın
(cc) izni ile isteği olur.

Maddî ve mânevî hastalıklarına şifa bulmak isteyen kişi, Hz. Eyyub’un (a.s.) hastalıkları için yaptığı duâ olan, Enbiyâ sûresinin 83. âyetine devam etmelidir.

Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Yunus Peygamber, balığın karnında iken (kurtulmayı murad etti de) Rabbine ettiği duâ şu idi “Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü mine’z zâlimîn”. Herhangi bir Müslüman, herhangi bir şey için bu sözlerle duâ ederse, muhakkak sûrette Allah onu kabul eder.” (Tirmizî)

“Hasta olan bir kimse, 40 defâ (Enbiyâ sûresinin 87. âyeti) okur da ölürse, şehîd olarak ölür. Eğer, hastalıktan kurtularak şifâ bulur, iyileşirse, günahları afvedilir.” (Hakîm)

“Size, birinizin başına dünyâ ile ilgili bir sıkıntı veya belâ geldiğinde okuyarak, bundan kurtulacağı bir şeyi haber vereyim mi? O, (Hazret-i) Yûnus’un duâsıdır. (Enbiyâ sûresinin 87. âyeti) ” (Suyûtî)

HAYIRLI BİR İŞ İÇİN OKUNUR

Enbiyâ sûresinin 87. âyeti, her ne niyet için 41 gün sabah namazından sonra 41 defâ okunmaya devam edilirse, Allah-u Teâlâ, o kimsenin isteği helâl ve hayırlı bir şey ise muradını nasîb eder.

Herhangi bir kimsenin, Allah (c.c.) katında bir isteği olursa, abdestli olarak secdeye varip 40 kere Enbiyâ sûresinin 87. âyetini okursa ne dileği varsa, kabul edilir.

BORÇTAN VE HASTALIKTAN KURTULMAK İÇİN ENBİYA SURESİ

Bir kimse bu duâyı (Enbiyâ sûresinin 87. âyeti) hapiste bulunan, esir olan, borçlu veya hastaya şifâ için okursa inşâallah muradı olur. (Okunacak miktarı: sırası ile önce 100, sonra 313, 1000, 2455 kere olmalı)

Meryem Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.