enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Emekli maaşına zam olacak mı? Emekli zammı ve maaş artışları ne kadar olacak?

2024 yılı, emekliler için önemli gelişmelere sahne olacakken, Temmuz ayında emekli ve memur emeklilerine yapılacak zam ve refah payı düzenlemeleri büyük bir merakla bekleniyor. İşte detaylar…

Emekli maaşına zam olacak mı? Emekli zammı ve maaş artışları ne kadar olacak?
17 Nisan 2024 11:45
A+
A-

Temmuz ayında emekliler için önemli gelişmeler bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 2024 emekliler yılı için taban maaş artışı, refah payı ve maaş zamları gündemde.

Taban maaşta artış olabilir. Ocak ayında 7.500 TL’den 10 bin TL’ye yükseltilen taban maaşın yeniden ele alınması ve artırılması Temmuz’da gündeme gelecek. Kök maaşı 10 bin TL’nin altında olan tüm emeklilere şu anda 10 bin TL maaş ödeniyor. Düşük maaşlardan başlayarak emeklilerin gelirinde önemli bir artış sağlanması hedefleniyor.

Ayrıca, emekliler için bir süredir uygulanan refah payı da Temmuz’da yine değerlendirilecek. Hükümet, 6 aylık enflasyon üzerine refah payı ekleyerek zam oranlarını yükseltiyor. Bu yılın Ocak ayında 6 aylık enflasyon üzerine refah payı eklenerek tüm emeklilere yüzde 49,25 oranında zam yapılmıştı. Temmuz ayı için de benzer bir senaryo gündemde.

Zam oranlarının nasıl hesaplanacağı da merak konusu. Temmuz ayı için yapılacak zam ve refah payını belirleyecek olan 6 aylık enflasyon oranı büyük bir önem taşıyor. İlk 3 aylık (Ocak, Şubat, Mart) enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 15,06 zam oluşurken, geriye 3 veri daha kaldı. 5 aylık enflasyon tahminleri yüzde 21,01-22,67 seviyelerinde bulunuyor. Maaş zamları ilk 6 aylık oran ile belirlendiği için, bu oranlar Haziran enflasyonuna göre artacak. Örneğin; ilk 6 aylık TÜFE yüzde 24 çıkarsa SSK ve Bağ-Kur’lular yüzde 24 zam alacak.

Memur emeklilerinin zam oranı da merak ediliyor. 5 aylık enflasyon tahminlerine göre memur emeklilerinin yüzde 10’luk zammı enflasyon farkıyla yüzde 15,77-17,34 seviyesini bulacak. Temmuz zammı hesaplanırken, Haziran enflasyonu da dikkate alınacak. Örneğin ilk 6 aylık TÜFE yüzde 24’e ulaşırsa, memurların ve emeklilerinin enflasyon farkı yüzde 7,83’ü, Temmuz zammı da yüzde 18,61’i bulacak.

Kaynak: yenidevir.com.tr

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.