enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Eğitimci Yazar ve Hemşehrimiz Talât Mümtaz Yaman Kimdir

Bir süre ilkokul öğretmeni olarak çalışan Mümtaz Yaman; lise öğretmenliği ve Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi müdürlüğü yaptı.

Eğitimci Yazar ve  Hemşehrimiz Talât Mümtaz Yaman Kimdir
27 Ekim 2022 09:35 | Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 10:20
A+
A-

Kastamonu Ünlüler :

1907 yılında Kastamonu’da doğdu. Babası Ali Bey, annesi ise Emine Hanımdır.
İlk ve orta öğrenimini Kastamonu’da yaparak Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesini bitirdi. Bir süre ilkokul öğretmenliğinde de bulunan Talat Mümtaz Yaman, lise öğretmenliği, Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi Müdürlüğü, Diyarbakır, Hatay ve Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerini yaptıktan sonra memuriyetten ayrılarak ticari hayata atıldı. Ticari hayatında da memuriyette olduğu gibi üstün başarı gösterdi; birçok şirket kurdu, yöneticiliğini yürüttü.

Eğitimci, yazar (D. 1907, Kastamonu – Ö. 26 Nisan 1975). İlk ve ortaöğrenimini Kastamonu’da yaparak Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesini bitirdi. Bir süre ilkokul öğretmeni olarak çalışan Mümtaz Yaman; lise öğretmenliği, Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi müdürlüğü, Diyarbakır, Hatay ve Zonguldak Millî Eğitim müdürlükleri görevlerini yaptıktan sonra memuriyetten ayrılarak ticarî hayata atıldı. Ticarî hayatında da memuriyette olduğu gibi üstün başarı gösterdi; birçok şirket kurdu, yöneticiliğini yürüttü.

Eğitimci Yazar ve Hemşehrimiz Talât Mümtaz Yaman Kimdir

Talât Mümtaz Yaman, Halk Bilgisi Derneği ve Halkevleri dönemlerinde önemli folklor derleme ve araştırmaları yaptı. “Sepetçioğlu Zeybeği”ni en iyi oynayanlardan biriydi. Ticarî hayata girdikten sonra işlerinin çokluğu sebebiyle Kastamonu kültür hayatıyla eskisi kadar ilgilenememişti. 1975’te Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesinin düzenlediği mezunlar gününde kalp krizi geçirerek vefat etti. Yaman, 27.04.1975 tarihinde ikindi namazına mütakip aile kabristanlığına defnedilmiştir.

Aliesi ve sevenleri Talât Mümtaz Yaman’ın vefatına derin üzüntü duymuşlardır. Aile 28.04.1975 tarihinde “Acı Kaybımız” başlığı ile aşağıdaki ilanı yayınlatmışlardır.
“Merhum Salbaşoğlu, Ali Çavul ve Hafız Emine Hanımefendinin oğulları, tüccar Ata Yaman’ın ağabeyi, emekli öğretmen Emine Yaman’ın eşi, Yavuz ve Yılmaz Yaman’ın babaları, Türkan ve Ayten Yaman’ın kayınpederleri, Mehmet, Elif, Zeynep, Piraye, Talât Mümtaz’ın dedeleri, Mümtaz Yaman ve Suna İlhan’ın amcaları, eski gazeteci, Kastamonu tarihi yazarı, Diyarbakır, Hatay, Zonguldak, Milli Eğitim ve Kastamonu Lisesi eski müdürleriden, iyi kapli ve faziletli insan, İstanbul tüccarlarından TALÂT MÜMTAZ YAMAN Abdurrahman Paşa Lisesi’nin doksanıncı kuruluş yıldönümü töreninde geçirdiği ani bir kalp krizi sonucu 26.04.1975 cumartesi günü vefat etmiştir. Cenazesı 27.04.1975 Pazar günü ikindi namazını takriben Kastamonu’daki aile kabristanlığına defnedilmiştir. Allah rahmet eylesin… Ailesi”

Talât Mümtaz Yaman’ın Eserleri :

Eğitimci Yazar ve Hemşehrimiz Talât Mümtaz Yaman Kimdir

Kastamonu Halk İnanmaları (1934), Kastamonulu Âşık Kemalî (1935), Kastamonu Tarihi (1935), Kastamonu’da Toplanmış Mâniler (1936). KAYNAK: Nail Tan / Talat Mümtaz Yaman (1975), Nail Tan-Özdemir Tan / Gurur Kaynağımız Kastamonulular II (2004), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

Eğitimci Yazar ve Hemşehrimiz Talât Mümtaz Yaman Kimdir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.