enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

D vitamini için doğru önerilen günlük diyet alımı nedir?

D vitamini için önerilen günlük miktarın (RDA) tahmini ne kadardır? İşte D vitamini için doğru önerilen günlük diyet alımı…

D vitamini için doğru önerilen günlük diyet alımı nedir?
19 Mayıs 2022 14:49 | Son Güncellenme: 22 Mayıs 2022 10:13
A+
A-

D vitamini hem doğuştan gelen hem de kazanılmış bağışıklıkta önemli bir rol oynar. Son zamanlarda D vitamini için önerilen günlük miktarın (RDA) tahmininde ciddi bir istatistiksel hata vardı. Tıp Enstitüsü (IOM) tarafından kullanılan verilerin yeniden analizi, ≥50 nmol / gün seviyelerine ulaşmak için 8895 IU / gün gerektiğini buldu. Nüfusun %97,5’inde serumda L. Kısa bir süre sonra ikinci bir çalışma, 75 nmol/L’ye ulaşmak için 6201 IU/gün ve 100 nmol/L seviyeleri için 9122 IU/d’ye ihtiyaç duyduklarını doğruladı.

1966’dan 2013’e kadar yayınlanan tüm çalışmaların en büyük meta-analizi, 25-hidroksivitamin D <75 nmol / L (20 ng / ml) düzeylerinin nüfusun sağlığını korumak için yetersiz olduğunu ve tüm nedenlere bağlı daha yüksek ölüm oranıyla ilişkili olduğunu gösterdi. Mortaliteyi U-şekilli bir eğri ile D vitamini seviyeleri ile ilişkilendiren eski bir teoriyi çürüterek.

Dünya nüfusunu D vitamini eksikliğinden korumak için gerekli tedbirlerin alınması çok önemlidir.

≥ 100 nmol / L serum D vitamini düzeylerinin tüm hastalıklardan (otoimmün hastalıklar, metabolik sendrom, tip 2 diyabet, kanser) ölüm oranını 1.0’a düşürdüğü gösterildiğinden, halk sağlığı yetkilileri önerilen günlük D dozunu (yani ortalama Minimum güneşe maruz kalma varsayımıyla sağlıklı popülasyonun ihtiyaçlarını karşılamak için gereken günlük alım miktarı), Endokrin Derneği Uzman Komitesi (2011) tarafından risk altındaki hastalar için iyi tolere edilen en yüksek günlük doz olarak önerilen D vitamini eksikliği (<50 nmol / L) ve şudur: <1 yaş çocuklar için 2000 IU, 1-18 yaş arası kişiler için 4000 IU ve > 18 yaş insanlar için 10000 IU.

Tabii ki, yukarıda önerilen dozlar, bireyin beslenme alışkanlıklarına, güneşe maruz kalma alışkanlıklarına ve ikamet ettiği ülkenin enlemine göre kişiselleştirilebilir. Obez, yaşlı ve koyu tenli kişilerin daha yüksek dozlara ihtiyacı olduğu bilindiği için kişinin vücut kitle indeksi, yaşı ve ten rengine göre de ayarlanabilmektedir.

Hipovitaminoz D pandemisinin nedenleri

D vitamini ihtiyacının sadece %20’si diyetle sağlanır. Kalan %80 normal olarak ultraviyole B güneş ışığının etkisi altında ciltte üretilir. Raşitizmden korunmak için günde 4000 ila 5000 IU/gün arasında tavsiye edilen 1960’ların yaygın tavsiyelerinin aksine, bugün beslenmemiz taze açık deniz balıkları (d vitamini açısından 10 kat daha zengin), taze yumurtalar ve serbest dolaşan hayvanlardan elde edilen taze süt bakımından fakirdir. Ayrıca artık çocuklar oynuyor ve insanlar içeride çalışıyor ve oynuyor, yüksek indeksli güneş kremleri ise melanomu önlemek için yaygın olarak kullanılıyor. Yunanistan gibi güneşli ülkelerde bile yüksek oranda D vitamini eksikliği var.

Ne yazık ki, tıp biliminde D vitamininin sadece raşitizmi önleyen bir vitamin olmadığını anlaması uzun zaman aldı. Bu amaçla 400-600 IU/gün yeterli olabilir. Bununla birlikte, artık D vitamininin nükleer reseptörler üzerinde bir etkisi olduğunu biliyoruz, bu da onu özellikle bağışıklık sisteminde kritik hale getiriyor. Yukarıda önerilen dozlar, neredeyse sıfır toksisite riski ile D vitamini seviyelerini 75-100 nmol/L civarında tutmak için yeterli görünmektedir. Kuşkusuz, uygun D vitamini replasman dozunu açıkça belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır, ancak dünya çapında tek tip kılavuzların yayınlanıp yayınlanmayacağı şüphelidir. Bu arada, nüfusu D vitamini eksikliğinin etkilerinden korumak için acilen harekete geçilmelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.