enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Çiğdem Nedir ve Faydaları Nelerdir (Siz Hiç Çiğdem Topladınız mı?)

Çiğdem; İlkbaharın müjdecisi olarak doğada beyaz, sarı, mor, kırmızı, turuncu renklerde açan çiğdem, bu güzel ve muhteşem görüntüleriyle doğada kendilerini sergileyen
son derece hoş kokulu bitkilerdir.

Çiğdem Nedir ve Faydaları Nelerdir (Siz Hiç Çiğdem Topladınız mı?)
24 Şubat 2024 20:10 | Son Güncellenme: 24 Şubat 2024 20:36
A+
A-

Çiğdem yiyecek nedir? Çiğdem yenir mı? Çiğdem hangi hastalığa iyi gelir Çiğdem neyi simgeler? Acı Çiğdem zehirli midir? Çiğdem tohumu ne işe yarar? Çiğdem nasıl yenilir? Çiğdem çiçeği nasıl tüketilir?

Eskiden köylere Ekim sonu itibariyle karlar yağar doldururdu. Özellikle Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat ayları çok soğuk geçerdi. Hatta bu aylarda 1.5 metre kar olurdu.

Şubat sonundan yani Cemre düşmeye başladı mı bahar geliyor demekti. Mart ayında yağan yağmur ve ara sıra açan güneşte eriyen karların altından doğru sarı sarı çiğdemler bitmeye başlardı. Çiğdemleri görüp te sevinmeyen ve onları toplamayan çocuk yoktur herhalde.. Bizde toplardık elbette. Toplar biriktirir bir şişeye koyar birazda su doldurur kolnyasını yapardık. Çok güzel kokardı ve doğaldı. Bazen kuruturduk. Çoğu zamanda oynardık severdik özellikle çiğdem toplamaya bayılırdık.

Peki siz hiç çiğdem topladınız mı?

Çiğdem aynı zamanda boya, kozmetik, ilaç ve gıda sanayisinde kullanılmaktadır.

Çiğdemin özellikle gıda ve ilaçta kullanımı çok fazladır.

ÇİĞDEMİN FAYDALARI NELERDİR?

İştahsızlık, bronşit, boğmaca, hazımsızlık, uykusuzluk, iktidarsızlık gibi rahatsızlıklarda kullanılmakta ve son zamanlarda kanser önleyici etkisi olduğu anlaşılmış olması da dikkat çekmektedir.

Çoğu insan tarafından çiğdem çiçeği faydaları ve zararları merak edilen bir konudur. Çiğdem zambakgiller ailesindendir. Bu bitkinin çiçek kısımları zehirlidir. Pembe, mor, beyaz, leylak gibi farklı çeşitleri bulunur. Çiğdem çiçeğinin tohum kısımları yuvarlaktır.

Çiğdem Nedir?

Genellikle çiğdem çiçeği sevilen çiçeklerden biridir. Kendine has bir kokusu vardır. Kendine has bir güzelliği bulunan çiğdem çiçeğinin bunun yanında pek çok faydası da bulunur. Çiğdem çiçeğinin eşsiz bir kokusu ve güzelliği vardır. Bu bitkinin insan sağlığına da pek çok faydası bulunur.

Çiğdem Ne İşe Yarar?

Çiğdem çiçeği pek çok faydası bulunan bir bitkidir. Ayrıca, çiğdem çiçeği faydaları ve zararları da merak edilen bir konudur. Çiğdem çiçeğinin idrar söktürme ve kabızlık sorunlarını giderme özelliği bulunur. Bunun yanında terletme özelliği de vardır. Gut hastalığında meydana gelen ağrıların giderilmesini sağlar. Bunun dışında çeşitli ağrıların giderilmesine de yardımcı olur.

Çiğdemin Çeşitleri ve Çiğdem Nerelerde Yetişir?

Çiğdemin sarı ve mavi gibi farklı renklere sahip olanları vardır. Bu bitki genelde sonbahar ile ilkbaharda çiçek açma özelliğine sahiptir. Akşam saatlerinde kapanır. Gündüz ise tekrardan açılır. Bu bitkilerin bakıma ihtiyacı yoktur. Çiğdem Türkiye’de en fazla Karadeniz bölgesinde yetişir. Kalkerli toprak yapısı nedeniyle Akdeniz’de de yetişebilir. Çiğdem dünyada ise Alp dağlarında ve açık alanlarda bulunabilir.

Bu kapsamda; çiğdem faydaları ve zararları insanlar tarafından her zaman merak edilip araştırılan bir konuların başında gelir.

Çiğdem’in Özellikleri Nelerdir?

Çiğdem; motsu yapılı ve küçük çiçekli bir bitkidir. Çok yıllık asırlık bitkiler arasında yerini alır. Güney Avrupa, Akdeniz, Alpler gibi çeşitli coğrafyalarda yetişebilir. Çiğdem çiçekleri kötü havalarda kapanma özelliğine sahiptir. Bu çiçeklerin uzun çiçek tüpleri bulunur. Bu çiçekler yaklaşık 25 cm kadar uzayabilir.

Çiğdem Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır?

İnsan sağlığına çiğdem çiçeği çayı oldukça faydalıdır. Çiğdem çiçeği çayı, bitkinin çiçek kısımları kurutularak sonrasında demleme yöntemi ile yapılır.

Çiğdem Çayı Faydaları Nelerdir?

Çiğdem çayı bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bu sayede kabızlık problemlerinin giderilmesini de sağlar. İdrar söktürme özelliği vardır. Kişileri terletir. Bu sayede vücuttan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur.

Çiğdemin kök kısmı soyularak yenebilir. Çiğdem köklerinin çiçek açmadan toplanması son derece önemlidir. Çiçek açtıktan sonra bu bitkinin kök kısmının faydaları kaybolur.

Çiğdem kökünün insan sağlığına pek çok faydası olduğu rivayet edilir.

Çiğdem Reçeli Nasıl Yapılır?

Genel kapsamda çiğdem reçeli güzel tadının yanında son derece faydalı olması nedeniyle de tüketilen bir besindir. Çiğdemden reçel yapmak için öncelikle tohumlarının çıkarılması gerekir. İki su bardağı çiğdem çiçeğine iki yemek kaşığı toz şeker ilave edilir ve kaynatılır. Kaynadıktan sonra limon suyu ilave edilir.

Çiğdem Reçeli Faydaları Nelerdir?

Çiğdem çiçeği reçeli kabızlık sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. Terletme özelliği bulunur. Özellikle gut hastalığı gibi sorunlarda ağrıların giderilmesinde etkilidir.

Çiğdem çiçeği yağı iç organlardaki ağrıların giderilmesine yardımcı olur. Kabızlık sorunlarının giderilmesini sağlar. Doğal bir ağrı kesici olma özelliğine sahiptir. Zehirli bir yapısı vardır. Bu nedenle bilinçsiz bir şekilde tüketilmemelidir.

* Romatizmal hastalıklarda tedavi amaçlı kullanılabilir.

* Kabızlık sorununun giderir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.