enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Cideli Mahmut Çavuş

İngiliz ve Fransız donanması, irili ufaklı 407 parça gemi ile Çanakkale boğazına 18 Mart 1915 günü sabah 08:30’da girmeye başladılar. Bir gün önce de mayın tarama filolarından aldıkları raporlara göre boğaz suları mayınlardan temizlenmişti. Ama bir şeyi unutmuşlardı… O da Türk’ün “Vatan sevgisi imandandır” inancı idi.

Cideli Mahmut Çavuş
28 Mart 2021 20:17 | Son Güncellenme: 28 Mart 2021 20:27
A+
A-

Nusret mayın gemisi, gece sabaha kadar, karanlık koya modası geçmiş ve elinde kalabilen son 26 mayını sessizce dökü vermişti… Modern zırhlılarını kaybettiler!

Her zaman mayınlar, Çanakkale boğazına, akıntıya dik istikamette döşendi halde, bu sefer akıntıya paralel bir hat meydana getirilmişti. İşte bu sistem batı kuvvetlerini hezimete uğratmaya yetti. Birbiri ardına en modern zırhlılarını kaybetmeye başladılar. Seddülbahir ve Kilitbahir Tabyaları’nda ki eski model Toplarımız, bu mağrurları birer birer boğazın dibine göndermişti. Tapyalardan birinde ise top başındaki Cideli Mahmut Çavuş, attığı tek gülle ile Fransız Bouvet zırhlısını vurmuştu. Akabinde aynı tapeye düşen bir mermi, Mahmut çavuşun iki ayağını birden kopardı. Çok kan kaybediyordu. Hemen geriye, ilk yardım yerine çekerlerken, Tabyadan bir nefer “Keferenin gemisi batıyor” diye bağırınca, Mahmut Çavuş kendisine taşıtan kumandana döndü kumandanına döndü ve “Allah için beni yukarı çıkartın” diye yalvardı. Durumu çok ağırdı son arzusunu yaptılar. Sanki Mahmut Çavuş yaralı değil gibi tatlı tatlı tebessüm ederek Bouvet’nin batışını seyretti ve Kelime i şahadet getirerek orada ruhunu teslim etti. Kaptan Rageut ve gemiden kaçamayan 639 kişilik mürettebatı boğuldular.

Cideli Mahmut Çavuş

Cideli Mahmut Çavuş

“Çanakkale Geçilmez” kitabının yazarı Alan Moorehead olayı şöyle anlatıyor: “Saat 14:35’te Suffren’in az gerisindeki Bouvet müthiş bir patlamayla sarsıldı. Güverteden göğe yoğun bir duman yükseldi. Gittikçe hızlanarak yan yattı yana yattı, devrilip gözden kayboldu. Olayı görenlerden birinin ifadesine göre; bir tabak, suda nasıl kaybolup giderse oda öylece kayıp gitti.”

Cideli Mahmud’un yanı sıra toplamda Cide doğumlu 399 vatan evladını Çanakkale Savaşı’nda şehit verdik. Ruhları şad olsun.

Yorumlar
  1. Muammer Özcan dedi ki:

    Allah rahmet eylesin Çanakkale geçilmez dedirtenlerden Allah razı olsun