enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Beş Vakit Namaz Kimden Nasıl Kaldı (Namazla İlgili Ayet ve Hadisler)

Kur’an’da Hz. Muhammed’den (s.a.s.) önceki peygamberlerin de namaz ibadetiyle mükellef kılındıkları belirtilmektedir. Bazı Ayet-i kerimelerde, namaz ibadetinin sadece Hz. Muhammed (s.a.s.) ümmetine has olmayıp, önceki ümmetlerde de var olduğu anlaşılmaktadır. Yine aynı şekilde, önceki ümmetlerin namazlarında da kıyam, rükû ve secde gibi temel rükûnların var olduğu bildirilmekle birlikte, namazın kılınışına dair detaylı açıklamalar mevcut değildir.

Beş Vakit Namaz Kimden Nasıl Kaldı (Namazla İlgili Ayet ve Hadisler)
A+
A-

Neden 5 Vakit Namaz Kılarız? Namaz kılmayı kimden öğrendik? Peygamber efendimiz kimin arkasında namaz kıldı? İslam’da ilk namaz kılan kişi kimdir? İlk namaz kılan Peygamber hangisidir? Dünyada ilk namazı kim kıldı? 5 Vakit Namazın tarihçesi,

BEŞ VAKİT NAMAZ KİMLERDEN KALDI

Tüm sünnetler peygamberimizden kalmıştır.

1- SABAH NAMAZI KİMDEN KALDI? İlk insan Hz. Adem topraktan yaratıldı. Cuma günü cennete girdi. Sol kaburga kemiğinden Hz. Havva annemiz yaratıldı. Ona yaklaşmak istedi Cebrail nikâh kıydı, mehir olarak Peygamberimize üç salâvat getirdi. Daha sonra yasak meyveden yediler, cennetten eşi havva ile dünya üzerinde ayrı yerlere, (rivayettir ki, Cidde ve Hindistan civarına) indirildiler. Hz. Adem babamız 300 sene ağladı, bir gün semada “La İla he İllallah, Muhammedür Rasulullah” yazısını gördü. “Ya Rabbi, Muhammed hürmetine beni affet!” dedi, affedildi. Şükür için sabah namazı vaktinde 2 rekât namaz kıldı. Böylece sabah namazının farzı Hz. Adem’den kaldı.

2- ÖĞLE NAMAZI KİMDEN KALDI? Hz. İbrahim Nemrut tarafından ateşe atıldı. Cenabı Hak, Enbiya Süresi 69. ayette anlatıldığı gibi Hz. İbrahim’e yardım etti. Orayı güllük gülistanlık yaptı. Urfa’da tüm ateşler söndü, yemek pişiremediler. İnsanlar ateş sönünce çiğ etlere baharat katarak yiyecek yaptılar. Bugünkü çiğ köfte, oradan kaldı. Hz İbrahim, şükür için öğle vakti 4 rekât namaz kıldı. Böylece öğle namazının farzı Hz. İbrahim’den kaldı. Allah Nemrut’a sivrisinekleri gönderdi. Bir tanesi burnundan girdi, Nemrut ne kadar zulüm ettiyse, sivrisinek de ona o kadar zarar verdi. Sinek beynine yerleşti. Zaman zaman beyninde kaşınmaya sebep oluyordu. Kaşınmayı gidermek için Nemrut tokmakçı tuttu, onlar da vura- vura beynini dağıttılar. Böylece Nemrut helak oldu.

3- İKİNDİ NAMAZI KİMDEN KALDI? Hz. Yunus’un kavmine azap gelince, o da Rabbine haber vermeden izinsiz olarak gemiye kaçtı. Yelkenli gemi denizde durdu. O zamanın âdetine göre gemi durunca kura çekilir, çıkan kişi denize atılırdı Kura Hz. Yunus’a çıktı, denize atıldı. Balık, Yunus Peygamber’i yuttu, o da devamlı

لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ (La İlahe İlla Ente Sübhaneke İnni Küntü Minazzalimin) duasını okudu. Balık onu sahile attı, zayıflamıştı. Cenab- ı Hak kabak türünden bir ağacı bitirdi (yeşertti), ondan yedi ve kendisine geldi. Şükür için ikindi vakti 4 rekât namaz kıldı. Böylece ikindi namazının farzı HZ. YUNUS’tan kaldı. Peygamberimiz: Saffat Suresi 143-144. ayette de anlatıldığı gibi; “Yunus Peygamber, balığın karnında o duayı okumasaydı, kıyamete kadar balığın karnında kalırdı.” buyurmuştur.

4- AKŞAM NAMAZI KİMDEN KALDI? Hz. İsa ve annesi Meryem’i Hristi- yanlar İlah edindiler. Hz. İsa buna çok üzüldü, akşam vakti 3 rekât namaz kıldı; 1. Rekâtı kendisinin İlah olma- dığı için, 2. Rekâtı Annesinin İlah olmadığı için, 3. Rekâtı Allah’a kul olduğu için kıldı. Böylece akşam na- mazı Hz. İsa’dan kaldı.

5-YATSI NAMAZI KİMDEN KALDI? Hz. Musa Firavun ile yıllarca müca- dele etti. En sonunda Cenabı Hak Hz. Musa’dan hicret etmesini istedi. Hz. Musa bir gün kendisine inananlarla birlikte Kızıl Deniz’e geldiler ve arkadaşlarıyla birlikte Allah’ın bir mucizesi olarak denizden yürüyerek geçtiler. Firavun da askerleri ile birlikte takip ederken hepsi bo- ğuldular Hz. Musa Firavun ve askerlerinden kurtulunca şükür için 4 rekât namaz kıldı. Böylece yatsı namazının farzı Hz. Musa’dan kaldı.

6- VİTİR NAMAZI KİMDEN KALDI? Peygamberimiz Miraç’ta ümmeti için 4 rekât namaza niyet etti 3. rekâtta birden gözüne cehennem ilişti “Allah-u Ekber…” dedi, kunut dualarını okudu, 3. rekâtta namazı tamamladı. Her gün yatsı nama- zından sonra kıldığımız vitir namazı Hz. Peygamberi- mizden kalmıştır. 1. rekât A’la Suresi’ni, 2. rekât Kafirun Suresi’ni, 3. rekât ta İhlas Suresi’ni okumak güzel olur.

Peygamberimizin vefatından önce son sözü; “Namaza dikkat edin!” oldu ve üç kere tekrarladı. Hemen arkasından Kelime-i Şehadet getirdi ve vefat etti. Mezhebimizin imamı İmam-ı Azam, bir cenazeyi kabre koydu. Cenaze kıbleden ters döndü. 7 kere çevirdi, yine ters döndü. Bunun üzerine bir ses işitti; “Ey imam boşuna uğraşma!.. O dünyada iken kıblemize hiç dönmedi, şimdi de dönemez!..

NAMAZLA İLGİLİ AYETLER HANGİLERİDİR?

الَّذِينَ هُمْ فِي صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ

1-“Namazda huşulu olanlar kurtuldu. Onlar namazların da huşu içindedirler.”(Müminun 2)

2- فَإِذَا قَضَيْتُمُ الصَّلوةَ فَاذْكُرُوا اللَّهَ قِيَامًا وَقُعُودًا وَعَلَى وبِكُمْ فَإِذَا اطْمَا نَنْتُمْ فَأَقِيمُوا الصَّلوةَ إِنَّ الصَّلَوَة
كَانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ كِتَابًا مَوْقُوتا

“…Namaz müminler üzerine vakitleri belirlenmiş far olmuştur.” (Nisa 103)

3-
وَقِيمُوا الصَّلوةَ وَأتُوا الزَّكَوةَ وَارْكَعُوا مَعَ الرَّاكِعِينَ
“Namaz kılın, zekât verin.” (Kur’an’da 37 yerde geçi yor.) (Bakara 43)

4- ثل ما أوحى إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلوةَ نَّ الصَّلوةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ وَلَذِكْرُ اللَّهِ

أَكْبَرُ وَ اللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ “…Namaz insanları tüm kötülüklerden alıkoyar…(Ankebut 45)

مُنِيبِينَ إِلَيْهِ وَاتَّقُوهُ وَأَقِيمُوا الصَّلوةَ وَلَا تَكُونُوا مِنَ الْمُشْرِكِينَ

“…Namaz kılın, müşriklerden olmayın.” (Rum31) وَالَّذِينَ هُمْ عَلَى صَلَوَاتِهِمْ يُحَافِظُونَ

6-  أولَئِكَ هُمُ الْوَارِثُونَ “Onlar namaza devam ederler, Firdevs cennetine varis olurlar.” (Müminün 9-10)

7-  عَنِ الْمُجْرِمِينَ مَا سَلَكَكُمْ فِي سَفَرَ قَالُوا لَمْ نَكَ مِنَ الْمُصَلِّينَ

“Cehennemliklere sorulacak; Sizi buraya sokan nedir? Diyecekler ki; Namaz kılmıyorduk…” (Müddessir 41-43)

NAMAZLA İLGİLİ HADİSLER NELERDİR?

1- “Evlerinizi namazla, Kur’an okumakla nurlandırın.” (Ramuz el-Ehadis: 196/2)

2- “Kişi için küfür ile şirk arasında sadece namazı terk etme vardır.” (Müslim, Îmân 134)

3- “Bizimle kâfir arasında ayırıcı fark, namazdır. Kim terk ederse, önemsemeyerek hafife alırsa, küfre girer.” (Tirmizî, İman 9)

4- Peygamberimizin en son sözü; “Namaza devam edin, namaza devam edin…”

5- “Kıyamette kişinin ilk suali namazdan olacaktır. Namaz iyi netice verirse kurtulur, namaz hesabı bozuk olursa diğer amelleri de bozuk olacaktır.” (Tirmizî, Mevâkît 188; bk. Ebû Dâvûd, Salât 149)

6- “Çocuklarınız 7 yaşına gelince namazı emredin,”

7- “Bana (dünyanızdan) koku ve kadın sevdirildi. (Sünen-i Ebu Davûd, Salât 1/334, Hadis No: 495) Gözümün nuru ise namazda kılındı.” (Nesai, İşretu’n- Nisâ 1,/7, 61) (Benim gözümün nuru namazdır.)

8- “Müslümanın evinde kıldığı namaz, evinin nurudur.”

9- “Namaz müminin nurudur.” (Müslim, Tahâret 40)

10- “Namaz dinin direğidir.” (Deylemi’nin Müsnedül ‘Firdevs isimli eseri)

11- “Namaz cennetin anahtarıdır.” (Müsned: 14135)

12- “Namaz her hayrın anahtarıdır.” (Taberani)

13- “Amellerimizin en faziletlisi namazdır.” (Buhârî, Mevâkît’us-Salât 5)

14- “Namaz müminin miracıdır.” (Âlûsî, Rûhu’l- Meânî, c: 10, s: 453)

15- “Her şeyin bir alameti (nişanı) vardır. İmanın alameti de namazdır.

16- “Beş vakit namaz, cuma namazı ve ramazan aralarındaki yapılan günahları affettirilir.” (Müslim,Tahâret 14)

17- “Namaz kılana üç büyük nimet vardır; 1- İhsan, semanın ortasından, başının ortasına dökülür. 2- Ayağından semanın ortasına kadar melekler onu kuşatır.”
3- “Eğer namaz kılan kiminle konuşuyor onu bilse, hiç namazdan ayrılmaz.” (Kenzu’l-Ummal, h.no: 18923)

18- Peygamberimize, “En üstün amel hangisi? diye soruldu. En üstün amel namazdır.” (Buhârî, Mevâkît 5, Cihâd 1, Edeb 1)

19- “Kim 5 vakit namaza devam ederse kendisine nur ve delil olur, kim zayi eder kılmaz, inkar ederse Firavun ve Haman’la haşır olur.” (Müsned: 2/169, Darimi:
2/301, İbn-i Hibban: 1448)

20- “Kim 5 vakit namaza devam ederse, Allah ona. keramet verir; 1- Geçim sıkıntısı gider. 2- Kabir azabı görmez. 3-Kitabı sağ elinden verilir. 4-Sırattan yıldı rım gibi geçer. 5- Cennete hesapsız girer.”

21-“Allah 3 kişiye lanet eder 1- Cemaat istemediği hal- de imamlık yapan. 2- Kocası kendisine küs olduğu halde yatan kadın. 3- Ezanı işittikten sonra camiye gelmeyen.”

22- “İslam 5 esas üzerine kurulmuştur. 1- Kelime-i Şa- hadet 2- Namaz 3- Oruç 4- Hac 5- Zekât.” (Buhârî, İmân 1, 2; Müslîm, İmân 19, 22)

23-“Namaz kılmayan, zekât vermeyen, kelime-i şahadet getirmeyenle savaş etmem emrolundu.”

24- “Kim namazı kasten terk ederse Allah’ın zimmeti ondan kalkar.” (Ahmed b. Hanbel, IV, 238)

25- “Kim ikindiyi kasten terk ederse tüm amelleri boşa çıkar.” (Buhârî, Mevâkît 15; Müslim, Mesacid: 35) 26- “Kim ölüp kabre girerse, namaz, oruç, sadaka yanı- başında olacaktır.”

27- “Allah cc. Buyurdu; Benim üzerime borçtur ki, kim namazı gereği üzere kılarsa ona azap etmeyeceğim, onu hesapsız cennete koyacağım.”

28- “Namaz kimi kötülükten alıkoymuyorsa, onu Allah’tan uzaklaştırır.”

29- “Namaz kılmayarak Allah huzuruna varan kimsenin iyiliklerinden, hiçbirine Allah önem vermez”

30- “Beş vakit namaz, kapı önünden akan nehir gibidir. Her gün 5 kere yıkananda kir kalır mı? Beş vakit kı- landa da günah kalmaz.” (Buhârî, Mevâkît 6; Müslim, Mesâcid 283)

31- Hz. İsa çocuk yaşında beşiğinde yatarken mucize olarak; “Ben Allah’ın kuluyum, Allah bana namazı ve zekâtı emretti.” diye konuşmuştur.

32- Hz İbrahim; “Ya Rabbi beni ve zürriyetimi namazı gereği üzere kılanlardan eyle.” diye dua etti.

33- İmam-ı Azam bir ölüyü kabirde kıbleye çevirdi, 7 kere ters döndü; “Ey İmam! Boşuna uğraşma. Bu, ömründe bizim kıblemize hiç dönmedi.” buyruldu.

Kaynak: Hasan Basri Hocaefendi Sohbetleri
(Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.