enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Baş Ağrısı Neden Olur Belirtileri Nelerdir

Baş ağrısına katlanmak acı verici, yorucu bir deneyim olabilir ve tekrarlayan baş ağrıları yaşamınız üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. İyi haber şu ki, genellikle ilaçlar ve tetikleyici kaçınma veya yaşam tarzı değişiklikleri gibi davranışsal terapilerin bir kombinasyonu yoluyla tedavi edilebilirler.

Baş Ağrısı Neden Olur Belirtileri Nelerdir
29 Aralık 2022 14:04 | Son Güncellenme: 29 Aralık 2022 14:17
A+
A-

Baş ağrısı neden olur? Baş ağrısı, doktorların duyduğu en yaygın sorunlardan biridir. Yaş, ırk veya cinsiyetten bağımsız olarak herkesi etkileyebilirler. 1

Baş ağrısına katlanmak acı verici, yorucu bir deneyim olabilir ve tekrarlayan baş ağrıları yaşamınız üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. İyi haber şu ki, genellikle ilaçlar ve tetikleyici kaçınma veya yaşam tarzı değişiklikleri gibi davranışsal terapilerin bir kombinasyonu yoluyla tedavi edilebilirler.

En yaygın üç baş ağrısı türü şunlardır:

  • Gerilim tipi baş ağrıları
  • migren
  • küme baş ağrıları

Bununla birlikte, birkaç başka baş ağrısı bozukluğu türü de mevcuttur. Doktorunuzla spesifik baş ağrısı semptomlarınız ve tetikleyicileriniz hakkında konuşmak, etkili tedaviye doğru önemli bir ilk adım olabilir.

Baş Ağrısının Belirtileri

Baş ağrısının belirtileri sadece baş ağrısının ötesine geçer. Bazı insanlar için, en fazla rahatsızlığa ve sıkıntıya neden olan , mide bulantısı, görme değişiklikleri veya ışığa duyarlılık gibi diğer semptomlardır . Baş ağrısı tipinden baş ağrısı tipine kadar birçok semptom örtüşse de, bazen kesin bir teşhisi zorlaştırsa da, diğerleri bu konuda daha ayırt edici olabilir.

Altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanan baş ağrılarına ikincil baş ağrıları denir. Bunların hepsi ana tanıya bağlı olan sayısız ilişkili semptomlara sahip olabileceğinden, birincil baş ağrılarının semptomlarını gözden geçirmek en iyisidir – kendi başına ortaya çıkanlar.

Baş Ağrısının Nedenleri Nelerdir

Baş ağrılarının nedeni veya baş ağrılarının neden geliştiği karmaşıktır ve genellikle karmaşık bir ağrı reseptörleri ağı, anormal beyin süreçleri, genetik ve duyarlılaşma adı verilen nörolojik bir fenomeni içerir. 1  dışında ya da çevresel faktörler de yaygın olarak baş ağrısı tetikler-olarak unmindfully beyin içinde ağrı sinyallerini aktif faktörlerin hizmet katılmaktadırlar.

Baş ağrılarınızın arkasındaki biyolojiyi anlayarak (en azından uzmanların şimdiye kadar bildikleri), baş ağrınızın hangi kısımlarını kontrol edebileceğinizi (çeşitli çevresel tetikleyiciler gibi) ve hangilerini kontrol edemeyeceğinizi (genetik yapınız gibi) umarız aydınlatabilirsiniz.

Yaygın sebepler

Baş ağrıları hoş olmayan deneyimlerdir, bu nedenle onları hemen tedavi etmek çok önemlidir. Ancak baş ağrılarınızı etkili bir şekilde tedavi etmek için onları anlamalısınız.

Baş ağrılarının büyük çoğunluğu üç kategoriye ayrılır:

  • Migren
  • Gerilim tipi baş ağrısı
  • Baş zonklaması

Bu üç baş ağrısı türü birincil baş ağrısı bozukluklarıdır, yani kendi başlarına var olurlar ve başka bir duruma (ikincil baş ağrısı denir) bağlı değildirler.

Migren

Migren, en karmaşık baş ağrısı bozukluğu olabilir ve başın bir veya iki tarafında orta ila şiddetli zonklama hissi gibi hissedilir. Bulantı , kusma, ışığa duyarlılık (fotofobi) ve/veya ses (fonofobi) genellikle migren baş ağrısıyla birlikte görülür.

Araştırmalar, migren baş ağrılarının, trigeminal sinir liflerini beynin kan damarlarına bağlayan karmaşık bir yol olan trigeminovasküler sistemin aktivasyonunun bir sonucu olarak geliştiğini göstermektedir.

Trigeminal sinir lifleri aktive edildikten sonra, gibi çeşitli peptitler serbest kalsitonin gen ilişkili peptit ve madde P 1  Bu peptitler migrende ağrı uzaması ve yoğunlaşmasına bağlı olan nörojenik enflamasyon adı verilen bir olgu, indükler.

Yaralanma veya Hastalık (İkincil Baş Ağrıları)

Sıradan bir viral veya sinüs enfeksiyonundan menenjit gibi daha ciddi enfeksiyonlara kadar değişen kafa yaralanmaları veya travma veya akut bir hastalık baş ağrısına neden olabilir. 10

Ayrıca, altta yatan (bulaşıcı olmayan) ciddi sağlık koşulları da baş ağrısına neden olabilir.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Gerilim tipi baş ağrısı en sık görülen baş ağrısı tipidir ve sıklıkla başın etrafında sıkışma veya sıkışma hissi olarak tanımlanır. 5  Bu basınç ya da “lastik bant-gece-kafa” ile birlikte hissi, gerilim tipi baş ağrısı, baş, boyun veya omuz kaslarında kas yumuşaması ile ilişkili olabilir.

Uzmanlar, gerilim tipi baş ağrılarının miyofasyal (kasları örten doku) ağrı reseptörlerinin aktivasyonundan kaynaklandığına inanıyor. 6  kez aktive ağrı sinyallerini beyne iletilir.

Uzmanlar, migrenlerde olduğu gibi, beyindeki ağrı yollarının hassaslaşmasının gerilim tipi baş ağrılarında da meydana geldiğine inanmaktadır. Bu duyarlılığın, epizodikten kronik gerilim tipi baş ağrısına dönüşümde çok önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir . 7

Baş zonklaması

Küme baş ağrıları nadirdir ve genellikle uyarı vermeden başlar. Bu baş ağrısının, genellikle 15 ila 180 dakika arasında süren, kısa ömürlü olan 8  ve bir yanma dayanılmaz neden olan delici veya in ya da göz ya da temple çevresinde bulunan ağrı vuran.

Küme baş ağrısı gelişiminin arkasındaki patogenez veya “neden” tam olarak anlaşılmamıştır. Uzmanlar, nedenin muhtemelen beyninizde bulunan ve uyku ve sirkadiyen ritmi düzenlemeye yardımcı olan bir bez olan hipotalamusla  bağlantılı olduğundan şüpheleniyorlar . 9

Hipotalamusa ek olarak, trigeminal sinir uyarımı, histamin salınımı, genetik ve otonom sinir sisteminin aktivasyonu küme baş ağrılarının gelişimine katkıda bulunabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Baş ağrısına ne sebep olur? 

Baş ağrısına stres, hormonlar, açlık, yoğun duygular, hava durumu, uyku bozuklukları, hastalık, hafif dehidrasyon, alkol, sigara ve bazı yiyecekler dahil olmak üzere birçok farklı şey neden olabilir.

Şakak bölgesinde baş ağrısına ne sebep olur? 

Şakak bölgesindeki baş ağrısına migren, gerilim tipi baş ağrısı veya TME (temporomandibular eklem bozukluğu) neden olabilir.

Migrenin başlıca nedenleri nelerdir?

Migren, beynin trigeminovasküler sistem olarak bilinen bir bölümünün aktivasyonundan kaynaklanır. Yaygın migren tetikleyicileri arasında stres, hormonal dalgalanmalar, hava değişiklikleri, uyku bozuklukları, kokular ve öğün atlama yer alır. Bazı yiyecek ve içecekler de migreni tetikleyebilir. Bunlara nitratlar, alkol, kafein ve aspartam dahildir.

Baş ağrımın stresten olup olmadığını nasıl anlarım? 

Stres, gerilim tipi baş ağrılarına neden olabilir. Bunlar genellikle sıkma veya sıkışma hissi olarak tanımlanır. Strese bağlı bir baş ağrısından kaynaklanan ağrı, genellikle bir kafa bandı gibi başınızın etrafını sarar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.