enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Arı Sokmasına İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Arı sokması neticesinde ortaya çıkan reaksiyonlar kişiden kişiye farklılık göstermektedir.  
Bal arıları bir kişiyi soktuktan sonra ölürken, eşek arıları ve yaban arıları gibi türler birden fazla kez sokup, yaşamına devam edebilir. 

Arı Sokmasına İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?
13 Kasım 2021 12:55
A+
A-

Kastamonu ve İlçelerinde arı sokmalarına karşı değişik tedbirler alınır ama çokta fayda etmez bunlar.

Arıların zehir keseleri vardır ve bazı kişilerde “venom” denilen arı zehrine karşı alerji gelişebilir. Çoğu kişinin önceden bilinen alerjisi olabileceği gibi bazı kişilerde tekrarlayan arı sokmaları sonucunda alerji ortaya çıkabilir.

Çok sayıda arı aynı anda sokarsa, o zaman toksik reaksiyon görülebilir. Bu durum alerji belirtilerine benzerse de testlerde alerjik duyarlanma saptanamaz.

Eğer arı sokmasına karşı alerjiniz yok ve çoklu sokulmaya maruz kalmadıysanız, belirtiler; hafif ağrı, kaşıntı, sokulan bölgenin ısınması gibi basit semptomlardır.

Arı sokması durumunda şişliği ve bölgede oluşan ağrıyı alacak birçok doğal yöntem mevcuttur. Ancak ciddi reaksiyonların yaşandığı durumda bu yöntemler etkili olmayacaktır. Arı sokmasının olduğu bölgeden arının iğnesini çıkardıktan sonra yaralı olan bu bölgeyi sabun ve temiz su ile narin bir şekilde yıkayın. Sokmanın yaşandığı bölgeden iğnenin çıkarılması vücuda daha fazla zehir salınmasının önlemiş olacaktır. Bu doğal yöntemler hiçbir bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmamış olsa da yaşanan arı sokmalarında tedavi yöntemi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle bölgeye buz kompresi uygulamak bölgedeki arı zehrinin vücuda dağılmasını engelleyecektir.

Peki Arı Sokmasına İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Soğan

Adeta şifa kaynağı olan soğan iltihaplı yaralanmalarda da sıkça kullanılmaktadır. İçerisinde barındırdığı bol miktarda antibiyotik sayesinde yaralı bölgedeki zehrin vücuttan atılmasına yardımcı olacaktır. Bu işlem için tüm bir soğanı eşit bir şekilde ortadan ikiye kesin. Kestiğiniz yarım soğanın iç kısmı yarayı kapatacak şekilde arı sokulan bölgeye temas ettirin. Böylelikle zehri vücudunuzdan almış olacaksınız.

 

Bal

Arının zehrine arının besin kaynağı olan bal ile karşılık verebilirsiniz. Arı sokması durumunda oluşan yaranın bir an önce iyileşmesi ve bölgede oluşan ağrı ile kaşıntının da bir an önce dinmesi herkesin isteği olacaktır. Bu durumda bal sizin için kurtarıcı olabilir. Arı sokması için karşılaşan birçok birey bal tedavisini uygulamaktadır. Arının sokmuş olduğu yere balı narin bir şekilde sürün. Balın etkisini artırmak için balı sürdükten sonra bir bez yardımı ile bölgeyi sarın ve 1 saat kadar bekleyin.

 

Yoğurt

Yoğurt, arı sokmasından sonra oluşacak olan yanma hissini ve ağrıyı hafifletecek en etkili doğal yöntemdir. Bu işlemi uygulaması da oldukça basittir. 1 kaşık yoğurdu yaralı bölgeye narin bir şekilde sürün. Yaralı bölgedeki yanma hissinin ve ağrının hafiflediğini hissettiğinizde yoğurtlu bölgeyi temizleyebilirsiniz. Bu yöntemin daha etkili olmasını istiyorsanız soğuk yoğurt kullanabilirsiniz.

 

Karbonat

Karbonatlı macun, arı zehrini nötralize edeceği için zehrin vücuttan atılmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda bölgede oluşan ağrının ve şişliğinde azalmasını sağlayacaktır. Bu yöntem için karbonat ve suyu karıştırarak koyu bir macun kıvamına getirin. Bu karışımı yaranın üstüne ince bir tabaka halinde sürün ve bir bandaj ile bölgeyi sarın. 15 dakika kadar bu şekilde bekletin.

 

Lavanta Yağı

Lavanta yağının faydası saymakla bitmez. Arı sokması durumunda bölgesindeki zehri lavanta yağı ile alabilirsiniz. Yaralı bölgeye pamuk ile lavanta yağını sürebilirsiniz. Bölgeye sürdüğünüz lavanta yağı sayesinde bölgedeki zehri alacak ve oluşabilecek enfeksiyona karşı korunmuş olacaksınız.

 

Sirke

Vücuttaki arı zehrini nötralize eden diğer bir ürün de kuşkusuz sirkedir. Sirke arı sokmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Yaralı bölgedeki zehrin etkisini azaltacağı gibi oluşabilecek ciddi durumlarını da önleyecektir. Sirkeyi iki farklı şekilde uygulamanız mümkün. İlk olarak sirke dolu bir kabın içerisinde yaralı bölgeyi koyarak 15 dakika kadar bekleyebilirsiniz. İkinci diğer yöntemse bir parça pamuğun üzerine sirke dökerek arı sokması olan bölgeye koyup 15 dakika kadar bölgede bekletmektir.

 

Arı sokmasında uygulayabileceğiniz bu doğal yöntemler dışında çiğ et, sarımsak gibi farklı tedavi yöntemleri de kullanılabilir. Fakat yine belirtmekte farda vardır ki bu yöntemlerin hiçbiri araştırmalarca onaylanmamış ve tıbbi tedaviler kadar etkili değildir. Bu yöntemler sadece alerjik olmayan durumlarda evde uygulayabileceğiniz yöntemlerdir. Ciddi reaksiyon görünen durumlarda bu yöntemleri uygulamak daha kötü sonuçlar doğurabilir. Bunun için bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.