enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Arı Sokmasında Neler Yapılmalı ve Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

Arılar genellikle saldırgan bir yapıya sahip değillerdir fakat bazı durumlarda, insanların yaptığı bazı hareketleri tehdit olarak algıladıkları için kendilerini savunmak maksadıyla, vücutlarında bulunan iğneyi batırarak arı sokması olarak adlandırılan durumu meydana getirirler.

Arı Sokmasında Neler Yapılmalı ve Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?
13 Kasım 2021 12:43 | Son Güncellenme: 13 Kasım 2021 12:57
A+
A-

Kastamonu ve ilçelerinde tüm köylerimizde arıcılık yapanlar var. Arı sokmaları ve ne yapacağız sorusu ise her zaman cevap arayan bir sorudur. Arı sokmaları yaygın olarak yaşanan bir açık hava sıkıntısıdır. Tedavi yöntemi şiddetine bağlı olarak değişir.

Arı sokması durumu bazı bireylerde ciddi reaksiyon oluşturarak ölüme neden olabilir. Bunun için arı sokması konusunda hemen her birey bilinçli olmalıdır. Özellikle alerjik durumlarda reaksiyonların etkisi daha da artacaktır. Bundan dolay oluşacak sonuçlarda ciddi olabilir. Alerjik durumu olan bireylerin hayatı riski söz konusu olduğu için arı sokması durumunda neler yapmanız gerektiği konusunda bilinçli olmalısınız.

Bildiğiniz üzere arılar soktuktan sonra hemen ölürler. Fakat bu durum eşek arıları ve yaban arıları için aynı değildir. Arı sokmasında şişlik, kaşıntı ve ağrı gibi durumlar görülebilir. Yaşanan arı sokmalarında genel olarak tıbbi işleme ihtiyaç duyulmadan evde doğal yöntemle tedavi edilebilir. Tabi bu durum alerjik olmayan durumlarda olabilir. Arı sokulan bölgedeki iğne, vücuda toksin yaymaya devam edeceği için bu iğne oradan dikkatli bir şekilde çıkarılmalıdır. Bunun için iki tırnağınızı kullanarak ya da bir cımbız yardımı ile bölgeden iğneyi dikkatli bir şekilde çıkarmalısınız. Fakat bölgeyi çizmemeli ve yarayı genişletmemelisiniz. Yoksa bölgede enfeksiyon oluşabilir.

 

Arı Sokmasında Alerji Durumu Belirtisi

Arı sokması durumunda vücutta meydana gelen reaksiyonlar her bireyde aynı olmayacaktır. Alerjik durumu söz konusu olan bireylerde ise bu reaksiyonlar daha şiddetli olabilmektedir. Bireyde meydana gelen reaksiyonlar analiz edilerek alerjik durumunun varlığı hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

 

Alerjik Reaksiyonlar; Arı sokmasında oluşabilecek reaksiyonlar ciltte kaşınma, mide bulantısı ve kusma, boğazda şişlik ve yutkunmada zorluk, nefes almada zorlanma, baş dönmesi ve bilinç kaybı normalden yavaş ya da hızlı ilerleyen nabız gibi belirtiler meydana gelebilir. Arı sokmasında bu gibi şiddetli reaksiyonları gözlemlediğiniz an hemen herhangi bir sağlık kuruluşuna giderek tedavi olmalısınız. Yaşanan her türlü arı sokması durumunda sağlık kuruluşlarına görünmekte fayda vardır. Ancak yukarıdaki gibi ciddi reaksiyonlar görünmüyorsa evde doğal yöntemler ile tedavi olabilirsiniz.

Alerjik Olmayan Durumlarda İlk Yardım

l Yaralı bölgeden iğne çıkarılarak bu tedavisi uygulanabilir.

l Bölge aslan kaşınmamalı ve el sürekli temas ettirilmemelidir.

l Sokulan bölge ayak veya kol ise bu bölgeler yüksekte tutularak şişliğin giderilmesi sağlanmalıdır.

l Alerji ilacı veya alerji kremleri kullanılabilir.

l Şişliğin ve ağrının dinmesi için bölgeye bir bez yardımı ile buz kompresi uygulanabilir. Buzu direk bölgeye koymak yerine bir beze sararak koymalısınız aksi takdirde buz yanığı meydana gelebilir.

Yararlı bölgede oluşan ağrı, kaşınma ve şişlik gibi reaksiyonları azaltmak için buz kompresi oldukça etkili olacaktır. Alerjik durumlarda hiçbir doğal yöntem etkili olmayabilir, bundan dolayı alerjik durumlarda acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.